Search for content, post, videos

Kako se nosi prstenje za muškarce?

Od davnina je prstenje i muški nakit, iako se generalno žene mnogo više „kinđure“. Muškarci vole da imaju jedan, ali vrlo vredan i upečatljiv komad nakita – narukvicu, lanac, prsten, dok je kod žena to promenljivo i, u glavnom, sastavni je deo odevne kombinacije. Zatim, ranije su muškarci nosili prstenje koje je bilo statusni simbol u pravom smislu te reči, odnosno, to je bilo porodično nasleđe, sa porodičnim grbom, često im je služilo i kao pečat i kao „karta za prolaz“.

Danas jedan izvestan broj pripadnika jačeg pola ne voli da nosi ni ručni sat ili burmu, dok je drugima sav nakit isključivo dekoracija, ali se tim teže i uklapa. Nekoliko saveta vezanih za ukrašavanje muških ruku nije na odmet.

Stav i samopouzdanje

Moderni način nošenja muškog prstenja, bar na ovim prostorima još uvek nije zaživeo zbog predrasuda koje ljudi imaju. Šake su jedini deo tela koji niko, skoro pa nikada ne pokriva i zato dodatno privlače pažnju. Kakav god prsten da nosite, svaki će biti primećen. Zato je važno da on odražava vašu ličnost i da ga nosite sa stavom. Svakako privlače pažnju, a ono što je upadljivo, nužno svakome daje pravo na mišljenje.

Vrlo često muškarci, kada počnu da nose prstenje, ono im ne smeta toliko fizički koliko se osećaju nelagodno. Taj osećaj se prenosi na njihovo držanje i raspoloženje, pa u izvesnom smislu može u potpunosti da ih poremeti. Poenta je da budete samopouzdani i da vas jedan modni detalj, koji otkriva vašu odvažnost, samo dodatno ohrabri.

Modni balans

Vrlo često muškarci sve što nose stave na jednu ruku – sat, prstenje, narukvice, dok je druga ruka bez aksesoara. To dodatno privlači negativnu pažnju i smatra se modnim promašajem zbog nedostatka balansa. Naš predlog je da na jednu ruku stavite šta god želite, ali da i na drugoj budu dva tipa nakita – sat i prsten ili narukvica i prsten. U redu je da jedna šaka bude naglašenija od druge, ali ne i da bude prenaglašena, pretrpana. Takođe, nemojte na obema rukama trpati sve što imate, jer se to kosi sa svim estetskim i modnim principima.

Još jedan savet vezan za postizanje savršenog balansa je da ne mešate različite metale. To je jedno od opštih pravila – ako nosite zlato, ne možete i srebro i obrnuto. To ne izgleda lepo i u svakom smislu je preterano. Sa druge strane, ako nosite prstenje sa dragim kamenjem, ispratite i njihovu boju i strukturu ( na pr. neće lepo izgledati ako pored crvenog kamena stavite zeleni).

Nije svo prstenje za svaki prst

Tip prstena diktira na kom se prstu mora naći. Obratite pažnju na oznake – šejpi, arti, minimal, ili pitajte proddavca da vam pomogne. Glomazno prstenje sa glavom ili jačom gravurom, obično lepo pristaje na kažiprstu ili srednjem prstu, dok minimalno ukrašeno prstenje ide na bilo koji drugi prst.

Osim toga, nije baš preporučljivo nositi prstenove jedan do drugog. Uz neke modne kombinacije, to i može delovati pristojno, ali u glavnom nije kako treba. Muške su šake po konstituciji drugačije od ženskih, pa je u njihovom slučaju bolje napraviti razmak, bar jedan prst između prstenja.