Prevara, preljuba i da li biste je oprostili?

0
65
Prevara
prevara
prevara i tuga

Prevara. Užasno “mala” reč za vele-izdaju koju osetimo ukoliko bivamo prevareni, tj. “preljubljeni” od strane emotivnog partnera. A veleizdaja obuhvata čitav spektar loših osećanja – sujeta, povređenost, mržnja, neoprostivost, patnja, sumnja u sebe, potreba za (samo)uništenjem…itd. Vrlo često se postavlja ovo škakljivo pitanje prevare, i teško da postoji jedan univerzalan odgovor za sve žene ovog sveta. Sigurni smo da bi žene pre davanja iskaza imale milion potpitanja, a mnoge okolnosti bi sigurno drastično uticale na isti.

Studije su pokazale da su glavni razlozi praštanja ili nepraštanja sledeći:

Religija

prevara
prevara i kako oprostiti

U manjoj meri uticajan razlog na donošenje odluke o praštanju i nepraštanju, ipak ima onih koji se oslanjaju na Božiju pravdu i volju kada su u pitanju ovakve okolnosti.

Finansije

prevara
prevara oprostena finansijama

Finansije nisu razlog praštanja prevare, već okrutne okolnosti koje drastično utiču na smer života dvoje ljudi – bez obzira na emotivnu odluku.

Status

prevara
prevara i status posle cina

Mnoge žene zabrinute su za društveni status nakon razdvajanja od partnera, smatraju status razvedene žene neprijatnim, pa stoga odlučuju da ostanu i “oproste”. I počnu da se bore sa malograđanštinom od koje boluju, kao i na samopouzdanju i ljubavi prema sebi.

Ljubav

prevara
prevara

Samo najčistija ljubav prašta prevaru i nastavlja dalje život s’ partnerom sa gorkim ukusom u ustima, ali bez gubljenja nade. Postoje i oni parovi koji se toliko vole i poštuju slobodu jedno drugoga i uz bezgranično poverenje žive u “otvorenoj” vezi ili braku.

Pored gore navedenih faktora postoji još mnogo faktora koji utiču na oprost, ali odluke mogu biti samo dve, iako mnogo toga ide u prilog praštanju – broj razvedenih je u drastičnom porastu.

Da li biste vi oprostili prevaru?