Čaj od đumbira – lekoviti napitak sa dodacima

0
73
Čaj od đumbira - lekoviti napitak sa dodacima
caj od đumbira
caj od đumbira

Čaj od đumbira je ne samo čaj specifičnog ukusa nego i lekoviti napitak koji pomaže u direktnom lečenju mnogih bolesti. Odavno su poznata njegova blagotvorna svojstva. Ovde možete pročitati nekoliko recepata za spremanje čaja. U zavisnosti od bolesti koju želite da lečite (ili sprečite) čaju se dodaju med, limun, ljuta paričica ili kurkuma.

Čaj od đumbira sa medom i limunom

djumbir, med i limun
djumbir, med i limun

Čaj od đumbira sa dodatkom limuna i meda je odličan ukoliko imate stomačni virus, dijareju ili grčeve u stomaku. Pomaže digestivnom traktu da optimizira nivo dobrih i loših bakterija. Dve šoljice čaja zadovoljavaju dnevni unos C vitamina. Takođe, pomaže kod menstrualnih tegoba i nadutosti. Pije se sveže pripremljen.

-200 ml vode;

-očišćen komad đumbira dužine 2 cm;

-kriška limuna;

-kašičica meda;

Vrelom (ne kipućom) vodom preliti đumbir isečen na listiće. Posle 10 minuta dodati krišku limuna. Mlak čaj zasladiti. Obavezno pojedite i limun iz čaja.

Čaj od đumbira sa kurkumom

djumbir i kurkuma
djumbir i kurkuma

Sa ovim dodacima, čaj pomaže ukoliko imate upalu grla, prehladu, zapušen nos ili bilo koji vid rinitisa. Ublažava simptome upaljene sluznice, a vitamin C pomaže imunom sistemu u odbrani od virusa. Kurkuma je prirodni antiseptik i antibiotik. Pomalo ljutkast ukus pojačava lučenje pljuvačke što je veoma važno u zaštiti sluzokože usne duplje. Najbolje je spremati ga pre konzumiranja.

-očišćen komad đumbira dužine 5 cm;

-3 supene kašike kurkume;

-sok od 3 limuna;

-2 l neprokuvane vode;

Izrendati đumbir i pomešati sa kurkumom i limunom. Preliti vodom i ostaviti da stoji 30 minuta. Obzirom da je ovako pripremljen napitak ljutkast, možete dodati vrlo malo meda. Trebalo bi da stoji u frižideru, a to je količina dovoljna za 5 dana ukoliko ga pijete 2 puta dnevno.

Čaj od đumbira i ljute papričice

djumbir i paprika
djumbir i paprika

Ovako spravljen čaj od đumbira je izuzetno delotvoran u otklanjanju mučnine prilikom putovanja. Naime, ljutina iz papričice  dovodi želudačne sokove u balans dok đumbir opušta mišiće. Osobama koje su sklone povraćanju tokom putovanja (naročito deca) se preporučuje konzumiranje u gutljajima tokom celog puta. Takođe, otklanja glavobolju usled iscrpljenosti organizma. Trudnicama se ovaj čaj ne preporučuje.

-300 ml prokuvane (ne kipuće) vode;

-komad đumbira dužine 5 cm;

-pola ljute crvene papričice (sveže);

Narendani đumbir preliti vodom i dodati sitno seckanu papričicu. Ostaviti da stoji 30 minuta pa procediti. Najbolje je piti ga bez meda.