Vitamini i suplementi za lepu kožu

0
119
Vitamini i suplementi za lepu kožu
suplementi vitamini minerali hranljive materije
vitamini i suplementi

Brojni vitamini, minerali i druge hranljive materije vrlo efikasno utiču na kvalitet, zdravlje i lepotu naše kože.

Vitamini i minerali imaju vrlo važnu ulogu za održavanje zdravog tena, bez obzira da li se koriste u obliku krema i losiona za negu kože ili se unose u organizam putem hrane i suplemenata. Zdravstveni stručnjaci naglašavaju da je naša koža ogledalo procesa u čitavom organizmu, pa su mnoga kožna oboljenja i starenje samo manifestacija potreba tela uključujući i potrebe za hranljivim materijama i vitaminima.

Do danas su objavljena mnoga istraživanja koja ukazuju na ogromnu moć antioksidanasa, a određene hranljive materije ih sadrže u velikim količinama. U kombinaciji sa balansiranom ishranom, vitaminski i mineralni dodaci, takozvani suplementi takođe utiču da koža izgleda zdravije i mlađe.

Hranljive materije koje su neophodne da bi koža izgledala sveže i lepše su:

Vitamini koji poboljšavaju izgled i kvalitet kože su vitamini C, E, A i B kompleksa.

Vitamin C

Među najvažnijim dermatološkim otkrićima je antioksidativna moć vitamina C, koji se suprotstavlja štetnim uticajima nastalim preteranim izlaganjem kože Suncu. Da biste bili sigurni da unosite dovoljnu količinu vitamina C – jedite namirnice kao što su paprika, brokoli, kupus, karfiol i citrusno voće. Takođe, možete uzeti dodatke vitamina C od 500 do 1000 mg dnevno. U poslednje vreme je aktuelno korišćenje krema sa vitaminom C koje podstiču produkciju kolagena i elastina .

 Vitamin E

Kao i vitamin C i ovaj veoma moćan antioksidans pomaže u otklanjanju štetnih uticaja na kožu izazvanih izlaganjem Suncu. Uzimanjem 400 jedinica vitamina E dnevno smanjuje se kancerogeno oštećenje ćelija pod uticajem sunčevog zračenja. Ukoliko se vitamin E i vitamin A koriste zajedno, do 70 % smanjen je rizik razvoja bazocelularnog karcinoma kože, koji je veoma čest kožni karcinom. Vitamin E takođe pomaže u smanjenju bora na koži, nalazi se u biljnim uljima, jezgrastom voću, semenkama, maslinama, spanaću. Veće doze od preporučenih mogu biti štetne jer dovode do povećanog krvarenja. Takođe, vitamin E se može koristiti i u obliku krema ili losiona kada se ublažava suvoća i izboranost kože.

Vitamin A

Ako je nivo vitamina A u vašoj ishrani dovoljan i izbalansiran, nije potrebno korišćenje suplemenata sa vitaminom A koji čak mogu imati i suprotan efekat u vidu pojave suvoće i ljuspanja kože. Vitamin A u umerenim količinama potreban je za procese obnavljanja tkiva kože. Voće i povrće prepuni su beta karotena koji se u organizmu metaboliše u vitamin A. U obliku krema može se koristiti za smanjenje bora, lečenje akni i psorijaze.

Vitamini B kompleksa

Kada je u pitanju koža, najvažniji iz grupe B vitamina je biotin (B7), hranljiva materija koja čini osnovu naše kože, noktiju i ćelija kose. Bez dovoljne količine ovog vitamina razvija se zapaljenje kože u obliku svraba, perutanja, nekada i gubitka kose. Čak i blagi nedostatak biotina može izazvati simptome. Biotin se nalazi u mnogim namirnicama, najviše u bananama, jajima i pirinču. U poslednje vreme mnogo pažnje se posvećuje preparatima u obliku krema koje sadrže B vitamin. Ove kreme pomažu u hidriranju kože i povećanju ukupnog tonusa. Niacin (B3) je specifična forma vitamina B koja u koži održava vlažnost. Kada se nalazi u kremama efekat je vidan već posle 6 dana nanošenja. Niacin ima protivupalno dejstvo, koristi se za smirivanje suve, iritirane kože. U većim koncentracijama ima posvetljujući efekat na tamne mrlje na koži.

