Zlatibor: Savršena destinacija za porodični odmor

0
143
Zlatibor: Savršena destinacija za porodični odmor

U današnje, moderno vreme svi smo u žurbi pa tako cenimo svaki slobodan trenutak proveden sa najbližima. Očekivanja od destinacije za odmor su sve veća. Pogotovo porodici sa decom je bitno da raznovrsnost sadržaja prati i ušteda vremena u putovanju do željenog odredišta. U skladu sa tim, odmor na Zlatiboru svakako spada u destinaciju te kategorije sa puno povoljnih apartmanima. Na prosečnoj nadmorskoj visini od 1000 metara, ova planina ima: povoljan položajaj, odličan smeštaj, mnoštvo rekreacije, bogatu prirodu, tradicionlanu hranu, zabavni i kulturni sadržaj,…

Zlatibor ima sve što je potrebno za vašu porodicu!

Napomenućemo da ukoliko niste na Zlatiboru sopstvenim prevozom nećete osetiti da vam fali aktivnosti i posete znamenitostima. Urbani centar nudi mnogo zabave isto tako je sva medicinska pomoć u blizini pa ćete biti bezbrižniji. Jezero je najpoznatije obeležje, pored njega postoji staza za pešačenje nakon koje se dolazi do glavnog trga  gde se nalazi pešačka zona. Kafići, restorani tradicionalne hrane, zabavni park, mesto za jahanje, marketi – sve možete obići peške u centru grada.

Skijanje i zabava na snegu!

U toku zimske sezone, Zlatibor vam nudi uživanje u čarima snega. Žičara na ski-centru Tornik omogućava vam da se oprobate na nekoliko staza u zavisnosti od znanja i umeća svakog pojedinca. Staza Obudojevica bliža je centru. Ukoliko se vaš apartman nalazi u blizini, posetite ovu stazu. Svuda ćete naći škole skijanja i ski pas sa iznajmljivanjem opreme kako za najmlađe tako i za starije početnike. Veštačko osnežavanje vam garantuje da ćete preko zimske sezoni moći sigurno uživati na snegu uz ovakvu rekreaciju.

U samom centru se nalazi manja površina gde je moguće vrlo povoljno dobiti čas skijanja, preporučljivo je za najmljađe početnike. Ukoliko ste više za sankanje, plac pored je obezbeđen za taj sport uz mogućnost iznajmljivanja gume ukoliko niste poneli svoj rekvizit. Svakako u zimskoj sezoni ćete naći puno mesta za spust pa lagani klisko nije na odmet i kad idete u šetnju.

Šetnja Zlatiborskim stazama

Planina Zlatibor je avantura sama po sebi – prepun je planinarskih staza i mesta za izlete. Izazov koji možete zadati celoj porodici u vidu igre jeste prelaženje određene staze do cilja – divan pogled na krajnjoj tački. Staza ima nekoliko, manjeg ili većeg uspona. Svakako najpoznatija je staza Spomenik počinje od Čigote blagim usponom stižete do spomenika na Šumnatom brdu. Pored ove postoje i druge različitog su uspona, pa ćete odabir svakao prilagoditi uzrastu dece. Vidikovci su mesta gde možete napraviti piknik za porodicu, sa predivnim pogledom.

Boravak na Zlatiboru je dobar po vaše zdravlje!

Razlog više da dođete je posebnost Zlatibora, a odlikuje se u njegovom specifiičnom geografskom položaju u kombinaciji sa nadmorskom visinom. Ukrštanje vetrova sa mediterana i kontinentalnih, daje epitet vazdušne banje ovoj planini. Nema velikih temperaturnih kolebanja a vazduh je suv i čist. Specijalna bolnica koja se ovde nalazi je savremeni dijagnostički, tiroidološki i rehabilitacioni centar za bolesti štitaste žlezde- Čigota.

Ponuda apartmana na Zlatiboru

Blizina smeštaja centru je svakako praktičnija velikim porodicama sa manjom decom. Ponuda je odlična pa tako u zavisnosti od broja članova izaberite odgovarajuć apartman. Urednosti i udobnost je zagarantovana. Ono što se podrazumeva u smeštaju porodičnog odmora jeste kuhinja i kompletno opremljen prostor za boravak. Parking, besplatan wifi, Tv, korišćenje posteljine, peškira, fena, centralno grejanje, terasa pa i krevetac za bebe. 

Povoljne cene apartmana Zlatibora podrazumevaju popuste za boravak mlađe dece kod se za bebe ne naplaćuje. Određeni apartmani obezbeđuju popuste korišćenja welnesa u posebnih hotelima. Sve informacije možete dobiti prilikom rezervacije smeštaja.

Dino i Avantura park

Ovaj tematski park je sjajno mesto koje će omogućiti svima zabavu. Cela porodica ovde može da provede nekoliko sati jer sve prilagođeno vašim potrebama. Radno vreme je od 09-20 časova. Avantura park na Zlatiboru pruža nezaboravno iskustvo prelaženja poligona za sve avanturiste.  Na otvorenom su ima ih nekoliko u zavisnosti od težine.

Celu ponudu kroz park prate divni primerci drevnih dinosaurusa koji ispuštaju karakteristične zvuke i prave pokrete koji su mališanima najinteresantniji. U sklopu parka nalaze se pored jezerceta restoran i igraonica pa imate sigurno mesto gde da predahnete i prezalogajite.

Zip-line je postavljen iznad parka da možete da imate pregled dok se spuštate ovom adrenalinskom putanjom. Sadržaj podrazumeva još: veštačku stenu za penjanje, mountain car, vožnja kvadovima, poligon za trotinet i rolere, 6D bioskop, streličarstvo, dečije dino selo koje sadrži i edukativni program, golf teren, mini zoo vrt gde možete videti jelene, srne, koze,…

Sirogojno i Stopića pećina

Mali izlet u okolini koji je prilagođen porodičnom odmoru jeste poseta ova dva lokaliteta koji su povezani istom putanjom. Pećina ima bezbedan pristup, parking. Kroz Stopića protiče čista voda Trnavskog potoka, sastoji se iz nekoliko dvorana koje su otvorene za posetioce. Fascinantna unutrašnjost je ono što će vas oduševiti pored impozantnog ulaza. Ovde ćete videti bigrene kade formirane u kaskade, ukrase- stalaktite, rečni kanal, vodopad sve ovo je istraživao naš čuveni Jovan Cvijić. 

Nakon pećine, put iznad nje vas dalje vodi do Srogojna- autentičnog muzeja na otvorenom, sa tradicionalnim kućama. On prikazuje jednu zajednicu u srednjem veku tj videćete kako je tada fukcionisalo domaćinstvo od zanata, do privrede, raznih poljoprivrednih alata, nameštaja, prostora,… Jedinstveni 3D prikaz će vas oduševiti, pa imate mogućnost i noćiti u jednom od takvih konaka. Postoji suvenirnica, isto tako možete kupiti odevne predmete od vune po kojima je Sirogojno takođe poznato.