Kako navići bebu na krevetac?

0
21

Jedan od najvećih izazova sa kojim se novopečeni roditelji suočavaju jeste navikavanje bebe na spavanje u sopstvenom krevecu. Roditelji lako padnu u zamku uspavljivanja bebe na rukama ili je smeštaju u svoj bračni krevet, iako su sa velikom pažnjom opremali dečiju sobicu i odabrali najlepši krevetić koji se mogao naći u radnjama dečije opreme.

Ceo proces često zna da bude stresan i za bebu i za roditelje, ali postoje strategije koje vam mogu dosta olakšati.

Udobna i poznata okolina

Krevetac za bebe treba da bude pre svega sigurno i udobno mesto. Koristite mekane i prijatne materijale, poput kvalitetnih čaršava i prekrivača koji su prijatni na dodir. Prostoriju u kojoj je beba provetrite, a temperaturu podesite tako da bude umerena.

U krevetac možete dodati i detalj koji je bebi poznat, poput omiljene plišane igračke ili ćebenceta. Ovi predmeti mogu pomoći bebi da se oseća sigurnije kad ste vi van vidokruga. Ipak, izbegavajte da u krevetac stavljate jastuke, velike igračke ili debele pokrivače koji mogu predstavljati bezbednosni rizik.

Bebi u poređenju sa majčinim naručjem krevetac deluje hladno, a ono što mu svakako nedostaje jeste majčin karakterističan miris, otkucaji srca i disanje. Nije ni čudo što prelazak u krevetac kod beba stvara nelagodu. Međutim, postoji način kako da bebi olakšate.

Postavljanjem krevetića pored kreveta roditelja beba ostaje u blizini majke. Ovakav raspored omogućava bebi da je vidi, oseti njen miris i čuje šapat. Dodirivanje bebe, milovanje trbuha ili prethodno grejanje dušeka termoforom može pomoći bebi da se oseća sigurnije i mirnije u svom novom okruženju.

Ne požurujte proces

Početak je često najteži. Umesto da odmah očekujete da beba celu noć spava u krevecu, započnite s kraćim periodima tokom dana. Dnevne dremke su odlična prilika da beba postepeno počne da se oseća ugodno u novom okruženju.

Ovaj metod ne samo da pomaže bebi da se adaptira na krevetac, već i roditeljima daje šansu da se postepeno naviknu na ideju da njihovo dete spava samostalno.

Uspavljivanje u krevecu možete pokušati nakon što nahranite bebu koja već pokazuje znakove umora. Dok je u polusnu pokušajte je nežno položiti u krevetić, ne skidajući ruku s nje. Ako se beba odmah razbudi, lagano je ljuljuškajte rukom kako bi osetila vašu prisutnost.

Ne odustajte ako beba ne zaspi u krevecu, već pokušajte ponovo. Vremenom, beba bi trebala postupno da produžava vreme u svom krevetiću, od nekoliko minuta do pola sata ili čak duže.

Uvedite rutinu spavanja

Konzistentnost je ključna u uspostavljanju rutine spavanja. Za početak smirite bebu tako što ćete smanjiti svetlost i buku najmanje pola sata pre spavanja.

Večernji ritual koji može uključivati kupanje, čitanje priča ili tiho pevanje pomaže bebi da se opusti i pripremi za spavanje. Ova rutina ne samo da signalizira kraj dana, već i stvara asocijaciju između određenih aktivnosti i spavanja, što može olakšati bebi da lakše zaspi.

Trudite se da bebu stavljate na spavanje u isto vreme svake večeri. Ako putovanje ili praznici poremete vašu rutinu, jednostavno se vratite na uspostavljene navike čim budete mogli.

Budite u pripravnosti

Dok beba ne počne da spava samostalno, važno je biti prisutan. To može značiti da ćete neko vreme provesti sedeći pored kreveca, milovati bebu po leđima ili jednostavno biti u blizini dok ne zaspi. Ova podrška može umanjiti anksioznost kod bebe i pomoći joj da se brže navikne na spavanje u dečijem krevetu.

Doslednost i strpljenje su ključni

Promene nisu lake ni za koga, a posebno ne za bebu. Često i pri samim naznakama nelagode roditelji lako odustanu. Važno je ostati dosledan, čak i kada je teško. Bebe su osetljive na promene u svojoj rutini, stoga postojanost u primeni nove rutine spavanja može znatno pomoći.

Strpljenje je ključno. Budite spremni na to da će neke noći biti teže, ali upornost će se na kraju isplatiti.

Iako ceo proces ponekad izgleda kao izazov, uz usvajanje konzistentne rutine, spavanje u krevetiću može postati uobičajena stvar za vašu bebu. Treba istaknuti da, ukoliko vam se čini da je ceo proces previše zahtevan ili stresan za vašu bebu, i ako vam ne smeta što vaša beba spava s vama u krevetu, nema razloga za prisiljavanje ili stvaranje nepotrebnog pritiska.

Budite strpljivi, postepeno uvedite promene, i uskoro ćete uživati u mirnim noćima sa bebom koja spokojno spava u svom krevecu.