Search for content, post, videos

Vantelesna oplodnja – kada se javiti doktoru?

vantelesna
vantelesna

par na konsultacijama za vto

Vantelesna oplodnja je medicinski zahvat star skoro pola veka. Prva beba začeta ovim putem rodila se 1978. godine.

Borba za potomstvo postaje sve češća. Nestale su starosne granice. I najmlađi parovi traže pomoć lekara.

Do pre 10 godina procenat onih koji su ostvarivali potomstvo putem VTO nije prelazio 15%.

Najnoviji podaci za 2016. godinu pokazuju da svaki treći par u našoj zemlji prolazi kroz ovaj tretman.

Najvažnije od svega je definisati kada je “pravo” vreme da se obratite lekaru za pomoć. Lekari koji se bave reproduktivnom medicinom i dalje stavljaju starosnu dob žene kao jedan od najvažnijih faktora uspešnosti ove procedure.

Ukoliko ste mlađi od 36 godina, i nakon godinu dana urednih seksualnih odnosa nije došlo do začeća – vreme je za pretrage.

Za žene iznad pomenute starosne dobi ne preporučuje se da čekaju duže od 6 meseci.

U nekim slučajevima ne postoji nikakav problem i stvar je prosto okolnosti, jer ovulacija nije uvek po knjiškom rasporedu. Neki od ciklusa su anovulatorni pa se ne proizvode jajne ćelije.

Čak i kad se ustanovi da je sve u redu i da ne postoje nikakvi problemi koje savremena medicina može da  dijagnostifikuje dešava se da za te parove takođe vantelesna bude krajnji izbor.

Velika je sreća da je VTO sve manje tabu tema. Takođe, ljudi se mnogo lakše odlučuju da u svojstvu ove vrste problema posete lekara. Nekada su sramežljivo čekali i smatrali odlazak kod specijaliste za ovaj problem apokalipsom. Naročito muškarci.

Ako postoje i najmanje sumnje, a određeni vremenski period ste pokušavali da ostanete trudni, nikad nije prerano uraditi određene pretrage. Mnogi od testova važni su za vaše opšte zdravlje a ne samo za reprodukciju.

Lepa stvar je što u Srbiji parovi imaju šansu da o trošku države urade VTO. Bilo bi lepo olakšati i administraciju vezanu za ostvarivanje ovog prava. U svakom slučaju, u toku borbe za potomstvo, ništa nije teško i najvažnije je ne odustajati!