Ulje crnog kima – rešenje za imuni sistem

0
86
Ulje crnog kima - rešenje za imuni sistem
ulje crnog kima
ulje crnog kima

Ulje crnog kima bi bez svake sumnje moglo poneti titulu najdelotvornijeg prirodnog leka. Vekovima su ljudi tragali za panacejom– čudotvornim lekom koji može da izleči sve bolesti. Posle opširnih laboratorijskih i medicinskih ispitivanja došlo se do zaključka da ulje crnog kima zaslužuje status panaceje.

Latinski naziv mu je Nigella sativa, a najčešći nazivi su crni kim, crni kumin, čurekot ili kalinji. Za crni kim Muhamed tvrdi da leči sve osim smrti, pominje se u Bibliji i Haditu, a pronađen je i u Tutankamonovoj grobnici.

Neophodno je napraviti razliku između crnog kima, koji se još naziva i crni kumin i kumina. Razlika je primetna u boji samih semenki, iako su oblikom veoma slične. Zatim, prah koji se dobije od crnog kima ima mnogo tamniju, gotovo crnu boju, dok je prah kumina okerasto žut. I na kraju, ukus ovih semenki je potpuno različit. To je čak jedini pouzdan način da laik ipak zna šta kupuje. Crni kim ima ljutkast ukus sa dozom gorčine, dok je kumin slatkast sa dozom kiselosti.

semenke kima i kumina
semenke kima i kumina

 U sastav ulja crnog kima ulaze vitamini B kompleksa, kalcijum, gvožđe, omega masne kiseline i belančevine. Postoji mnogo studija na temu lekovitosti crnog kima. Kod pacijenata koji boluju od dijabetesa posle četvoromesečne terapije samo uljem crnog kima lučenje insulina je dovedeno u normalu. Međutim, jedno od najvažnijih otkrića dolazi iz Berlinske klinike za borbu protiv raka.

Tokom petogodišnjeg istraživanja došli su do zaključka da timokinon, jedan od sastojaka crnog kima, efektivno uništava ćelije jednog od najtežih oblika kancera- raka gušterače.

Ulje crnog kima je najpoznatiji antihistaminik i jedan od nadelotvornijih kada su u pitanju alergije. Preporučuje se da se počne sa konzumiranjem barem dva meseca pre početka sezone cvetanja i da se koristi tokom cele sezone. Ukoliko se konstatno primenjuje, alergijske reakcije potpuno izostaju, a postoje i dokazi da su alergije potpuno izlečene.

Ulje crnog kima ima imunomodulatorno delovanje što znači da pojačava ili oslabljuje reakcije imunog sistema, u zavisnosti od stanja organizma. Obzirom da je dobro stanje imuniteta osnova za odbranu od virusa i bakterija, veoma je važno jačati ga.

Dokazano je da je ulje crnog kima prirodni antibiotik, dovodi probavu u ravnotežu i izuzetan je borac protiv gljivica.

Konzumira se tri puta dnevno po jedna kafena kašičica, a organizam ga najlakše apsorbuje sa medom.