4 NLP tehnike za produktivniji i lepši život

0
72
4 NLP tehnike za produktivniji i lepši život

Svi smo mi svakodnevno izloženi stresu, i to najčešće zbog posla. Gledamo da završimo sve poslovne zadatke, da bismo mogli da ostavimo vremena za sebe i porodicu, ali ovo malo teže ide, kada nije sve onako kako smo zamislili.

Ne samo da smo prezauzeti, već nemamo vremena da izdvojimo jedan sat i odemo u prirodu, samo udišemo vazduh i odmaramo, a uživanje u sadašnjem trenutku je jako bitno za psihičko stanje čoveka.

Stoga sve više raste interesovanje za tehnike NLP, koje ljudima pomažu da se osećaju bolje i tako napreduju.

Kako NLP tehnika pomaže kod stresa?

Činjenica je da se veliki broj ljudi danas oseća anksiozno i ma koliko zarađivali, svi mi hrlimo ka što većim poslovima i većim zaradama, što može negativno uticati na nas, ukoliko nismo naučili kako da plivamo u ovim poslovnim vodama.

Stres je jako kompleksna pojava, koja nas može u potpunosti iscrpeti i čak izazvati određene bolesti, što svakako ne bismo želeli. Manja količina stresa je u redu za svakog od nas, jer nas na neki način drži budnim i ornim za rad, dok sve što je veće, kao što je veći stres, nije dobro, jer može biti kontraproduktivno.

Ako se trenutno ne osećate baš najprijatnije i čini vam se da stagnirate, neka vam bar jedna NLP tehnika bude obavezna u stresnim i anksioznim situacijama. U NLP-u je veoma bitan termin disocijacija, koji podrazumeva da se odvojite od bilo koje emocije, uključujući i stres.

4 tehnike NLP koje pomažu da se bolje osećate

 

  1. Svest izmestite iz svog tela

Disocijacija vam pomaže da ne dajete previše svoje emocije ka događajima koji su prošli ili tek slede. Obično kada brinemo o nečemu, mi i mislimo na to i razmišljamo o raznima scenama, slikama i slično. Kada smo nešto negativno proživeli, ponekad imamo tendeciju da to osećanje ponovo proživljavamo u sadašnjosti, tako što mislimo na to, a takav osećaj budi teskobu i neugodnost. Ovo osećanje možete promeniti tako što ćete zamisliti sebe da lebdite, odnosno, izmeštenog iz svog tela. Tako ćete se odvojiti i od svojih osećanja.

  1. Zamislite ispred sebe zid ili štit

Ovo je još jedna NLP tehnika za smanjenje stresa. Kada zamislite zid ispred sebe, pomislite kako su vaša osećanja na drugoj strani i da su sakrivena od vas.

  1. Sklonite submodalitete u stranu

Šta su zapravo submodaliteti? Naime, modaliteti su naša čulna iskustva, dok su submodaliteti specifične odlike tih modaliteta. Pošto mnoge slike i zvukovi kojih se prisećamo mogu izazvati negativna osećanja kod nas, potrebno je da se potrudimo da ih istisnemo iz misli. Prosto, pokušajte da smanjite jačinu tog zvuka koji čujete, i pojačajte svoj unutrašnji glas. Takođe, neprijatne slike koje zamišljate, pokušajte da zatamnite.

  1. Promenite fokus

Pri prisećanju na neki događaj možete da osećate nelagodu i neprijatnost, jer su vam u mislima slike koje želite izbrisati. To na neki način i možete uraditi, tako što ćete promeniti fokus sa tog događaja na nešto drugo, što vam izaziva lepša i pozitivnija osećanja.

Svaka pojedinačna NLP tehnika, ako je primenjujete, sigurno bar delimično može uticati na vas da se osećate bolje. A ukoliko primenjujete sve 4 navedene, ispitanici su dokazali da svakako pomažu i nakon primene ovih tehnika NLP, ljudima je bolje.