Kako da masna kosa i problem opadanja nestanu zauvek?

0
147
Kako da masna kosa i problem opadanja nestanu zauvek?

Masna kosa, pored toga što predstavlja estetski, ona je i zdravstveni problem. Zašto uopšte dolazi do ove često iritantne pojave? Vreme je da zaboravite na masnu kosu zauvek!

Masna kosa zaista može biti veliki problem, ne samo zbog izgleda već i zbog neprijatnog mirisa. Često je uzrok opadanja kose. Takođe, može prouzrokovati pojavu akni na licu i uticati na vaše samopouzdanje.

Zašto je kosa masna?

masna kosa
masna kosa

Prvi korak u razumevanju ovog problema jeste zašto se javlja masna kosa i šta je uzrok. Ponekad je to problem koji se često javlja u pubertetu. Ova pojava može ukazivati na problem štitne žlezde, a javlja se i u trudnoći. Stres ili može nasledni faktor mogu doprineti da se kosa više masti.

Najčešči uzroci su ipak:

– nepravilna ishrana (previše masne hrane, šećera, manjeg konzumiranja voća i povrća) koja dovodi i do slabog pražnjenja creva (konstipacije), pa se zbog nesvarene hrane oslobođeni toksini u organizmu manifestiju i putem nezdrave, slabe i masne kose;
– hormonski disbalans, najčešće manjka estrogena, za čije normalizovanje je korisno konzumiranje 1½ – 2 l vode dnevno, presne hrane sa puno koštunjavog voća i žitarice od celog crna;
– manjak vitamina i minerala u organizmu, kao što su vitamin B, E, C, Fe i Mg.

Vaše telo proizvodi sebum (to je prirodna mast koju vaša koža proizvodi i od koje se kosa masti). Višak proizvodnje sebuma može nastati upotrebom pogrešnih proizvoda kojima tretirate vašu kosu.

Kako masna kosa utiče na njeno opadanje?

Jedan od čestih faktora opadanja kose je povećano lučenje loja (sebuma), što se ispoljava pojačanim mašćenjem kose. Sloj sebuma i peruti imaju uticaj na folikul dlake, zapravo koren. Ukoliko je sloj sebuma veći, vremenom koren dlake slabi i kosa počinje da opada. Zato je jako važno da vodite računa o svojoj kosi na pravi način, kako bi koren vaše dlake bio jači.

Kako zaustaviti proces preteranog mašćenja kože glave?

Postoje načini koji su se pokazali kao najefikasniji u borbi protiv masne kose. Mi ćemo sa vama podeliti najkorisnije, kako bi masna kosa za vas bila prošlost, kao i opadanje.

Učestalost pranja kose

Masna kosa je začarani krug koji se često pogoršava pokušajima preokretanja problema. Šta to znači? Mnogi su mišljenja da ukoliko često peru kosu, ona će biti manje masna. Upravo je suprotno. Zašto?

Ukoliko kosu i kožu glave prečesto izlažete vodi i šamponu onda podstičete da ona pojačano izlučuje masnoću. Idealno je da kosu perete dva puta u toku nedelje. Isto tako, često pranje kose dovodi do toga da vaše dlake više opadaju, čak i u pramenovima.

Počnite sporo i strpljivo, jer u početku će vam biti jako teško da šetate masne kose. Iskoristite jedan dan nedeljno i preskočite šampon. Izaberite dan kada možete nositi šešir ili kada ćete celi dan biti kod kuće. Zatim, na dva dana perite kosu. U idealnom slučaju, trebalo bi da prođe 2-3 dana između šampona kako biste doveli proizvodnju masnoće pod kontrolu. Nemojte očekivati da se problem može rešiti preko noći. Proces će trajati jako dugo, možda i mesecima, ali morate biti strpljivi kada je masna kosa u pitanju.

Tehnika pranja kose

masna kosa
bitan je nacin pranja kose

Jako je bitan način i vreme koje je potrebno da biste na pravilan način oprali kosu. Kada nanesete šampon na glavu, što dublje pritiskajte kožu vaše glave, laganim pokretima, kao lagana masaža. Dovoljno je da dva puta nanesete šampon. Još bitniji faktor je ispiranje, pri čemu kosu treba ispirati najmanje jedan minut. To je jako bitno, jer nekada masna kosa upravo i nastaje zbog lošeg ispiranja šampona i balzama .

Šamponi i balzami

Trebali biste odabrati šampon i balzam koji će vam pomoći u balansiranju vlage na glavi. Nemojte koristiti previše hidratantne šampone, ali lagani hidratantni šampon i balzam mogu vam pomoći, napuniti i uravnotežiti vlagu uklonjenu sa vlasi kose.

Šamponi za masnu kosu, koji se preporučuju kao najbolje rešenje, moraju biti bez silikona i sulfata i na biljnoj bazi. Eterična ulja koja se nalaze u mnogim šamponima samo će učiniti kosu još masnijom i pružiti kontra efekat. Pogrešno odabrani šamponi mogu dovesti i do opadanja kose, što će vam stvoriti dodatni problem. Uz to je važno da pored šampona za masnu kosu, birate i šampone od kojih manje opada kosa.

Nemojte nikako preskočiti balzam, samo pazite da ga držite na kosi dovoljno dugo i da nakon toga dobro isperete vašu kosu. Stavite ga samo na krajeve!

Koristite hladnu vodu

Isperite kosu hladnom vodom nakon šamponiranja. Topla voda može stimulisati žlezde koje proizvode sebum, dok hladna voda pomaže da se smanji njegova proizvodnja. U početku će vam biti teško da se naviknete, ali vremenom ćete i sami uvideti dejstvo dobrog i temeljnog ispiranja kose hladnom vodom.

