Kako ukloniti osinje gnezdo (bez uboda)

0
35

Ose su verovatno najmanje omiljeni deo leta mnogih. Njihov ubod ne samo da može biti bolan, već može biti opasan ako vas ubode nekoliko puta ili ako ste alergični. Dakle, šta raditi kada primetite osinje gnezdo na svom dvorištu ili kući? Da li postoji način da se sami rešite osinjaka bez da vas ose ubodu?

Iako nije uvek preporučljivo samostalno se baviti gnezdom osa, možete to bezbedno uraditi uz određene mere opreza. 

U ovom tekstu ćemo razgovarati o tome kako da sigurno ukloniti osinjak (bez uboda) i sprečite povratak osa.

Kako što bezbednije ukloniti osinje gnezdo

Postoji nekoliko načina za uklanjanje osinjeg gnezda, koje ćete pronaći u nastavku. Ako niste sigurni da možete sami to sigurno da uradite, ako ste alergični ili je gnezdo na teško dostupnom mestu, razmislite o pozivanju profesionalne službe za dezinsekciju.

Otrov za ose u spreju

U većini prodavnica možete pronaći sprej koji deluje protiv osa. Kako biste se rešili invazije osa, pažljivo pratite uputstva na konzervi spreja. Najčešći način na koji se primenjuje ovaj otrov za ose je da ga prskate na otvor gnezda dvadeset sekundi. Ponavljajte postupak sve dok ne primetite manje aktivnosti, a zatim oborite gnezdo. 

Dim

Ova metoda bi trebalo da se koristi samo ako je gnezdo udaljeno od vaše kuće, na primer, ako visi sa grane drveta u uglu vaše bašte. Zapalite vatru ispod gnezda i povucite se dalje kako bi dim koji se diže ugušio ose i naterao ih da napuste gnezdo. Kada ga sve ose napuste, možete ga bezbedno oboriti.

Voda

Korišćenje vode je najrizičnija od svih opcija i funkcioniše samo na gnezdimа koji su na visini. Počnite tako što ćete staviti kofu sa vodom ispod gnezda. Zatim je potrebno da stavite celo gnezdo u platnenu torbu i da je čvrsto zatvorite. Sada možete da ubacite gnezdo u kofu. Prekrijte kofu preko noći, i do jutra, sve ose bi trebalo da budu mrtve.

Zašto ose biraju da naprave gnezdo blizu vašeg doma?

Postoji mnogo stvari koje mogu privući ose i druge opasne insekte poput stršljenova u vaš vrt. Cveće, voćke i grmovi koji daju plodove, kao i stajaća voda, sve to može biti mamac za ose. Međutim, to ne znači da će one nužno izgraditi svoje gnezdo baš kod vas jer često lete daleko između svojih gnezda i izvora hrane i vode.

Ose će odabrati vaš prostor za svoje gnezdo ako nađu sigurno mesto koje pruža zaklon za njihovu koloniju. Nažalost, ovi insekti nisu preterano izbirljive kad traže mesto za gnezdo. Skoro svako mesto koje pruža zaštitu sa tri strane, kao što su nadstrešnice i plafoni terasa, može zadovoljiti njihove kriterijume.

Kako sprečiti ose da prave gnezdo u vašem dvorištu

Ose u vaše dvorište privlače cveće i voće, ako ga uzgajate. Iako su povremene posete u redu i čak korisne, najbolje je ne dopustiti im da svoj dom načine od vaše bašte jer je uklanjanje osa komplikovano i opasno. Kako onda sprečiti ose da grade gnezdo u dvorištu?

Zatvorite sve ulazne tačke

Ose, čak i stršljeni, dovoljno su mali da prođu kroz male pukotine u spoljnoj strukturi vašeg doma. Kada pronađu put do zaštićenog mesta, počinju da grade gnezdo. Da biste to sprečili, pregledajte spoljnu stranu kuće i zatvorite ulazne tačke koje bi mogle da koriste za sklonište.

Pokrivajte smeće

Ose, pa čak i stršljeni, dovoljno su mali da prođu kroz male pukotine u spoljašnjoj strukturi vašeg doma. Kad pronađu zaštićeno mesto, počinju da grade gnezdo. Da biste to sprečili, pregledajte spoljnu stranu kuće i zatvorite ulazne tačke koje bi mogle da koriste kao sklonište.

Sakupljajte zrelo voće

Jeste li ikada primetili rupe na svojim jagodama ili jabukama? Mogle su da ih naprave ose koje je privuklo zrelo voće. Da biste to izbegli i osigurali da uživate u svom rodu umesto osa, redovno berite zrelo voće, uključujući voće koje je palo na zemlju.

Izradite zamke za ose

Zamke za ose je lako napraviti. Možete da koristite činiju ili presečenu plastičnu bocu. Stavite šećernu vodu s malo deterdženta ili kuvanog mesa kao mamac. Zatvorite vrh plastičnom folijom i napravite male otvore za ulazak osa. Jednom kada upadnu u zamku, ose ne mogu da pobegnu.

Koristite lažna gnezda

Budući da su ose teritorijalne, nikada neće napraviti gnezdo blizu postojeće kolonije. Možete prevariti ose da misle da je druga kolonija već izgradila osinjak na vašem imanju ako obesite lažna gnezda. Napravite jedno od smeđeg papira. Neki čak heklaju ili pletu lažna osinja gnezda.

Zasadite biljke i cveće koje odbija ose

Iako mnoge biljke privlače ose, postoje i one koje deluju odbojno za ose. Biljke poput karanfilića, bosiljka, metvice, nevena i geranija prirodno odbijaju ose. Mnogi od njih takođe imaju dodatnu korist jer odbijaju i mušice i komarce.

Zaključak

Postoji nekoliko različitih metoda koje možete koristiti da se rešite osinjeg gnezda bez opasnosti od uboda. Uvek morate preduzeti neophodne mere opreza da biste izbegli opasnost po sebe ili druge. Ako imate bilo kakve sumnje u vezi sa uklanjanjem gnezda sami, kontaktirajte profesionalce za dezinsekciju.

Nadamo se da sada imate dobro razumevanje kako se osloboditi osinjeg gnezda na bezbedan način.