Search for content, post, videos

Psorijaza – bolest kože koja se leči iz prirode

psorijaza
psorijaza

psorijaza

Psorijaza je jedna od najčešćih imunoloških bolesti od koje u svetu boluje 125 miliona ljudi, dok je u Srbiji broj obolelih 150.000. To znači da se svaki peti građanin naše zemlje svakodnevno bori i živi sa ovom bolešću. Psorijaza nije prenosiva bolest i stanje nije opasno po život, ali umnogome otežava obavljanje redovnih životnih aktivnosti. Leka trenutno nema dok simptomi mogu efikasno da se kontrolišu upotrebom masti, krema i losiona. Postoje i prirodni lekovi koji uspešno pomažu olakšavanju tegoba. Mi vam predstavljamo neke od njih.

Čaj od nevena, koprive i hajdučke trave

Ovu mešavinu preliti sa litrom vruće vode i posle 10 minuta procediti. Piti tokom celog dana duži vremenski period.

Zelena glina

Može značajno da pomogne u lečenju psorijaze ukoliko se primenjuje oralno. U staklenoj čaši drvenom ili plastičnom (nikako metalnom) kašikom razmutiti jednu kašičicu gline sa 2 dcl flaširane vode. Pije se dva puta dnevno, tri nedelje zaredom. Posle pauze od sedam dana proces se nastavlja.

Ulje crnog kima

Konzumira se oralno, ali se mogu nanositi i obloge na kožu. Dejstvo mu je antibakterijsko i antigljivično. Smanjuju se iritacija i svrab i stvara novi sloj epitela. Uzima se supena kašika tri puta dnevno, u trajanju od šest meseci.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je veoma efektan narodni lek protiv mnogih kožnih bolesti, a psorijazu uspešno leči tako što reguliše ph kože. Nanosi se u vidu obloga koje se drže na zahvaćenim mestima pola sata dnevno.

Ulje žutog noćurka

Ovo ulje je veoma specifično jer sadrži esencijalne masne kiseline i veoma je lekovito za sva kožna obolenja. Jedna vrste kiseline iz ovog ulja pomaže u redovnom funkcionisanju kožne barijere. Nanose se obloge i drže do sat vremena na mestima gde je psorijaza zahvatila kožu.

Kantarionovo ulje

Ima izuzetno antiupalno dejstvo na kožu i veoma brzo se apsorbuje, a što je najvažnije pospešuje brže zaceljenje kože.

Morska voda

Terapija morskom vodom i izlaganje suncu u određenom vremenskom periodu znatno ublažava simptome psorijaze.

Gurra rufa ribice

Tretman ovim ribicama traje tri nedelje, a deluje tako što ribice grickaju kožu koju je zahvatila psorijaza. Nema bola, samo blago peckanje i posle ovakvog tretmana nestaju crvenilo i ljuspice. Koža postaje glatka i nestaje neprijatni svrab i peckanje.