Ograničite korišćenje fena za kosu

masna kosa
ogranicite fen i presu

Kad god je to moguće, trudite se da vašu kosu prirodno sušite, ili da držite toplinu fena na minimumu. Ne samo što fen dodatno isušuje vašu kosu, već vruća kosa može brže podstaći proizvodnju ulja.

Bez dodirivanja

Dodirujte kosu što je manje moguće. Što više dodirujete kosu, četkate, pa čak se i trudite da je oblikujete, pravite novu frizuru, to je više ulja koje koža glave izluči. Samim tim ostaje vidljiv trag da je vaša kosa masna.

Frizure

masna kosa
masna kosa i frizure

Kada govorimo o frizurama koje se preporučuju za masnu kosu, svakako da su to one koje neće pojačavati lučenje masnoća. Ako koristite peglu, presu za kosu i ispravljate je svakog dana, ona će biti sve masnija. Ako je uvijate ili dozvolite da bude prirodno talasasta, bez dodataka nekih preparata, smanjićete intenzitet mašćenja kose.

Koristite šampon za suvo pranje kose

Šampon za suvo pranje biće od koristi u hitnim situacijama. Koristite šampon za suvo pranje, za brzu apsorpciju ulja. Ovim načinom pranja kose, šampon odmah usisava masnoću, te pomaže u volumenu i smanjuje neprijatan miris masne kose.

Koristite Baby puder

Ako želite da probate jedan dobar, starinski način, odlučite se za dečji puder umesto suvog pranja kose. To ćete raditi na vrlo jednostavan način, tako što ćete posuti malo pudera na koren kose i utrljati ga. Ako imate tamnu kosu i dečji prah uzrokuje previše belog traga, možete pomešati puder sa kakaom, kako se ne bi videli beli tragovi pudera.

Ravnoteža četkanja

masna kosa
ravnomerno cesljanje

Ukoliko ne češljate kosu dovoljno često, jednako je isti problem, kao i prekomerno četkanje. Ukoliko vašu kosu tretirate često četkom, možete na taj način podstaći proizvodnju masnoće. Potrebno je da odredite sami i da pronađete pravi balans u tretiranju kose češljevima .Takođe, birajte dobre četke, po mogućstvu od prirodne dlake i gledajte da održavate higijenu vašeg pribora za kosu.

Od gela, laka za kosu, pene i drugih hemijskih preparata, četku ćete dobro očistiti samo pranjem. Čista voda i malo šampona kojim inače perete kosu i očistite četku koristeći krpicu ili npr. staru četkicu za zube. Ona će lako doći i do nepristupačnih delova četke.

Četku sa osnovom od drveta ne potapajte u vodu, jer će dužim stajanjem nabubriti i četka će biti oštećena. Nemojte koristiti razne hemikalije, jer bi mogle oštetiti materijal od kog je četka izrađena.

Izbegavajte vezivanje kose

Što je vaša kosa bliža glavi, to više ulja dolazi u dodir s njom. Vezana, zalizana kosa (prirodna ili ne) daje malo više volumena u korenu, čime kosa prebrzo postaje preterano masna, i kao takva više je sklona opadanju. Sebi možete napraviti dodatni problem.

Prirodni preparati za negu masne kose

Ne morate uvek kupovati preskupe proizvode da biste bili sigurni da su jedini način u borbi protiv masne kose. Kod kuće možete napraviti maske za kosu kojih ima mnogo. Mi ćemo vam dati savet kako to uraditi sa limunom i kako napraviti šampon od praška za pecivo.

Prirodna maska za masnu kosu od limuna i aloje

masna kosa
koristite prirodne sastojke

Značaj ovih prirodnih sastojaka za vašu kosu je veliki. Aloja vera ima lekovita svojstva i njen značaj u prirodnoj medicini je višestruk. Ona ima antiupalno dejstvo i koristi se za razne tegobe na koži. Aloja će osvežiti vašu kožu glave, a kosu ostaviti mekom i čistom.
Dovoljno će biti jedna kašika aloja vere i dve kašike limunovog soka za vašu masku. Sipajte prirodni šampon koji inače koristite za pranje u četvtinu šoljice. Pomešajte sa limunom i alojom, umasirajte u kosu i kožu glave i ostaviti da ostoji pet minuta. Nakon toga isperite vašu kosu.
Limun utiče na lepotu kose i daje joj poseban sjaj. Limun se vekovima unazad koristi za pojačavanje sjaja i poboljšanje zdravlja dlake. Poseban značaj je kod primene i rešavanja problema masne kose. Njegov divan miris će vašu kosu oplemeniti.

Šampon od praška za pecivo

Jedan od odličnih sastojaka za negu masne kose, možda na vaše čuđenje, ali upravo jeste prašak za pecivo. On vas, uz rešavanje masne kose, uspešno rešava i peruti, kao i svih nečistoća glave. Za pripremu ovog šampona potrebna vam je kašičica praška za pecivo i šoljica vode. Pomešajte sastojke u smesu i dobro je umasirajte u kosu. Potom samo isperite mešavinom kašičice jabukovog sirćeta i jedne šoljice vode. Zbog ovakvog tretmana na početku je moguća reakcija kože i temena, ali to je samo prirodna reakcija vašeg temena, koje je do sada bilo tretirano industrijskim šamponima.
Kad počnete da primenjujete savete koje smo podelili sa vama, naoružajte se strpljenjem. A mi vam garantujemo da ćete biti zadovoljni kada vidite prve rezultate.