Postoji li veza između čestih ejakulacija i rizika od raka prostate?

0
63
Postoji li veza između čestih ejakulacija i rizika od raka prostate?

Rak prostate je, po učestalosti kancera od kog boluju muškarci, najčešći. Najnovije istraživanje je došlo do nekih neverovatnih otkrića. Nekoliko nevezanih studija o učestalosti ejakulacija kroz seksualne odnose i masturbaciju ili tokom sna, se povezalo u jednoj tački. Česte ejakulacije definitivno smanjuje rizik od raka prostate. Prema studiji objavljenoj 2016.-e godine, u medicinskom časopisu Urologija, saznanje da česta ejakulacija smanjuje rizik od raka prostate čini veliko saznanje za medicinske stručnjake.

Istraživači su anketirali 32 000 muškaraca, u periodu od 1992. do 2010. godine.

Zaključili su da muškarci u svojim dvadesetim, koji imaju 15 ejakulacija mesečno, ili više, smanjuju rizik od raka prostate za 19%, za razliku od onih koji imaju 7 ejakulacija mesečno ili manje.

Česte ejakulacije su naročito važne u muškarčevim 40.-im, jer je tada rizik od ove opake bolesti umanjen za čak 28%.

ejakulacija
rak prostate je najcesci kancer kod muskaraca   izvor: vijesti.me

Ovo nije prvo istraživanje koje proučava vezu između ejakulacija i kancera prostate, ali je definitivno otvorilo novo poglavlje u urologiji. Naime, istraživački tim iz Austrailije je još 2003. godine je pratio životne navike 2 300 muškaraca. Polovina ispitanika je imala dijagnozu raka prostate. Rezultati su pokazali da oni muškarci koji ejakuliraju 5 do 7 puta nedeljno, imaju 36% manje šanse da obole od ove opake bolesti u odnosu na one koji ejakuliraju 2 do 3 puta nedeljno.

Iako su svi do sada rezultati dosledni i dovode do istog zaključka, a to je da je česta ejakulacija zdrava, istraživači i dalje ne mogu sa sigurnošću da utvrde koji biohemijski mehanizam je aktivan.

Naime, muškarci koji ejakuliraju ređe ne boluju češće ni od jedne druge bolesti, osim od raka prostate. Među ispitanicima koji su prijavili češće ejakulacije ima pušača, srčanih bolesnika i dijabetičara sa vrlo nezdravim životnim navikama. Sa druge strane, ispitanici koji mogu da se pohvale zdravim načinom života, pravilnom ishranom i fizičkim aktivnostima koje praktikuju, se nalaze u grupi obolelih od kancera prostate. Dosadašnja medicinska saznanje nisu tretirala ejakulaciju kao meru ukupnog zdravstvenog stanja. Ipak, ovi rezultati će sasvim sigurno otvoriti nove istraživačke projekte, a sve u cilju prevencije od ove opake bolesti. Na radost celokupne muške populacije.