Kako pobediti stomačni virus kod male dece?

0
123
Kako pobediti stomačni virus kod male dece?

Toplo vreme po pravilu donosi veći broj stomačnih tegoba, a one su naročito česte kod dece mlađeg uzrasta. Oni rukicama sve dotiču, potom ih stavljaju u usta i tako lako unesu viruse i bakterije pravo u stomak.

Šta treba znati o prevenciji? Kako se boriti sa nervoznim stomakom kada se problem javi? I prevencija je važna za jačanje detetovog organizma pa treba i o tome voditi računa.

Pročitajte naše savete i minimizirajte šansu da vam dete ima česte stomačne probleme.

Namirnice moraju biti sveže i dobro oprane

Naravno da se uvek posebna pažnja posvećuje higijeni namirnica od kojih se pripremaju dečiji obroci, ali leto donosi veće izazove. Bakterije se lakše razmnožavaju, voće i povrće često prska tako da se na sve ove načine iritira osetljiv bebin stomak. Zbog toga ih treba prati duže i temeljnije nego inače.

Pripremajte obroke od svežih sastojaka, nemojte ih dugo držati u frižideru ili jelo podgrevati. To je naročito važno ako je dete sklono razvoju stomačnih infekcija i jedna dobra navika koju treba sprovoditi leti naročito. Sve što je spremljeno se podeli na manje porcije, a one podgrevaju samo jednom.

Kako se ponašati tokom infekcije?

Da bi stomačni virus brzo prošao potrebno je da lekar da potvrdu da je reč o bezazlenoj infekciji koja zahteva uobičajenu, blagu terapiju.

Ako se dijagnostikuje klasičan stomačni virus, sledi minimum 3-5 dana dijete gde se tek posle 1-2 dana u jelovnik ubacuje barena piletina, pečeni krompir, a pre toga bilo bi dobro da su količine manje i uglavnom da u jelovniku budu tost hleb, čaj, suvi posni keks i supa iz kesice.

I kada simptomi prođu, sa dijetom treba nastaviti još par dana, a to znači da se izbaci konzervirano, slatko, prženo i mlečni proizvodi.

Milumil za jačanje imuniteta kao mera prevencije

Stomačni virus nastaje kao posledica nedovoljne snage imuniteta za adekvatan odgovor na prodor bakterija kojima u digestivnom traktu nije mesto. Zbog toga je važno da dete redovno unosi dovoljne količine vitamina i minerala najpre kroz ishranu, a potom i kroz ukusnu užinu koja je puna vitamina.

Milumil ima odlične dodatke ishrani, a u ovom slučaju se može koristiti Milumil Kindermilk za decu stariju od 12 meseci.

Reč je o osvežavajućem napitku koji deca piju na šolju, a u mleku se nalaze najvažniji vitamini za zdrav rast i razvoj kao što su: gvožđe, D vitamin, C vitamin, kalcijum, proteini, vlakna…

Samo jedna šolja dnevno će obezbediti adekvatnu kombinaciju sastojaka i uz to ukusnu užinu koju će vaš mališan obožavati.

Pored Milumil napitka važno je da ishrana bude bogata raznovrsnim namirnicama tako da dete ima dovoljno energije da se izbori sa virusima i bakterijama koje vrebaju svuda.

Deca ne mogu da porastu, a da nemaju povremeno virusne i bakterijske infekcije. I to je način da se gradi imunitet, ali ne treba dozvoliti ni to da dete često bude bolesno jer se organizam tako slabi.

Uz raznovrsnu ishranu i dodatke koji se daju kao užina, zdravlje vašeg deteta će biti odlično i bez ikakvih problema.