Minerali koji poboljšavaju izgled i kvalitet kože

Većina istraživanja koja se tiču kože pokazuju da nije neophodan dopunski unos minerala. Ovo se naročito odnosi na osobe koje piju zdravu vodu sa prirodnim zalihama važnih minerala. Pranje lica sa mineralnom vodom pomaže u smanjenju iritacija kože, a sami minerali pomažu da ćelije kože upiju više vode.

Selen

Naučnici veruju da ovaj mineral ima ključnu ulogu u prevenciji raka kože. Uzet u obliku dopune ili u obliku krema, ovaj mineral štiti kožu od oštećenja izazvanog Suncem. Ako provodite puno vremena na Suncu, selen će smanjiti mogućnost nastanka opekotina, i rizik od nastanka raka kože. Najbolji izvori selena su cela zrna žitarica, koštunjavog voća poput brazilskog oraha, plodovi mora, beli luk i jaja.

Cink

Ukoliko postoje akne na koži, veoma važan mineral je upravo cink. Nekada akne mogu biti simptomi nedostatka cinka. Uzet oralno ili u obliku krema, cink smanjuje produkciju masnoća, i može biti efikasan u kontroli stvaranja novih akni kao i u lečenju postojećih. Hrana bogata cinkom je crveno meso, ostrige, živina.

Takođe, neka od novijih istraživanja ukazuju na to da osim vitamina i minerala koji utiču na izgled kože, dobar efekat mogu pokazati i druge hranljive materije koje se unose putem hrane ili se primenjuju lokalno. Najvažnije hranljive materije za izgled i kvalitet kože su:

Alfa-lipoične kiseline

Alfa lipoične kiseline su vrlo moćni antioksidansi, jači od vitamina C ili E, tako da usporavaju proces starenja kože. Ono što ih čini tako posebnim jeste sposobnost da prodiru i u ulja i vodu, te utiču na ćelije kože i unutra i izvan tela. Alfa lipoične kiseline štite ćelije i od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima i mogu se uzimati u obliku suplemenata i krema.

DMAE

DMAE (dimetilaminoetanol) je veoma snažan antioksidans i hranljiva materija koja ima afinitet prema slobodnim radikalima. Pomaže stabilizaciji membrane ćelija, tako da su oštećenja izazvana Suncem ili zagađenjem manje izražena. DMAE takođe sprečava stvaranje lipofuscina, braon pigmenta koji je osnova nastanka tamnih fleka. Dostupan je u obliku dodataka za mezoterapiju ili u kremama.

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je sastojak svakog živog organizma, ima značajnu ulogu u podmazivanju zglobova, tako da se zglobovi pokreću lako i glatko. Obzirom da je hijaluronska kiselina međućelijska supstanca – na ćelije kože deluje kao neka vrsta lepka koja ih drži zajedno, čineći kožu glatkom i punijom. Ima veliku sposobnost vezivanja vode, čak 1000 puta od svoje težine, što znači više vode u svakoj ćeliji kože. Danas je aktuelno korišćenje krema sa hijaluronskom kiselinom, kao i korišćenje hijaluronskih filera.

Esencijalne masne kiseline

Ako vam je koža suva, sklona upalama, verovatno postoji nedostatak esencijalnih masnih kiselina koje su važne za proizvodnju masnoća koje čine prirodnu barijeru kože. Bez adekvatne količine ovih kiselina koža proizvodi druge iritirajuće oblike masnoća koje mogu dovesti do upale na koži. Važno je uspostavljanje ravnoteže, omega-3 i omega-6 masnih kiselina u organizmu. Dok se omega-6 kiseline unose dovoljno putem peciva, ulja za kuvanje, živina i žitarica, omega-3 kiseline vrlo često nedostaju. One se nalaze u ribama iz hladnih voda, uključujući losos, sardine ili skušu. Uzimajući dodatke u obliku ribljeg ulja pomažemo da naša koža izgleda mlađe i glatkije.

Većina ljudi može dobiti sve hranljive materije neophodne za zdravu kožu, putem zdrave i izbalansirane ishrane. Mogu se kao dodaci koristiti i multivitaminski preparati. Nephodno je da uzimate dovoljnu količinu tečnosti, koristite blage proizvode za čišćenje kože, koristite kreme sa dodacima, koji će uz balansiranu ishranu rezultirati lepom i svežom kožom.