Saznajte kako izgleda jedna od najstarijih knjižara na svetu

0
97
Saznajte kako izgleda jedna od najstarijih knjižara na svetu

Knjiga, kao verni prijatelj čoveka koji mu može pomoći  “u dobru i  zlu“, ona koja ga nikad ne ostavlja, po prvi put se prodavala u knjižari “Livraria Bertrand” , najstarijoj knjižari u prelepom Lisabonu. U “Chiado”, jednom od najživljih i najotmjenijih kvartova Lisabona, naći ćete “Bertrand” – najstariju knjižaru na svetu.

Ova knjižara nalazi se na samo nekoliko metara do Državne opere i čuvenog kafića „A Brasileira“, ispred kojeg se nalazi bronzana statua u čast najvećeg portugalskog modernog pesnika Fernanda Pesoe.

Da li ste se nekada zapitali kako je izgledala i koliko je naslova sadržala najstarija knjižara na svetu.

Istorija knjižare

Ova najstarija knjižara otvorena je davne 1973. S obzirom na dalji tok istorije Evrope, ova knjižara morala  je da preživi mnoge krize: od razornog zemljotresa 1755. godine, građanskog rata u 19. veku, revolucija 20. veka do portugalske dužničke krize poslednjih godina. Takođe je bio privremeno u vlasništvu Bertelsman grupe  najvećih svetskih medijskih konglomerata, aktivnih u sektoru  usluga i obrazovanju. Danas je kompanija Bertrand veliki lanac knjižara, onlajn prodavac i izdavač.

Paulo Faure otvorio je knjižaru 1732. godine. Godine 1747. jedna od Faureovih ćerki se udala za Francuza Pjera Bertrana, koji je postao partner u knjižari zajedno sa svojim bratom Žanom Žozefom. Knjižara je u velikoj meri uništena u zemljotresu 1755. godine, nakon čega se obnavlja i nastavlja da radi do danas. Krajem 18. veka, knjižara je sve više postajala centralna tačka gradskih književnih krugova. Knjižara je 1909. godine prvi put kupila sopstvene štamparske mašine i sada radi i kao štamparija.

U martu 2011. Ginisova knjiga rekorda je potvrdila ovu knjižaru kao najstariju knjižaru koja još postoji na svetu. Knjige se i dalje kupuju što nam govori da još uvek postoje ljudi koji cene dobru knjigu i da će knjiga biti aktuelna i u budućnosti.

Mesto gde se čuvaju razna dela u novom sjaju

Knjižara “Livraria Bertrand” nakon prolaska kroz mnoge istorijske događaje renovirana je krajem 2015. Nakon dve godine renoviranja ova  istorijska radnja zasijala je u novom sjaju. U njoj se nalaze stare  drvene police, sa malim tajnim zidnim ormarićima koji su inače poznati samo iz detektivskih romana i sa oko 70.000 dela nauke, fantastike i umetnosti. Knjižara  je narasla od prvobitno dve prodajne sobe u šest soba sa rasponom od 70.000 knjiga na prodajnoj površini od 583 kvadratna metra. U okviru knjižare nalazi se svečana sala i kafić gde ljubitelji dobre knjige uz neki topli napitak i lepu muziku mogu uživati u omiljenim naslovima knjiga. I do danas knjižara “Livraria Bertrand” radi neprekidno i prima godišnje veliki broj ljubitelja dobre knjige. Knjižara je oduvek bila mesto susreta lisabonskih intelektualaca i pisaca. Danas je Bertrand dobro poznati lanac knjižara širom Portugala. Pored toga, posluje putem Interneta za onlajn narudžbine.

Ako vas kojim slučajem put nanese do divnog Lisabona, setite se nastarije knjižare “Livraria Bertrand”, svratite te do nje o razgledajte veliki broj knjiga raznih žanrova. Verujemo da se za svakog može nači nešto zanimljivo. Adresa na kojoj se nalazi knjižara je Livraria Bertrand R. Garretti 73 120-309 Lisabon. Uživajte u prostorijama punih knjiga i dobrih vibracija i u najstarijoj  knjižari na svetu.