Depilacija – istorija, zablude i istine

0
116
Depilacija - istorija

Depilacija ili uklanjanje dlačica je metoda kojom se dlaka vadi iz korena. Stara gotovo koliko i civilizacija. Postoje zapisi o postojanju pinceta i uklanjanju dlačica još u Mesopotamiji i Indiji pre 3.500 godina. Stari Egipćani su pravili posebne šećerne paste kojima su uklanjali dlake sa celog tela. U pastu su pored šećera, limunovog soka i vode stavljali i mlevene ptičje kosti, gumu i esencijalana ulja. Grci su prihvatili ovaj način nege tela te su i kod njih i muškarci i žene uklanjali dlačice. Indijanska plemena su smatrala dlake animalnim znakom, pa su ih i njihove žene uklanjale.

Javna kupatila u Turskoj su preteča modernih salona.

To je prostor samo za žene u kom su dlake uklanjane sa celog tela. Srednji vek je doneo kritički stav prema menjanju onoga što je Bog stvorio pa se i depilacija našla na stubu srama. Renesansa depilacije nastaje u Americi, početkom XX veka gde briga o lepoti postaje veoma važna.

Postoje razni vidovi uklanjanja dlačica sa tela, a najpoznatiji je depilacija voskom koji može biti hladni ili topli. Razvoj i revolucija u kozmetici su doneli još i kreme, pene, roll-on, stikove, kao i trake za depilaciju. Takođe je poznat i priznat metod električne depilacije, tj. epilacije kojom se trajno oslobađate maljavosti. Za koju god vrstu uklanjanja dlačica da se odlučite trebalo bi da znate nekoliko činjenica.

Depilacija nogu

depilacija nogu
depilacija nogu

Ovo je najviše rađen tretman u salonima. Po preporuci stručnog lica obavlja se hladnim ili toplim voskom. Koji god da koristite, dlaka se uklanja iz korena. Hladna depilacija je nešto bolnija, ali zato ne postoji mogućnost infekcije ili pucanja kapilara. Tretman epilacije zahteva veliku preciznost. U folikul se pušta određena količina struje. Ako je pogođen koren dlake ona više nikad ne raste. Ukoliko želite da to obavite sami, kod kuće krema ili roll-on su idealno rešenje. Trake se preporučuju vičnijim damama jer je poprilično teško dohvatiti sva mesta i ispoštovati glavni princip “Dlaka se uklanja povlačenjem trake u smeru suprotnom od rasta”.

Depilacija ruku

 

depilacija ruku
depilacija ruku

Veoma čest kozmetički tretman koji se uglavnom obavlja pomoću hladnog voska, obzirom da dlačice na rukama nemaju jak koren, niti su toliko uklanjane brijačem. Šećerna pasta se takođe koristi jer istovremeno vrši i piling, a ne postoje alergijske reakcije. Manje bolan proces kojem dame pribegavaju uglavnom za vreme leta. Ukoliko želite samo da se oslobodite dlačica, preporuka je depil-krema. Efekat dovoljno dugotrajan i lako možete skinuti dlačice sa svih onih nepristupačnih mesta (lakat, zglobovi).

Depilacija pazuha

depilacija pazuha
depilacija pazuha

Veoma bolna procedura, bilo da je obavljate hladnim ili toplim voskom. Koža ispod pazuha je tanja pa se za uklanjanje dlačica preporučuje krema ili pena. Dlaka se skida samo površinski, ali je efekat dugotrajniji nego kod brijanja. Ukoliko se odlučite za epilaciju ove regije dobro se raspitajte koje to benefite donosi, a koje odnosi. Naime, veliki broj žlezda se nalazi upravo ispod pazuha pa bi trebalo biti oprezan. Epilacija takođe dolazi u obzir, ali je stručnost lica koje uklanja dlačice od presudnog značaja.

Depilacija prepona

depilacija prepona
depilacija prepona

Posle nogu, ovaj vid uklanjanja dlačica se najčešće traži u salonima. Hladni vosak je preporuka ukoliko dlake nisu isuviše čvrste. Veoma često se obavlja i toplim voskom i tu je stručnost lica veoma važna. Intimna regija ima posebnu ph vrednost te je ne treba tretirati bilo kakvim preparatima. Ukoliko se odučite za epilaciju, to može trajno da vas oslobodi dlačica i bola svakog narednog uklanjanja.

Depilacija lica

depilacija lica
depilacija lica

Dlačice se najčešće uklanjaju sa nausnica. Proces traje vrlo kratko i vrši se hladnim voskom ili šećernom pastom. Epilacija ovog dela tela je najčešće rađena. U zavisnosti od maljavosti, tretman može biti ponovljen nekoliko puta. Obzirom da je lice u pitanju preporuka je dobro se raspitati o stručnjacima koji to rade. Ukoliko nausnice želite da uklonite kod kuće postoje trake za depilaciju koje su izuzetno efikasne.

Mitovi i zablude vezani za depilaciju

mit ili istina
mit ili istina

Zabluda je da se povećava maljavost ukoliko se redovno brijete. Broj pora (mesto gde dlaka izbija na površinu) je nešto sa čime se rodite i ne postoji mogućnost da se poveća tokom života. Ali je istina da se broj dlačica smanjuje ukoliko ih redovno depilirate. Dlake brže rastu leti jer je cirkulacija krvi povećana (zbog hlađenja tela). Veća prokrvljenost znači brži rast dlake. Dlačice bi trebalo uklanjati posle tuširanja jer se tako pore šire, pa je proces bezbolniji. Istina je da muški brijač nije dobar za žene. On ima samo vertikalno postavljeno sečivo pa se njime teže rukuje. Ženski brijači imaju iskošene žilete za mesta sa pregibima (pazuh, prepone).