Top lista najskupljih komada nakita na svetu

0
146
Top lista najskupljih komada nakita na svetu

Istorija nakita je dugačka. Razlozi njegovog korišćenja odavno su jasni. Lepota lepše sija uz metal.

“Dijamanti su devojci najbolji prijatelji”.

Asteci su jedini demant ove teorije. Njihova deca su se igrala zlatom, a odrasli su ga koristili za dekoraciju enterijera i eksterijera..

Evo koliku cenu nakit može da dostigne danas:

Heart of the kingdom – srce kraljevstva 14 miliona $

“Garrad” kompanija je napravila ovaj veličanstveni komad. Oni su poznati po izradi skupocenog nakita i jedna su od najstarijih brendova u toj branši. Ovaj komad napravljen je od 40-okaratnog rubina u obliku srca, koji je ekstremno redak i ogrlice na kojoj je nanizano 150 dijamanata od ukupno 155 karata. Ova ogrlica je “2 u 1” pa se može preobraziti i u tijaru.

izbor nakita
srce kraljevstva

Bvlgari Two-Stone Diamond Ring –  Prsten Dva Dijamanta 15.7 miliona $

Ovaj prsten napravljen je sa potpisom “Bvlgari” brenda davne 1972. godine. “Potpis dijamanti” na prstenu  su težine 10.95 i 9.87 karata. Osim tofa boja, propustljivost i prozirnost ocenjeni su najvišim ocenama na američkom institutu za geologiju. Prsten je našao svoj “dom” kod nepoznatog kupca iz Azije, toliko se zna, a prodat je na aukciji zatvorenog tipa. Važi za jedan od najskupljih prstenja  na svetu svih vremena.

nakita bulgari
prsten dva dijamanta

Chopard blue diamond ringe – plavi dijamantski prsten 16.26 miliona $

Plavi dijamant je veoma skup zbog svoje male zastupljenosti. Veoma je redak i prilično komplikovan za obradu. Centralni dijamant ovog prstena je ovalni i težina mu je 9 karata. Osnova prstena je belo 18-okaratno zlato i još dva trouglasta prozirna dijamanta sa strane centralnog. “Chopard” je takođe brend koji se bavi izradom najluksuznijih i najekskluzivnijih predmeta.

nakita ima puno
plavi dijamant chopard

Heart of the ocean – srce okeana 20 miliona $

Ova ogrlica važi za jedan od najprepoznatljivijih komada nakita na svetu.  Dizajnirao je Hanry Winston a u izradi je koristio 15-okaratne plave dijamante. Napravljena je specijalno za potrebe filma “Titanik”. Imitacija košta tričavih 3.5 milona dolara.

od plavog nakita
srce okeana ogrlica

The Perfect Pink – Savršeno Pink 23.2 miliona $

Postoji više nego “dovoljno” razloga za ovakvu cenu “Savršeno(g) Pink” prstena. Dijamant u intenzivnoj roze boji ima težinu 14.23 karata. Savršene performanse poput tvrdoće, obrade i prozirnosti samo dodatno doprinose ceni. U poslednjih 244 godine aukcija nakita svega 18 pink dijamanata prelazili su težinu od 0.2 karata. Osnova je 18-karatno belo zlato.

savrseno pink
savrseno pink

The Graff Pink 46.2 miliona $

Kolekcionar Laurence Graff kupio je ovaj prsten po toj neverovatnoj ceni od poznatog juvelira Harry Winston-a. Centralni Dijamant u roze boji ima težinu od 24.78 karata, što je prava retkost. Svega nekoliko na svetu ih ima sa tom težinom. Savršena obrada i najviše ocenjene “dijamantske” performanse, sva tri dijamanta na osnovi od platine, kolekcionar tvrdi da pravdaju cenu.

graf nakita
graf pink

L’incomperable Diamond Necklace – Neprikosnovena Dijamantska Ogrlica 55 miliona $

“Neprikosnovena” je zaista broj jedan s’ velikim razlogom, prema juvelirskom stručnom mišljenju. Ukupna težina dijamanata na njoj je 637 karata. Centralni dijamant je najveći ikada u svetu i samo njegova težina je 407.8 karata. Ima žuti odsjaj. U sirovom stanju ovaj dijamant je pronašla jedna devojčica i tada je težio 890 karata. Osim centralnog, na ogrlici su još i 91 dijamant različitog sečenja, ukupne težine 229 karata na podlozi roze zlata.

nakita
neprikosnovena dijamantska ogrlica