Kapsule za kafu Vam pomažu da uštedite, pogledajte kako

0
173
Kapsule za kafu Vam pomažu da uštedite

Aparati koji koriste kapsule za kafu su odavno ušli u upotrebu i zauzeli svoje počasno mesto u mnogim srpskim domaćinstvima. Kada su se kapsule za kafu prvi put pojavile mnogi su bili skeptični prema napicima skuvanim na ovaj način, zamerali su da sa njima nestaje umetnost pripremanja kafe, nekada rezervisana samo za bariste koji su morali da prođu detaljnu obuku kako bi stekli potrebno znanje i veštinu. Još jedna stvar koja je zamerana bila je cena kapsula za kafu, jer su, navodno, bile mnogo skuplje nego kafa pripremljena na običnom aparatu za espreso.

Međutim, kafa u kapsulama ima toliko prednosti u odnosu na onu pripremanu na običnom aparatu i mnogo je jednostavnija za kućnu upotrebu.

Prednosti kafe u kapsulama

Kako je cena kapsula za kafu nešto što se ističe kao argument protivnika, često se zanemaruju sve prednosti koje donosi ovakav način pripreme omiljenog napitka. Prva i ogromna prednost je svakako to što je kuvanje kafe na ovaj način mnogo jednostavnije. Kada uključite aparat, ubacite kapsulu, dovoljno je da sačekate da se voda zagreje i počinje kuvanje kafe. Osim toga što morate da pritisnete dugme, apsolutno ništa drugo ne treba da radite. Dakle, nema mlevenja, odmeravanja odgovarajuće količine kafe, nema uparavanja mleka u posebnoj posudi, sve to radi aparat umesto Vas.

Cena kapsula za kafu je mnogo niža od cene kafe u kafićima.

Cena jednog kapućina u kafiću se kreće od 220 dinara pa na više, dok je cena kapsula za kafu daleko niža od toga.

Čak i upoređujući sa pripremom kafe u zrnu na automatskom aparatu može videti određena prednost kada je koršćenje kapsula u pitanju. Poznato je da je za pripremu različitih vrsta kafe neophodno da se koristi više mešavina zrna koje imaju različit stepen prženja i jačine. Da bi se postigao pravi ukus kafe iz kafića na kućnom aparatu za kafu trebalo bi da se kupi više različitih mešavina, što je priličan udarac na novčanik. I u ovoj situaciji je cena kapsula za kafu u prednosti u odnosu na cenu kafe u zrnu jer se mnogo više isplati da se za isti novac koji bi izdvojili za kesu kafe u zrnu kupi više različitih vrsta kapsula.

Govoreći o različitim vrstama kafe treba pomenuti da kapsule imaju više različitih ukusa, poput kafe sa karamelom, kokosom, kakaom, orašastim plodovima ili voćem. Za ovakve napitke je u kafićima potrebno izdvojiti i više od 500 dinara, a njihova priprema u kućnim uslovima je skoro pa nemoguća. Čak i oni koji znaju kako da spreme kafu sa kokosom ili karamelom kod kuće treba na nabave sve neophodne sastojke, što će ih sigurno znatno koštati. Uzevši sve to u obzir cena kapsula za kafu sa ukusima je mnogo isplativija nego da tu kafu naručite u kafiću ili da pokušate da je pripremite sami kod kuće.

Priprema kafe u kapsulama štedi vreme

I dok se često razmatra cena kapsula za kafu i njihova isplativost mnogi zanemaruju koliko se vremena se štedi prilikom pripreme ove kafe. Dok je za pripremu kafe na običnom aparatu potrebno da sameljete kafu ili da uparite mleko, za pripremu ove kafe treba samo da uključite aparat, ubacite kapsulu i pritisnete dugme. Kafa će biti skuvana dok Vi završite druge obaveze, na primer, spremite se za posao ujutru.