Šampon bez sulfata je pravi izbor za vas, evo i zašto!

0
36
Šampon bez sulfata je pravi izbor za vas
sampon bez sulfata
sampon bez sulfata

Šampon bez sulfata je doživeo komercijalni uspeh tek pre koju godinu. Nešto duže se koristi u frizerskim salonima, i do nedavno ga je bilo moguće nabaviti isključivo u specijalizovanim prodavnicama. Sada je dostupan na policama drogerija i apoteka. Na vama je da odaberete onaj koji odgovara vašem tipu kose i dubini džepa. Pre nego što se zaputite u kupovinu, ne bi bilo loše da pročitate zbog čega je šampon bez sulfata bolji izbor za vas.

Šta su sulfati?

Sulfati su soli sumporne kiseline koje se, zbog svoje niske cene, koriste u većini sredstava za pranje. To znači da ih ima u prašku za veš, deterdžentu za sudove, gelovima za tuširanje i šamponima. Njihova glavna uloga je odmašćivanje. Deluju veoma agresivno na kožu glave i ispiraju prirodna ulja. Zbog toga kosa može izgubiti sjaj, a farba se ispira mnogo brže. Posledica je perut, svrab i eventualna pojava ekcema. Najčešće korišćeni sulfati u šamponima za kosu su sodium lauryl sulphate (SLS), sodium laureth sulphate (SLES) i amonium lauryl sulphate (ALS).

Zbog čega je šampon bez sulfata bolji izbor?

Prvenstveno zbog nepostajanja soli sumporne kiseline kao odmašćivača. Sulfati čine da sva sredstva za pranje stvaraju mnogo pene, što se kod sredstava bez njih ne dešava. Zato su oni izuzetno blagi za kožu glave i što je važnije, ne zatvaraju pore. Šamponi bez sulfata su nešto ređi, ali ih nije potrebno staviti više prilikom pranja. Jer, nije pena ta koja spira nečistoću. Ona samo ispira keratin iz dlake. Druga prednost ovih šampona je ta što nisu agresivni za oči. Ukoliko i dospeju do oka, izostaju peckanje i crvenilo.

Kome se preporučuju šamponi bez sulfata?

Svima. Pre svega, nijedan dečiji šampon na tržištu ne sadrži sulfate u sebi. Jasno je i zašto. Preporuka je da ga koriste dame koje su radile keratinske tretmane kose, jer efekat tretmana traje dva puta duže, ukoliko se koristi šampon bez sulfata. Takođe je preporuka da ga koriste osobe koje se farbaju i to iz dva razloga. Prvi je osetljivost kože glave zbog farbanja, a drugi postojanija boja. Takođe, ova šampon je sjajan izbor za osobe koje imaju suvu i ispucalu kosu.

Odnos cena – kvalitet

Na našem tržištu se može pronaći više proizvođača koji nude i šampone bez sulfata. U zavisnosti od tipa kose (masna, farbana, suva, keratinski tretirana) variraju i cene proizvoda. Alfaparf Lisse design keratin therapy, Biolage keratindose, Tigi S factor, Vishy dercos sensitive su samo neki od šampona dostupni u našim drogeriama i apotekama. Imaju neznatno višu cenu u odnosu na ostale šampone, ali ona definitivno nije astronomska. I ovde na delo stupa ona deviza da je jeftinije na kraju uvek skuplje.

Oštećena kosa nije nimalo lepa niti privlačna, a ni zdrava. Oštećena koža glave takođe. Zdravlje nema cenu, a znajući da su sulfati glavni zagađivači voda na ovaj način čuvate i okolinu.