Kako se služi kafa u različitim zemljama?

0
123
Kako se služi kafa u različitim zemljama?

Svakog jutra milioni ljudi širom sveta započinju svoj dan uz šoljicu kafe. Ali svaka zemlja i kultura imaju i neguju svoj jedinstveni način na koji se sprema ovaj crni napitak. Malo smo istraživali i izabrali u kojim se to zemljama kafa najzanimljivije sprema. Na vama je da odaberete svog favorita.

Kafa sa jajetom (Vijetnam)

kafa sa jajetom
kafa sa jajetom

Tradicionalan način na koji se servira kafa u Vijetnamu, pored crnog napitka sadrži žumance, kondenzovano mleko i šećer. Oni koji su je probali tvrde da, iako sastojci zvuče nespojivo, ukus je fantastičan.

Laponska kafa (Finska)

laponska kafa
laponska kafa

U zemlji Deda Mraza, pre nego što šoljicu napune čarobnim napitkom u istu će staviti kockicu lokalnog sira. Zvuči zanimljivo.

Espresso (Italija)

kafa
espresso

Klasičan recept uključuje i krišku limuna. Italijani jedino ovako serviranu kafu priznaju za pravi espresso. Bez dodatnog mleka i šećera.

Lagrima (Argentina)

kafa
lagrima

Samo nekoliko kapi kafe se dodaju u vruće, penušavo mleko. Za prave ljubitelje kafe ovo bi pre bilo mleko sa kafom nego kafa sa mlekom.

Bonbon (Španija)

kafa
bonbon

Espresso sa dodatkom kondenzovanog mleka je tradicionalni španski bonbon. Mešanjem bonbona sa običnim mlekom dobijate pravu poslasticu.

Začinjena kafa (Maroko)

kafa
crni napitak sa zacinima

Mešavina začina koja uključuje susam, crni biber i muškatni oraščić i koja se melje zajedno sa kafom, prilikom kuvanja daje neverovatan miris. Ukus je intenzivan, pa se ovakav način spremanja preporučuje onima koji su otvoreni za eksperimentisanje.

Čaj sa kafom (Hong Kong)

kafa
caj sa kafom

Ova, u najmanju ruku, čudna mešavina crnog napitka, čaja i mleka kod nekih može da stvori odbojnost. Ima izuzetno intenzivan ukus, jer se prilikom spravljanja koriste crni čaj, biber, kondenzovano mleko i malo kafe. Ipak, na istoku je ovaj napitak veoma popularan.

Frappé (Grčka)

kafa
frappé

Većina srpskih turista je imala priliku da proba kafu u Grčkoj, ali koliko njih je zaista imalo priliku da proba autentičnu grčku kafu? Tradicionalan recept uključuje crni napitak, sladoled, kondenzovano mleko i led.

Pharisäer (Nemačka)

kafa
pharisäer

Ovaj napitak je izmišljen u Nemačkoj kako bi se prikrilo prisustvo alkohola na porodičnim okupljanjima. Rum se prikriva određenom količinom šlaga. I kafom, naravno.

Touba (Senegal)

kafa
touba

Tokom procesa prženja kafe, dodaju se i zrna gvinejskog bibera. Napitak se sprema isto kao i turska kafa, a i ukus im je sličan.

Beli luk i med u kafi (Turska)

kafa
beli luk i med u kafi

U Turskoj se ovakav napitak najčešće dobije, ukoliko tražite domaću kafu. Poznat i pod imenom po receptu starog Mura, ovakav napitak nas je najviše iznenadio. A mislili smo da sve znamo.

Kafa sa pomorandžom (Jamajka)

kafa sa pomorandzom
kafa sa pomorandzom

Tradicionalno, na Jamajci se u kafu dodaje rum, crni ili beli. Pomorandža je tu da ublaži oporost napitka i da ga osveži. Ovi sastojci kafu čine potpuno uzbudljivim i osvežavajućim doživljajem.