Kako vratiti vitalnost kosi u deset koraka

0
124
Kako vratiti vitalnost kosi u deset koraka

Da li svi vaši pokušaji da svoje vlasi oblikujete u frizuru propadaju? Kosa vam je tršava neposlušna i beživotna. Evo kako da vratite vitalnost kosi u nekoliko koraka.
Da li se sa setom prisećate vremena kada ste svoju kosu oblikovali u nekoliko pokreta četkom. Frizura je bila postojana, kosa glatka i sjajna, lokne su se kao federi njihale na ramenima ne gubeći oblik ni volumen. Šta se to sada desilo pa se vaša kosa izmenila i postala nekako divlja, neposlušna i što se više trudite to vam frizura s mukom stečena sve kraće traje. Kosa visi kao stara perika. Upravo tako, vaša kosa je izgubila vitalnost. 
Da li znate koje tajne skriva vaša kosa

Zašto kosa postaje beživotna

Brojni faktori dovode do oštećenja kose. 
Glavni pokazatelji da vam je kosa izgubila vitalnost su procvetali krajevi, lomljiva i suva kosa.

Nasuprot ovoj slici koja vas muči, zdrava vitalna kosa je sjajnija, jača i manje sklona pucanju. Vitalna kosa nije suva
Preterana upotreba vrelih stajlera, štetne hemikalije iz preparata za negu, farbanje, izlaganje suncu i spoljašnji uticaji su spoljašnji faktori koji našu kosu dovode u loše stanje.
Unutrašnji faktori bi bili loše prehrambene navike tj. ishrana siromašna vitaminima, mineralima, esencijalnim masnim kiselinama i proteinima. Stres uopšte, kao i stres izazvan nedostatkom sna, pušenje i nedovoljan unos vode u organizam su takođe unutrašnji faktori koji će se negativno odraziti ne samo na vitalnost vaše kose već će potraje li takvo stanje postati vidljivi i na koži, noktima i na ukupnom stanju organizma.
Starenje i menopauza su na žalost činioci koje ne možemo isključiti promenom životnih navika ali svakako možemo uvesti neke nove navike koje će pomoći organizmu da, sa što manje štete prebrodi znake starenja i hormonalne promene koje ono donosi telu žene.

Zanimljive činjenice o kosi

Ako mislite da znate sve o kosi samim tim što vam je poznata čitava gomila proizvoda koji ovako i onako deluju na lepotu, lakše oblikovanje, sjaj i ko zna šta još, u zabludi ste.
Da biste znali kako da sačuvate zdravlje svoje kose treba znati nešto o metabolizmu ovog dela našeg tela. 
Upravo tako, iako mi to zanemarujemo, kosa je živi organ ljudskog organizma, ima svoj metabolizam i svoje potrebe. Kosa može da se razboli ukoliko to zanemarimo. Budući da ništa ne boli kada kosa počne da propada mi tu činjenicu najčešće zanemarujemo.
Ovo bi trebalo znati da bismo prestali kosu posmatrati kao deo autfita i prihvatili je kako živi organ.

Vlas kose je jača od bakarne žice istog prečnika

1. Kosa je uglavnom izgrađena od keratina. Isti protein je gradivna materija životinjskih rogova, kopita, kandži i perja.
Spoljašnji omotač dlake zove se kutikula. Sastoji se od segmenata koji se preklapaju nalik ribljoj krljušti. Ovo je zaštitni sloj koji čuva unutrašnje slojeve kose od spoljašnjih uticaa. Ukoliko je kosa zdrava kutikula je priljubljena uz vlas. Kada je kosa oštećena krljušti kutikule su otvorene 
Zato  kosa koja je suva lako propada jer ostaje bez adekvatne zaštite.
2. Kada je mokra kosa se može rastegnuti još 30% od svoje dužine.
3. Po toplom vremenu kosa raste malo brže jer toplota stimuliše cirkulaciju što ubrzava rast.
5. Kosa pamti sve što je ikada proteklo vašim krvotokom uključujući i narkotike i zato se najčešće upravo kosa koristi u forenzičkim ispitivanjima.
6. Muške i ženske vlasi imaju identičnu strukturu tako da je vaš pol jedina činjenica koja se o vama ne može otkriti iz kose.
7. Crna boja kose je najčešća, crvena je najređa i otprilike samo 1% populacije se može pohvalitI ovom bojom dok svega 2% ljudi ima plavu kosu..

8. Čim jedna vlas ispadne iz folikula, na njenom mestu počinje da raste nova.

