Uljane kupke za telo – najbolja nega za kožu

0
127
Uljane kupke za telo - najbolja nega za kožu
uljane kupke
uljane kupke

Uljane kupke su novina u dermatološkoj nezi suve i osetljive kože, nastale kao produkt višegodišnjih istraživanja. Iako sama uljana kupka nije novina, tek poslednjih nekoliko godina se preporučuje za negu suve,osetljive, a prevashodno dečije kože. Do kakvih su to rezultata dermatolozi došli kada se naglo promenio smer u lečenju ekcema, psorijaze i atopiskog dermatitisa?

Istraživanje sprovedeno na Francuskom nacionalnom institutu za negu i zdravlje kože je posle sedam godina došlo do zaključka da uljane kupke imaju veću efektivnost u borbi proziv ekcema od krema na bazi kortikosteroida.

Za nastanak suve kože nauka još uvek nema kompletno objašnjenje, a pominju se nasledni faktori, neadekvatna nega u najranijoj dobi i posledica nekih težih oboljenja.

Ono što se zasigurno zna jeste da je dečija koža 2 puta tanja od kože odrasle osobe i da se njen kompletan razvoj završava tek nakon prve godine života. Stoga je veoma važno odoleti trendu kozmetičkih kuća koje agresivno reklamiraju mirišljave kupke za bebe. Iako voda nije dovoljna da spere masti u kojoj su zarobljene nečistoće, a deterdženti iz kupki su isuvše agresivni, došlo se do zaključka da je uljana kupka najbolji izbor.

Pre svega zato što prilikom korišćenja uljane kupke ostaje zaštitni film na koži koji joj omogućava da diše, ali ne i da gubi vlagu. Zatim, uljane kupke u sebi sadrže malo ili nimalo deterdženta koji je glavni krivac za skidanje zaštitnog lipidnog sloja. Skidanjem ove prirodne barijere koža, kao najveći organ, postaje podložnija infekcijama. Na tržištu postoji nekoliko ovakvih preparata i uglavnom su bazirani na prirodnim uljima jojobe, nevena, kamilice, masline i ruzmarina. Zabluda je da su uljane kupke bez sapuna namenjeni isključivo bebama i maloj deci. Osobe sa osetljivom, kao i one sa normalnom kožom takođe mogu da koriste ove kupke. Razlog je jednostavan – veoma blaga formula koja istovremeno čisti i neguje kožu.

 Uljane kupke se mogu napraviti dodavenjem eteričnih ulja u kadu tople vode. Njihovo korišćenje se ne preporučuje više od dva puta nedeljno. Sa druge strane, ulja za tuširanje se preporučuju u svakodnevnoj nezi kože. Nega kože posle tuširanja je takođe važna. Preporuka je da se voda sa kože ne skida povlačenjem peškira već utapkavanjem. Na taj način se prirodni zaštitni sloj ne skida i kože se ne iritira.