Šta se dešava na prelasku iz embrialnog u fetalni razvoj bebe i koje su još promene tipične za 10. i 11. nedelju trudnoće?

0
97
Šta se dešava na prelasku iz embrialnog u fetalni razvoj bebe i koje su još promene tipične za 10. i 11. nedelju trudnoće?

Većina trudnica u ovoj nedelji već se navikla na simptome trudnoće. Beba raste iako se na mnogim trudnicama to još uvek ne primećuje. Kod  onih trudnica kojima se stomak vidi biće blago zaobljen u donjem delu.

Hormonske promene uslovljene rastom hcg hormona, koji je u ovoj nedelji visok, i dalje stvaraju tegobe kao što su mučnina, povraćanje, nagle promene raspoloženja, umor i vrtoglavice. Dolazi i do promena na koži lica, grudi i stomaka.

Pregledi i testovi u desetoj nedelji trudnoće

Do sada ste verovatno uradili i jedan ultrazvučni pregled, a u desetoj nedelji trudnoće može da se uradi i takozvani ekspertski ultrazvuk koji će vam omogućiti da vidite čak i bebine prve pokrete. Ukoliko ima potrebe, lekar će u ovoj nedelji sa vama razgovarati o prenatalnim testovima koji počinju da se rade od desete nedelje.

Fetalni period

U desetoj nedelji, odnosno na njenom kraju beba iz embrionalne prelazi u fetalnu fazu razvoja. To znači da počinje period bebinog bržeg rasta i razvoja. Razvijeni su svi vitalni organi i beba liči na onu koja će se i roditi, ali u minijaturnom izdanju.

Jedanaesta nedelja trudnoće

Za većinu trudnica jedanaesta nedelja trudnoće je period kada se mučnine polako smanjuju, a apetit raste. Beba raste, njeni pokreti su veoma intezivni, ali je i dalje mala da biste to osetili. Vrlo moguće je da i dalje imate problema sa spavanjem i često ste umorni. Preporučuje se spavanje na levom boku, a na tržištu postoje i specijalni jastuci za trudnice koji omogućavaju udobnije ležanje i spavanje. Pored trudničke garderobe koju ste verovatno već kupili, ovaj jastuk može biti dobra investicija jer će vam pružiti mnogo sati udobnog odmora i spavanja.

Vreme je za aktivniji period trudnoće

Posle deset nedelja počinje period trudnoće za koji se smatra da više nije posebno rizičan. Posle desete nedelje smanjuju se šanse da se dogodi spontani pobačaj, pa trudnice u jedanaestoj nedelji mogu biti mirnije i opuštenije. Možete početi sa fizičkim aktivnostima. Preporučuju se šetnje, vežbe za trudnice, plivanje, joga… Sve zavisi od potreba, kondicije i individualnih sklonosti. Naravno, sa fizičkom aktivnošću nemojte preterivati, osluškujte svoje telo i njegove potrebe i slobodno se i izležavajte bez griže savesti.

Šta vas očekuje?

I dalje treba da kontrolišete težinu, pritisak, nivo šećera u krvi. Iako vam je apetit sada pojačan, zabluda je da treba da jedete za dvoje. Mnogo važnije od same količine jeste kvalitet hrane koju birate. Birajte zdravu i raznovrsnu ishranu, pijte dovoljno tečnosti.

U jedanaestoj nedelji lekar će vas uputiti ono što vas očekuje kada su pregledi i testiranja u pitanju. U ovoj nedelji uradićete još jedan ultrazvuk, mada će nekim trudnicama ovo biti i prvi. Lekar će vam zakazati i dabl test sa detaljnim ultrazvučnim pregledom ukoliko za to ima potrebe. Ovo je jedan od prvih prenatalnih testova koji se radi između dvanaeste i četrnaeste nedelje trudnoće.

Spremite se i za rast stomaka. Ako do sada ne izgledate kao trudnica, uskoro vas očekuje i ta važna promena.

Možete početi i sa posebnom negom kože i ne zaboravite da unosite sve vitamine koje vam je lekar preporučio.