Toksični dodaci koji se kriju u kozmetici – opasni su po zdravlje

0
106
Toksični dodaci koji se kriju u kozmetici - opasni su po zdravlje
toksicni dodaci u kozmetickim proizvodima
toksicni dodaci u kozmetickim proizvodima

Toksični dodaci u kozmetici su široko rasprostranjena pojava na koju se ukazuje već izvesno vreme. Probuđena svest potrošača se lagano okreće prirodnoj i organskoj kozmetici shvatajući da su toksični dodaci u kozmetici izuzetno opasni po zdravlje. To su stabilizatori proizvoda koji garantuju njegov rok trajanja, pri tom utičući i na njegovu efektivnost. Kozmetičke kuće tvrde da se koriste u izuzetno malim količinama koje ne mogu da naškode zdravlju, međutim laboratorijske analize osporavaju ovakve tvrdnje. Koža metaboliše 30 % svaga što se na nju nanese. To znači da jedna trećina sastojaka iz svake kreme koju namažete na lice ili telo dospeva direktno u vaš organizam. A sa njom i svi toksični dodaci koji su korišćeni prilikom izrade takvog proizvoda.

Toksični dodaci koje biste trebali da izbegavate:

Paraben

Parabeni su konzervansi koji se nalaze u kremama za lice i telo, sapunima, gelovima i kupkama, losionima i mleku za telo. Imaju zadatak da spreče buđanje proizvoda i produže njegov rok trajanja. Odgovorni su za mutiranje ćelija što utiče na razvoj autoimunih bolesti i kancera. Alternativa parabenima je kvasac uzet iz korena rotkve. Gljivice koje se nalaze u samom kvascu mogu da održavaju kozmetički proizvod ispravnim i do 12 meseci. Pri tom su potpuno prirodne i kao takve neškodljive za zdravlje.

Phenoxyethanol

Mnogo manje poznat od parabena, ima isti učinak kao i on. Zato je neophodno obratiti pažnju na sastav proizvoda na kom piše da je paraben-free, jer se veoma često phenoxyethanol koristi umesto parabena. Veliki je izazivač alergijskih reakcija. Prirodna zamena ovom konzervansu su bobice anisa koje zadržavaju organska jedinjenja stabilnim. Najefektivnije su ukoliko se koriste u proizvodima na bazi ulja.

Hydroquinone

Veliki broj proizvoda za izbeljivanje tena sadrži ovu agresivnu komponentu koja oštećuje kožu. Može da dovede do pojave raka i respiratornih infekcija. Ovaj sastojak je zabranjen za korišćenje u Velikoj Britaniji, Americi i Kanadi. Prirodna zamena za hydroquinone je ekstrakt morske paprati. On je prirodni detoksikator i smanjuje pojavljivanje tamnih fleka na koži. Stimuliše prirodne procese eliminacije melanina iz kože.

Dimethicone

To je sintetički silikon koji se koristi za teksturu kozmetičkog proizvoda. Daje proizvodu glatku razmazivost, može da formira zaštitini sloj na koži i popuni sitne bore i nepravilnosti. Najčešće se nalazi u tečnim puderima, kremama za lice i telo i mleku za sunčanje. Barijera koju formira zapravo može da zarobi bakterije i dehidrira kožu. Zabranjen je za korišćenje u Kanadi. Prirodna alternativa se nalazi u kvascu bambusa i irske mahovine. Gljivice iz kvasca duboko hidriraju kožu čineći je glatkom i mekom. Takođe stvaraju sloj koji sprečava gubitak vlage.

Polyethylene glycol

Ili PEG je zapravo klasa sastojaka koji mogu emulgovati formulu i omogućiti bolji prodor ostalih sastojaka u kožu. Često može biti kontaminiran nečistoćama kao što je oksid etilena, koji se nalazi u većini boca pod gasom(dezodoransi, lakovi za kosu, boce sa šlagom). Koristi se u većini kozmetičkih proizvoda za negu lica i tela. Masne kiseline iz masline su prirodni emulgator koji duboko hidrira kožu. Takođe daje mazivost proizvodu.

Retinol

Retinol ili vitamin A utiče na mekoću kože i smanjuje pojavu akni i bora. Ulje šipurka je prebogato vitaminom A i obezbeđuje koži iste efekte, ali ne izaziva sušenje, iritaciju i osetljivost na sunce koji mogu doći sa sintetičkim dodacima.

Synthetic peptides

Peptidi su sastavni deo anti age proizvoda koji minimalizuju bore i stvaraju botox efekat. Takođe povećevaju proizvodnju kolagena. Postoji mnogo vrsta peptida koji se koriste u kozmetičkim proizvodima. Zamena za ove konzervanse se nalazi u avokadu. Naime, njegovi prirodni peptidi imaju mogućnost da stvore ćelije kože i da joj obezbede bolji tonus.

Propylene glycol

Ovaj sastojak stabilizuje kozmetički proizvod. Upija vodu i na taj načim omogućava kremama i losionima da održe svoj nivo vlažnosti. Takođe se koristi prilikom proizvodnje poliestera i antifriza. Med je alternativa iz prirode koji je prirodni ovlaživač što znači da privlači i zarobljava vlagu. Pomaže u očuvanju kvaliteta sastojaka kozmetičkih proizvoda i pri tom hidrira kožu.