Search for content, post, videos

Vantelesna oplodnja – BETA test i opsesivno iščekivanje

beta test
beta test

kucni test

Beta test meri nivo, tj. količinu izlučenog HCG hormona u krvi. Veoma često je moguće čuti za razna odstupanja kućnih i laboratorijskih testova, gde je moguće dobiti dijametralno suprotne rezultate.

Lučenje hormona HCG nije isto kod svake žene. Nekima, već sedam dana nakon transfera, kućni test može da pokaže plusić ili dve crtice. To znači da je beta u krvi zastupljena više od 25mIU. Pojedine trudnice ovu količinu postignu tek oko pete nedelje trudnoće i iz tog razloga se beta test zakazuje tek tada.

Nakon pete nedelje kreće pravi boost i beta se udvostručuje svakog dana. Ako ovaj trend potraje, trudnoća počinje lepo da se razvija.

Na koji način prevazići sebe i ne upasti u zamku korišćenja kućnih testova pre zakazane bete?

Nepouzdanost

Ne dozvolite sebi da zbog lažno negativnog testa potopite svoje lađe. Ako radite kućni test nekoliko dana nakon transfera ogromna je mogućnost da test bude negativan iako ste trudni. Razočarenje u tom periodu je zaista višak. Umesto fokusa na test, usmerite pažnju na činjenicu da ste nakon embriotransfera vi zvanično trudni. Uživajte u tim trenucima, jer je važno da je mama srećna. Sumnja i padovi su neminovnost u tom periodu, ali niste jedina žena koja prolazi kroz to, i ogromne su šanse da uspete.

Prolaznost

Kada vam dan traje kao čitava večnost, a od ogromnog uzbuđenja jedva možete da zaspite, veoma je teško da se koncentrišete na bilo šta drugo, osim na pitanje jel beba tu?. Da, beba je tu, pitanje je samo da li je baš ovoga puta spremna da raste ispod maminog srca ili će se to dogoditi nekog sledećeg puta. Znajte, da i u trenucima kada se vama rastežu i sekunde, tamo negde izvan – vreme i dalje melje. I svakog trenutka bliži ste zagrljaju svojeg malog čeda.

Dva moguća ishoda

Jasno je da su moguća samo dva ishoda – pozitivan i negativan. Dajte sebi šansu 99% naspram 1% da ste trudni, kao što i jeste tih prvih dana bez dileme. Niko ne sme i ne može da vam oduzme nadu, nemojte ni vi to da uradite same sebi.

Vreme dok čekate, provedite tražeći podršku a ne dodatne sumnje. Nemoguće je da ne razmišljate o ishodu, to je više nego jasno, progon sebe na bilo koji način nije dobar. Terati sebe na pozitivu izaziva isto tako stres. Preživljavajte što morate, ali klonite prste sa kućnih testova pre zakazane bete! Najbolje je uraditi kućni test kada vam je već iz krvi potvrđena trudnoća. Na taj način da proslavite i sačuvate jedan od prvih fizičkih dokaza, dolaska vašeg anđela na ovaj svet.