Burme – simbolika najdugovečnijeg prstena

0
143
Burme - simbolika najdugovečnijeg prstena

Prstenju se u skoro svakoj kulturi pridaje određeni značaj i to ne samo kao ukrasnom nakitu, već više kao simboličnom odrazu statusa, moći, ličnosti ili bilo čega što bi osoba htela da kaže bez reči. Glavna simbolika i značaj burme u današnjem dobu leži u tome što pokazuje da je njen nosilac u braku. Najčešće se pravi od dragocenih metala poput zlata ili nekog drugog.

Ako planirate da stupite u brak, treba da znate da postoji nekoliko zlatara u Beogradu koje nude kvalitetno izrađene burme sa pričom koju prenose. Jedna od njih jeste i simbol dugovečnosti. Na primer, zlatara Personal burme, koje možete videti u ponudi, nudi u varijantama od belog zlata, keramike ili drugih materijala i različitih stilova, ali pre toga Vas pozivamo da saznate kako je priča oko burmi uopšte nastala i zašto je izbor burme danas toliko važan korak za sve buduće supružnike.

Istorija burme

Prvo prstenje potiče iz Egipta i simbolisalo je sunce, odnosno egipatskog boga sunca, Ra. Kod Grka, prsten je trebao da zaštiti ljubav, odnosno brak dvoje ljudi i ljubav između supružnika. Prsten takođe predstavlja predmet koji istovremeno i povezuje i izoluje, što se ogleda u tome što ženu vezuje za sudbinu njenog muža, i njenu pripadnost njemu.

Rimljani su, s druge strane, smatrali da prsten treba da spreči svog nosioca da dela i postupa svojevoljno. Takođe, slično kao kod Grka, služio je muškarcu da obeleži buduću ženu i time obeća brak i apsolutnu ljubav.

Dolaskom hrišćanstva, prsten, odnosno burma, postaje “annulus fidei” i počinje da simboliše vernost. Takođe, postaje moranje da se pravi od zlata, zbog čega postaje skuplji. Sve to ide u prilog posebnoj simbolici koju treba da ima. Kao takav, predstavlja predmet koji se ne poklanja uvek i svakom.

burme
burma kao simbol vecnosti

Razmena burmi predstavlja najbitniji momenat u hrišćanskoj ceremoniji venčanja, gde je burma obećanje ljubavi, vernosti i posvećenosti. Danas se burme često graviraju sa ličnim porukama, što doprinosi unikatnosti i većem osećaju pripadnosti.

Simbolika

Prsten odnosno krug ima različitu simboliku. Predstavlja simbol večnosti i potpunosti, zaštite, ali takođe može simbolisati i autoritet i pripadanje. Kružna forma prstena sama po sebi predstavlja celovitost, bez početka i kraja.

Centar kruga predstavlja vrata koja vode u nekom pravcu koji nam može biti poznat ili nepoznat, sudbinu koju bi trebali da ostvarimo ili večnu ljubav.

U početku se prstenje pravilo od slonovače ili kože. Kako vremenom postaje dragocenije i više mu se daje na značaju, počinje da se pravi od gvožđa, a potom i od plemenitih metala. Namera je bila da bude dugovečno i da ne postoji mogućnost da se lako ošteti ili uništi.

Gde nosimo burmu?

Istorijski gledano, nekada nije bilo bitno na kom prstu ćete nositi burmu. Mogli ste je nositi na svakom prstu, bilo koje ruke, tome nije pridavan značaj.

burme
nekada nije bilo vazno na kom prstu se nosi

Tek je rimska tradicija uvela nošenje burme na domalom prstu leve ruke. Verovalo se da kroz taj prst ide “vena amoris”, odnosno vena koja nam omogućava da osetimo ljubav i koja je direktno povezana sa srcem. Samim tim su i srca supružnika simbolično spojena preko prstena nošenog na tom prstu.

Naravno, sada znamo da je svaki deo tela povezan sa srcem. Ali tradicija je ostala kao lepo zaveštanje prošlih vremena.

Kako danas biramo burme i koji sve tipovi postoje?

Burme su danas, kao uostalom i sve što nosimo od odeće i asesoara, podređene modi i večitim promenama koje je prate.

Najtradicionalnija varijanta burme koja postoji je običan zlatni kolut. Ipak danas postoje i varijacije klasične burme koje vam daju veću mogućnost izbora, ako niste fan klasike.

Pa tako, za ljude koji ne bi baš mnogo da se udaljavaju od tradicije, tu su:https://www.pasarella.rs/wp-admin/post.php?post=16953&action=edit

  • demi-jonc burme koje su pljosnate sa unutrašnje strane, a zaobljene sa spoljašnje;
  • parsian-jonc koja je masivnija i šira od klasične;
  • burme u obliku udobne pljosnate trake koja je blago zaobljena na ivicama.

S druge strane, za one koji vole neobičan dizajn postoje najrazličitije kombinacije koje najčešće uključuju:

  • kombinaciju belog, žutog i roze zlata, različitog dizajna;
  • izuvijan ili neobično kovan dizajn;
  • burme sa finim prugama na površini;
  • burma optočena dragim kamenjem, najčešće dijamantima, koju posebno preferira ženski deo populacije.
burme
simbol ljubavi, odanosti i posvecenosti

Burme su i dalje jako važne. Prema rečima jednog sveštenika, burma predstavlja simbol ljubavi, odanosti i posvećenosti od strane vašeg supružnika, zato što je on taj koji vam je daje na dan venčanja. Imajući to u vidu, burma predstavlja dar koji je ličan i kome treba posvetiti posebnu pažnju, kada ga birate, isto kao i osobi koju volite.