Zašto curi ek ventil i kako to da popravite

0
24

EK ventil je adaptera sa dvostrukim navojima koji se koristi za kreiranje tačke odvoda ili tačke izliva u vašem vodovodnom sistemu. Njegova najvažnija uloga je da kontroliše protok gasa i tečnosti, a važno je napomenuti i da svaki EK ventil ima i mobilnu ručicu koja manuelnim rukovanjem može zaptivati protok vode. U zavisnosti od namene mogu se koristiti i kombinovani ventili, ugaoni ventili ili pak sigurnosni ventili, međutim, sve prehodno navedene adaptere povezuju ove zajedničke osobine – skloni su habanju, pucanju, curenju i drugim havarijama. Ukoliko vas interesuje zašto curi EK ventil i kako to da poravite, pročitajte naredne pasuse.

Koji su najvažniji uzroci curenja EK ventila?

Kada govorimo o problemima u vodovodnom sistemu, curenje EK ventila je jedan od najčešćih problema. Stoga, ukoliko se susrećete sa ovakvom havarijom, pre svega bi bilo korisno kako do nje uopšte i dolazi.

Istrošeni zaptivači

Zaptivači imaju ulogu u sprečavanju curenja fluida. Kada se zaptivač potroši ili ishaba od prekomernog korišćenja ova funkcija će oslabiti (pogotovo ako je isti izrazito lošeg kvaliteta) i tada će ujedno postojati najveća mogućnost da dođe do curenja EK ventila. U ovom slučaju će sigurno biti potrebna zamena EK ventila.

Prljavštine u fluidu

U fluidu se mogu pojaviti čestice prljavštine i nečistoće, kao i pesak ili prašina. Ova prljavština može dolaziti iz spoljašnje sredine, ali isto tako može biti i posledica korozije cevi i drugih komponenti.

Previsok pritisak

EK ventili su napravljeni tako da mogu da rade do određenog nivoa pritiska. Kada je pritisak suviše visok, EK ventil će  tada definitivno procureti. Upravo zbog toga je veoma važno da se redovno vrše pregledi instalacija i ventila – koje isključivo treba zakazati kod licenciranih vodoinstalaterskih servisa.

Nestručna instalacija

Ukoliko je instalacija EK ventila bila nestručna, onda vrlo brzo nakon montaže možete očekivati probleme poput curenja EK ventila. Nepropisna instalacija takođe može dovesti i do niza veoma neprijatnih problema, koji lančano mogu proizvoditi neprekidne kvarove na instalacijama.

Mehaničko oštećenje EK ventila

Ipak, čak i kada su EK ventili kvalitetno i propisno montirani, oni usled određenih kvarova na instalacijama uvek mogu pretrpeti mehanička (ili tehnička) oštećenja. Udarci i vibracije mogu biti veoma čest uzrok curenja EK ventila.

Kako rešiti problem curenja EK ventila?

Najbolji i najsigurniji način za rešavanje ovog problema jeste angažman vodoinstalaterskog servisa, odnosno profesionalnih majstora koji će efikasno rešiti curenje EK ventila. Imajući u vidu da je zamena EK ventila veoma specifična popravka koju vrše isključivo licencirani i iskusni vodoinstalateri, samostalno rešavanje havarije nije najbolja ideja. Osim toga što možete oštetiti instalacije i time napraviti još veću štetu, ovakvom strategijom uvek možete doživeti niz nepriličnih iskustava.

Kako izgleda zamena EK ventila?

Prvi korak pre bilo koje intervencije je  isključivanje sistema. Veoma je važno da se sistem oslobodi pritiska, kako bi se sprečilo eventualno dodatno curenje. Uvek je najlakše montirati novi ventil, ali se pre zamene uvek obavi nekoliko kraćih ispitivanja, kako bi se potencijalno odložila zamena EK ventila. Preventivno se mogu zameniti zaptivači, očistiti ventili i proveriti pritisak kako bi se videlo da li će se curenje nastaviti. Ako ni jedan od ovih koraka ne pomogne da se curenje zaustavi, tada će zamena EK ventila biti neophodna.  Intervencija podrazumeva demontažu starog i montažu novog ventila i definitivno treba da pazite kome je poveravate.

Ko mora da radi zamenu EK ventila?

Veoma je važno kome ćete ukazati poverenje za ovu, ne baš tako jednostavnu popravku. Pucanje ili curenje EK ventila se može desiti bilo kada, stoga je osnovna preporuka da pronađete kvalifikovani vodoinstalaterski servis sa službom za hitne inetrevencije koju možete pozvati u bilo kom trenutku. Mogućnost pozivanja hitne službe u svakom momentu će svakako doprineti da se osećate bezbednije u svom domu, jer ćete znati da majstori mogu brzo doći do vas i rešiti bilo koji problem. Uz to, takođe vredi i napomenuti da će fiskalni račun i garanciju za usluge biti dodatno pokriće, i to ne samo kada su u pitanju zamene EK ventila, već i ostale vodoinstalaterske intervencije. Jednostavno, uvek birajte ovlašćene servisere, jer jedino tako možete biti sigurni.

Koji servis je pravi servis?

Osim  zbog pozitivnih recenzija i visokih ocena na internetu, vodoinstalaterski servis možete angažovati i na osnovu prethodno stečenih iskustava vaših prijatelja. Prave profesionalce, pored vrhunskog znanja i poznavanja prakse, ujedno krasi i poštovanje dogovora i rokova, pa je sva prilika da ćete i vi biti izuzetno zadovoljni uslugom ukoliko vam neko preporuči vodoinstalatera. Iskusni vodoinstalater će vam dati puno korisnih saveta o tome kako da dobijete na vremenu u hitnim situacijama, sve dok ekipa ne stigne na teren. To može biti veoma dragoceno, jer vas može spasiti od drugih teških kvarova u kući.

Međutim, u ovakvim situacijama je svakako posebno važan vaš doprinos. Prevencija, redovan pregled i servis instalacija, pravilno rukovanje i održavanje ventila je nešto o čemu jednostavno morate da se pobrinete. Budite pametni i ne dozvolite da dođete u neugodnu situaciju.