Avokado je voće neverovatnih svojstava. U svom sastavu ima veoma korisne omega kiseline koje imaju višestruko pozitivan uticaj na organizam.
Istraživanja u Americi tvrde da konzumiranje avokada umnogome povećava šansu za uspešnu VTO. Spektar omega kiselina stvara dobru podlogu i dobro opšte zdravlje da postanete mama.
Mediteranska dijeta utrostručuje šansu da ostanete u drugom stanju putem ove procedure. Ona podrazumeva konzumiranje puno svežeg povrća i voća, kao i umereno konzumiranje mlečnih proizvoda. Avokado spada u one neizostavne delove zdrave salate.
Studija je pokazala da monozasićene masti, koje su zastupljene u maslinovom i organskom suncokretovom ulju, imaju jako povoljan uticaj na plodnost. Pored ulja i avokada, veoma je korisno i koštunjavo voće.
Ono što monozasićene masti rade u organizmu je smanjenje ili potpuno odstranjivanje upalnih procesa, što omogućava telu da se pozabavi trudnoćom. Upalni procesi stvaraju generalno kiselo stanje organizma, koje je znak lošeg opšteg zdravlja.
Mediteranski način ishrane, smatra se najzdravijim u svim fazama života.
Ukoliko žena konzumira hranu koja sadrži monozasićene masti, povećava šansu za zatrudnjivanje i rađanje zdravog deteta za 340 %.
Monozasićene masti trebale bi da čine desetinu ukupnog dnevnog unosa kalorija u organizam.
Studija o uticaju hrane na uspešnost VTO tretmana obuhvatila je 147 žena koje prolaze kroz proceduru u Masačusets centru za reproduktivnu medicinu.
Akcenat je bio na konzumiranju prirodnih i procesovanih masti tj. na njihovom uticaju na rezulte VTO tretmana.
Žene koje su konzumirale najviše masti svih tipova imale su manje zdravih jajnih ćelija. Hrana proizvedena u postrojenjima za masovnu upotrebu prepuna je polinezasićenih masti. Polinezasićene masti su jako teško varljive i neretko su uzrok mnogih upala.
Profesor Chavarro sa Masačusets Univerziteta tvrdi da konzumiranje zasićenih masti daje bolji kvalitet jajnih ćelija. S druge strane, unos polinezasićenih masti iz industrijske hrane ima negativan uticaj na kvalitet embriona. U toku procesa VTO neophodno je izbegavati industrijsku, procesovanu hranu. Grickalice, konzerviranu hranu i namirnice koje obiluju šećerom.