Search for content, post, videos

Trening i greške koje najčešće činimo pre, tokom i posle

trening
trening

trening

Trening je važan isto koliko i priprema za njega. Da biste izvukli maksimum iz svog tela morate ga pre vežbanja pripremiti za određene napore. Postoji nekoliko stvari na koje biste trebali da obratite pažnju pre nego što odlučite da se aktivirate. Ovo je veoma važno, jer ukoliko pravilno tretirate vaš organizam, oporavak od napora će trajati kraće, a efekat treninga će biti bolji.

Ishrana pre treninga

Ishrana ima veoma veliki uticaj, kako ona pre tako i posle treninga. Najbolje je jesti sat i po do sat vremena pre treniranja. Takođe je važna količina hrane koju pojedete. Pre treninga se preporučuju proteini iz mesa i ugljeni hidrati iz povrća. Piletina, ćuretina, riba, pirinač, batat i grčki jogurt su idealan izbor. To će telu dati dovoljno energije za napor kom ga izlažete. Masti bi trebalo izbegavati jer se sporo razgrađuju. Takođe, nadimaju stomak pa će vežbanje biti neprijatno.

Ishrana posle treninga

Idealan obrok sadrži zdrave masti, ugljene hidrate i proteine. Najzdravije je obedovati 45 minuta posle vežbanja i to prvo voćni smoothie, smoothie od zelenog lisnatog povrća ili proteinski napitak. Ukoliko niste u situaciji da sebi napravite ovakav napitak, banana i suvo voće rešavaju stvar. Posle dva sata od završetka treninga unos proteina i ugljenih hidrata u čvrstom obliku je poželjan. Šnicla sa barenim povrćem, omlet sa pečurkama ili salata sa tunjevinom su odličan izbor.

Voda pre, tokom i posle treninga

Gubitak samo 2% tečnosti usporava moždane i telesne funkcije. Zato je konzumiranje vode, nezaslađenog čaja ili vode obogaćene elektrolitima poželjno. Pola sata pre treninga, tokom samog vežbanja na 15 minuta i posle treninga. Ne dozvolite da ostanete žedni, to usporava vaš metabolizam pa i efekat vežbanja može da izostane.

(Ne)Pripremljenost za trening

Istezanje pre treninga je važno isto koliko istezanje posle treninga. Ukoliko se ne zagrejete pravilno, osim mogućih povreda izlažete telo prevelikom naporu, bez ikakvog efekta. U vežbanju bi trebalo da uživate. Ukoliko ga obavljate pravilno, uprkos umoru, osećaćete povećanje, a ne pad energije.

Balansiran trening

Mali broj ljudi prilikom vežbanja radi širok spektar vežbi. Većina se uglavnom fokusira na kritičnu regiju i ponavlja nekoliko vežbi iz tog opsega. To je velika greška, jer dolazi do preopterećenosti samo jedne grupe mišića dok su ostali zapostavljeni. Kombinovanje vežbi za noge, ruke i stomak je idealan balans prilikom vežbanja.

Trening svakog dana

Ukoliko niste profesionalni sportista ovaj tempo je besmislen. Dva do tri treninga nedeljno, u trajanju od sat vremena su sasvim dovoljna. Pri tom je važno pomenuti da su rezultati vidljivi (ukoliko poštujete sve korake) tek posle 3 do 4 meseca. To je najzdraviji i najisplativiji napor za telo.

Tuširanje

Osim higijenskog minimuma koji biva ispunjen ovim činom, tuširanje posle treninga je važno za vraćanje cirkulacije u normalu, blago i lagano hlađenje tela i opuštanje posle napora. Nije dovoljno samo presvući opremu za vežbanje i obući suvu garderobu. Preskače se nekoliko koraka koji vam pomažu u opuštanju posle napora.