Search for content, post, videos

Kako se radi ugradnja PVC prozora?

Nemali broj ljudi želi da zameni dotrajalu drvenu stolariju novom PVC stolarijom. Kako i ne bi, kada su prednosti PVC stolarije brojne – nema šmirglanja, lakiranja, održavanja. PVC stolarija, ako je kupljena od proizvođača koji radi sa kvalitetnim materijalima, je izuzetno otporna i dugovečna. PVC prozori u Beogradu jedan su od najprodavanijih artikala PVC stolarije. Razlog zbog kojeg su PVC prozori u Beogradu toliko popularni leži u njihovoj funkcionalnosti, očuvanju temperature doma i estetski lepom izgledu.

Ako se bavite mišlju da ugradite PVC prozore, sprovešćemo vas kroz ideju korak po korak, od skidanja starih prozora do završnih radova. Nakon toga moći ćete samo da se divite svom delu i uživate u osveženom izgledu svog doma!

Skidanje starih prozora

Pre nego otpočnete ugradnju novih PVC prozora, neophodno je ukloniti stare. Ako prozor ima roletne, otvorite kutiju i izvadite ih, a uklonite i prozorsku dasku.

Sam prozor ćete skinuti lako, dovoljno je da ga podignete i spašće sa šarki koje ga drže. Okvir prozora je nešto komplikovaniji za skidanje. Ukoliko je po rubovima okvira silikon, uklonite ga skalpelom, a ako okvir pridržavaju tiple i šrafovi, možete ih izvrteti ka spolja bušilicom.

Nakon toga, okvir ćete izbiti polugom. Kako ne biste oštetili zid, između poluge i zida stavite komad deblje tkanine, a zatim ravnomernim udarcima gumenog čekića, s obe strane, izbijte okvir iz zida.

Otvor koji će ostati nakon izbijanja okvira će biti potrebno očistiti od maltera i omalterisati ponovo, ako ste napravili oštećenja, naročito ukoliko se prvi put bavite ovim poslom. Nakon prvog koraka, pristupa se postavljanju PVC okvira.

Postavljanje novog prozoskog rama

Novi okvir PVC prozora postavite u okvir zida, na drvene nosače (klinove) i fiksirajte ga klinovima sa svake strane. Prozor mora biti tačno centriran u zidarski otvor prozora, a sa obe strane prozora treba da ostane praznina od po 1cm. Ovi vazdušni džepovi su izuzetno bitni, jer će nakon postavljanja prozora biti ispunjeni pur penom, što će vašem domu pružiti odličnu zvučnu i toplotnu izolaciju.

Podesite okvir vertikalno i horizontalno. Obratite pažnju da okvir stoji simetrično u odnosu na obe strane zidova. Za podešavanje će vam biti potrebna libela i drvene daščice koje će pridržavati prozorski okvir pre fiksiranja.

Okvir mora da bude dobro nivelisan, ravno i simetrično postavljen. Ne sme biti savijen ni u jednom delu, a kada premerite dijagonale okvira, moraju biti jednake sa obe strane, kako bi prozorska krila savršeno i bez preklapanja nalegla na okvir.

Nakon što ste pozicionirali okvir, nanesite silikon. Dok se silikon ne učvrsti imate poslednju šansu da ispravite eventualne greške u pozicioniranju prozora. Izmerite širinu u dnu, pri sredini i pri vrhu rama. Ako nije jednaka svuda, ram se negde iskrivio.

Nakon što je ram pozicioniran, sledi njegovo učvršćivanje uz pomoć postavljanja tipli. Obratite pažnju da tiple zašrafite u ciglu, a ne u malter, kako ram ne bi otpao. Koristite burgije od 8mm, dužine 14cm i obratite pažnju da bušilicom ne oštetite ram.

Prilikom uvrtanja šrafova (14cm) u tiple, obratite pažnju da svi šrafovi budu jednako privrnuti, jer ako jedan pretegnete može doći do krivljenja rama. Nakon svakog uvrnutog šrafa proveravajte nivelaciju okvira prozora.

Nakon što je ram zašrafljen možete preći na postavljanje prozorskih krila.

Postavljanje prozorskih krila

Prozorska krila ćete postaviti jednostavno, blagim podizanjem i nameštanjem na šarke. Nakon što ste postavili prozorska krila, proverite sve funkcije – otvaranje prozora, otvaranje na kip, zatvaranje, ispravnost ručica. Ako možete da obavite sve navedene radnje bez poteškoća, vaš posao je uspešno obavljen. Kada se uverite da sve funkcioniše, prozor fiksirajte ankerisanjem i pur penom.

Završni radovi

Kako biste ispunili prostor koji je ostao između prozorskog rama i zida, možete upotrebiti gips-kartonske ploče. Gips-kartonske ploče se seku prema želji kupca, u naručenim dimenzijama i lepe se jedne za druge. Pre nego se pristupi gletovanju, na ivice gips-kartonskih ploča postavljaju se aluminijumske lajsne.

Ako su praznine koje su ostale nakon ugradnje novog PVC prozora male i nisu potrebne gips ploče da bi ih ispunile, možete ih popuniti silikonom.

PVC prozori se zaptivaju najčešće pur penom. Pur pena se širi nakon što je postavite, stoga pazite da ne preterate s količinom, jer može da dovede do krivljenja okvira prozora. Pur pena je dobar izbor prilikom zaptivanja, jer prostor oko okvira prozora ne sme da propušta vodu. Pored toga, takvo zaptivanje će omogućiti prozorima „da dišu“ što je izuzetno bitno pri promenama temperature i smenama godišnjih doba.

Nakon što je prozor uspešno zaptiven, prelazi se na finalne radove – gletovanje i krečenje u željenu boju.

Daska koja se nalazi ispod prozora postavlja se poslednja i izrađuje se po meri. Dasku postavite ispod okvira prozora i pričvrstite je.

Ako razmatrate mogućnost da se lično pozabavite ugradnjom PVC prozora, za ovaj posao će vam biti potrebna minimalno još jedna osoba, a poželjno i dve. Ugradnju PVC prozora u Beogradu možete prepustiti i stručnim licima, a neretko prodavci PVC prozora u Beogradu nude besplatnu ugradnju kada kod njih obavite kupovinu.