9. Kosa je 50% ugljenika, 21% kiseonika, 17% azota, 6% vodonika i 5% sumpora.
10. Kosa , ako pod tim podrazumevamo sve malje, raste na svim delovima tela osim dlanova, tabana i usana, na tim delovima tela koža ne sadrži golikule.
11. Broj vlasi na glavi se kreće između 100.000 i 150.000 i zavisi između ostalog i od prirodne boje kose. Tako plavuše imaju najveći broj dlaka na glavi dok su crvenokose poslednje po gustini kose.
14. Izuzimajući koštanu srž, kosa je tkivo koje najbrže raste u ljudskom organizmu. Prosečno poraste oko 1,25cm za mesec dana.
15. Ćelavljenje postaje vidljivo tek kada izgubite više od 50 % kose sa glave.
16. U svakom momentu  90 % kose raste dok se 10 odmara nakon čega ispada.
17. Životni vek svake vlasi je oko 5 godina.
18. Kosa služi za termoizolaciju glave to jest štiti nas od prekomerne hladnoće i toplote.
Struktura kose
Kada je nega kose u pitanju važno je znati po nešto o samoj strukturi kose. Tako ćete znati kako da se bolje brinete o njoj

Vlas se sastoji od tri sloja

Kutikula: Tanak zaštitni, spoljašnji sloj koji štiti kosu od isušivanja i mehaničkih oštećenja. Gledano pod mikroskopom, kutikula ima strukturu krljušti koje su kod zdrave kose priljubljene uz središnji sloj vlasi koja je zahvaljujući tome glatka i bolje reflektuje svetlost. Zahvaljujući ovome, zdrava kosa je sjana.
 Kod suve i oštećenje kose krljušti kutikule su podignute, otvorene i kosa lako gubi vlažnost, sklona je pucanju i teško se oblikuje. Oštećena kosa nema lep sjaj.
Kutikula je providni sloj vlasi, izgrađen od keratina, čvrste materije koja tskođe izgrađuje i naše nokte. Površinski sloj vlasi ima zaštitnu ulogu i kontroliše sadržaj vode u vlasi.
Kutikula vremenom postane porozna usled pranja, sušenja, vezivanja, izlaganja suncu
Korteks: Središnji, najdeblji sloj vlasi. U korteksu je smešten pigment melanin koji kosi daje boju. Kada kosa počne da sedi to znači da su ćelije koje proizvode melanin prestale da ga sintetišu.
U korteksu su smešteni proteini koji daju oblik našoj kosi, od njih zavisi da li vam je kosa ravna ili kovrdžava. Središnji sloj kosi daje čvrstinu i elastičnost.
Medula: Unutrašnji sloj ili jezgro vlasi. Nije uvek prisutan posebno kod osoba sa tankom i svetlom vlasi. Ne zna se zašto do ovoga dolazi.
Krenimo korak po korak:

Šišanje

Kada ste odlučili da oporavite svoju kosu prvi korak mora biti dobro šišanje. Pod dobrim šišanjem podrazumeva se da vam frizer odseče sve procvetale i prekomerno isušene krajeve. Bez obzira da li će to doveasti do manjih promena frizure to je neophodan korak kojim se kreće u vraćanje vitalnosti kosi.

Hidratacija 

Kosa se isušuje iz dva razloga. Jedan je ako koža glave ne proizvodi dovoljno sebuma koji vlaži i štiti kosu. Ovo može biti nasledno ili početi da se dešava u nekom trenutku jer sa starenjem telo usporava izlučivanje sebuma.Ovo dovodi do suvoće kose.
Takođe je moguće da je vaša kosa po svojoj strukturi prosto sklonija isušivanju.

Maslinovo ulje

Kada ste odlučili da svoju kosu vratite u formu radite sistemastično i sveobuhvatno što znači da ćete osmisliti strategiju koja se sastoji iz nekoliko koraraka i pridržavati je se dotle dok ne postignete željeni rezultat.  
Sat vremena pre planiranog pranja, kosu dobro natopite maslinovim ili orahovim uljem, pokrijte kapom za tuširanje, preko toga umotajte toplim frotirom. 
Maslinovo ulje je jedan od najvažnijih sastojaka za negu suve kose.
Vraća kosi vlažnost, odličan je kondicioner i nakon maske od maslinovog ulja kosa se lakše oblikuje i mekša je na dodir.
Odličan je izvor antioksidanata koji neutrališu slobodne radikale koji štetno utiču na zdravlje kože glave i kose.
Njegovim delovanjem kutikula vlasi se zatvara što sprečava dodatno isušivanje, vraća kosi izgubljeni sjaj i sprečava mršenje.

Maslinovo ulje jača kosu i vraća joj elastičnost.

Na ovaj način ćete sprečiti njeno pucanje i cvetanje krajeva.
Maslinovo ulje sprečava prekomerno opadanje kose i pospešuje rast.
Maslinovo ulje za hidrataciju kose možete kombinovati sa drugim korisnim sastojcima kao što su avokado ili žumance koje  će kosu dodatno nahraniti proteinima.
 Nakon sat vremena delovanja peremo kosu  i sada nam je na redu treća važna stavka u strategiji vraćanja vitalnosti kosi:

Izbor preparata za negu

Svi smo bili u sličnoj situaciji kada stojimo pred policom sa šamponima i nismo sigurni šta izabrati. Na svakoj bočici se nudi nešto čudotvorno kao što je veći volumen, zaštita boje, oporavak oštećene kose. U stvari, obično vam sve to treba da biste vratili vitalnost svojoj kosi. Rešavajući nedoumicu zaboravite da pročitate deklaraciju.
Kakav god čudotvorni efekat da nudi, vaš šampon ne sme da sadrži sulfate i parabene koji su pogubni za zdravlje kose. Ukoliko ste odlučili da je oporavite i vodite računa o ovoj činjenici.
Birajte blage prirodne šampone na bazi lekovitog bilja koji će biti nežni prema vašoj kosi.

Pri izboru regeneratora vodite se istom logikom.

Ukoliko ste pre pranja odradili korak sa maslinovim uljem, regenerator vam neće biti potreban.
Dakle u ovom periodu što manje bočica, maslinovo ulje, mada ono nije jedino koje je dobro za revitalizaciju kose, blag šampon i kraj.
Ostavite kosu da diše, bez raznih dodataka koji su je vremenom i učinili da visi kao stara krpa.
Proredite pranje kose. Bilo bi dobro da je ne perete više od dva puta nedeljno.

Prirodno sušenje

U periodu oporavka kose zaboravite na fen. Kosu umotajte u mekani frotir na 15 minuta. Nakon toga zamenite ga sa drugim, suvim na još 15 minuta. Tek kada je iz kose otišlo više od 60% vlage, pustite da se kosa osuši na sobno temperaturi . 

Bez fena i vrelih presa

Ukoliko ipak morate da upotrebite fen držite ga na udaljenosti od 15-20 cm od kose podešenog na najblažu temperaturu.
Prese za peglanje kose i vrele stajlere zaboravite. Oni oštećuju zaštitni sloj kose. Pokušajte da pređete peglom za kosu preko kože i sve će vam biti jasno. Eto prilike da se vratite starinskom načinu pravljenja romantičnih frizura. Vikleri još uvek postoje i to raznovrsni, mekani, koji se lako postavljaju zahvaljujući svojoj čičkastoj površini. Kada je kosa već napola suva umotajte pramenove na viklere i posvetite se nekoj drugo aktivnosti. Za par sati nežno uklonite viklere pazeći da vam kosa ne puca. Svi će biti oduševljeni vašim novim stilom.

Farbanje

Farbe za kosu sadrže manji ili veći procenat hidrogena. On isušuje kosu i što je njegov sadržaj u farbi veči to je i šteta koju učini na vlasi veća. Ukoliko niste sedi razmislite o prirodnim načinima za nijansiranje kose. Ukoliko ipak morate da se farbate izaberite farbu sa najmanjim procentom hidrogena i bez amonijaka. Blanš zaboravite jer je on največe zlo za kosu.
Razmislite dobro o odabiru boje kose kako biste proredili farbanje što je više moguće.

Zaštita od sunca

Sunčevi zraci oštećuju kosu na isti način kao i kožu. UV zračenje razbija strukturu kutikule i prodire u dublje slojeve kose. Kosa izložena suncu bez zaštite postaje suva i lomljiva, boja bledi.
Šešir, marama, kačket, šta god vam se uklapa u stil, poslužiće.
Ukoliko biste radije išli bez šešira naprskajte kosu sprejem sa kosu sa SP faktorom.
Na plaži možete namazati kosu maslinovim uljem koje je odličan štiti od UV zraka.

Prirodne maske za kosu

Beživotnoj kosi sve nedostaje. Nahranite je spolja proteinima, vitaminima, mineralima i esencijalnim uljima. Mnoge namirnice će dobro poslužiti za spravljanje revitalizujuće maske za kosu. Jednom nedeljno nanesite hranljivu masku na kosu prema tipu kose.

Vitamini i minerali u hrani

Kaže se da zdravlje na usta ulazi ali i lepota takođe. Kosa je deo organizma i neophodne su joj hranljive materije da bi bila jaka, zdrva i sjajna. Jedite lososa, orašaste plodove, bobičasto voće, smokve, crveno i narandžasto povrće, jaja, citruse, avokado. Pijte jogurt.
Na ovaj način ćete obezbediti i kosi a i celom organizmu sve neophodne nutritijente za pravilno funkcionisanje. Kosa dobro nahranjena iznutra lakše će povratiti vitalnost.

Pijte dosta vode

Voda je najzastupljeniji gradivni element našeg organizma. Zašto to uvek zaboravljamo. Preporuka je da je organizmu potrebno 8 čaša vode dnevno. Ipak, naše potrebe za tečnošću koja život znači su individualne. Ne morate se nalivati do pucanja ali ne zaboraite da pijete dovoljno vode. Ne soka, kafe…već baš vode. Nju ne možemo ničim zameniti.
Važno je da se voda unosi redovno u organizam tokom celog dana u manim količinama. Ukoliko vam je telo dehidrirano i kosa će vam biti suva i beživotna.
Za vraćanje vitalnosti kosi trebaće vam vremena, strpljenja i malo truda. Budite strpljivi a prve rezultate ćete primetiti već nakon nedelju-dve od kad promenite svoj odnos prema kosi