Lekar iz Srbije pokrenuo revoluciju u reproduktivnoj medicini

0
62
Lekar iz Srbije pokrenuo revoluciju u reproduktivnoj medicini
aleksandar ljubić
aleksandar ljubić

Lekar prof. dr Aleksandar Ljubić i njegov stručni tim pokrenuli su pravu revoluciju u oblasti reproduktivne medicine. Uprkos skeptičnoj javnosti o lekarima u Srbiji i uslovima u kojima se oni školuju i rade, grupa ovih visokostručnih ljudi uspela je da dokaže da mogu da osvoje svet. Njihovo istraživanje i stručni rad odveo je reproduktivnu medicinu svetlosnu godinu unapred. MediGroup je prva ustanova koja je otišla tako daleko u ovoj sferi, jer već duži niz godina nije bilo značajnijih pomaka u ovoj oblasti.

Evo šte je vođa tima Prof. dr Aleksandar Ljubić izjavio tim povodom:

“Reč je o novoj metodi Ovarijalne in Vitro Aktivacije (OVA). Ovom metodom je u Specijalističkoj ginekološkoj bolnici “Jevremova”, članici MediGroup sistema, dobijen prvi embrion. Ova metoda podrazumeva transplantaciju genetski aktiviranog sopstvenog tkiva u jajnike. Ova metoda ruši dosadašnja mišljenja nauke da jajnici imaju unapred određen broj jajnih ćelija i da tokom života nije moguće proizvesti nove jajne ćelije.

Tim naučnika na Univerzitetu u Edinburgu je tokom studije hemoterapijskog leka za koji se smatra da nema uticaja na reproduktivni sistem, otkrio da ženski jajnici mogu prevazići broj jajnih ćelija za koji se smatralo da je fiksan tokom života.

Naš lekarski tim na čelu sa prof. dr Ljubićem do ovog saznanja došao je i pre kolega iz Edinburga.
OVA predstavlja proceduru kojom se sopstveno, genetski aktivirano ovarijalno tkivo, transplantira u jajnike koji počinju da proizvode nove jajne ćelije.

Ova metoda doprinosi regeneraciji i podmlađivanju, prevenciji bolesti i starenja jajnika. Pozitivan efekat je takođe odlaganje menopauze i stimulisanje začeća.

“Ovo je prava primena tkivnog bioinženjeringa sa menjanjem i pojačavanjem genetskog potencijala jajnika. Osnovni cilj ove metode je da, pored lečenja steriliteta, utiče na zdravlje žena. Veoma važan efekat primene novih metoda podmlađivanja (OVA, SEGO) je popravljanje kvaliteta života. Pored toga pozitivni efekti su sprečavanje bolesti i produžetak regenerativnog perioda žena.

Glavni cilj je ostvarivanje najbolje uloge – majke”, rekao je prof. dr sci med Aleksandar Ljubić. Ove godine je izabran za profesora po pozivu na jednom od najboljih Univerziteta na svetu, Cornell Univerziteta u New York, USA.

“Prvi korak OVA procedure podrazumeva laparoskopsko skidanje dela kore jajnika. Ovo je procedura koja se vrši u opštoj anesteziji, u dnevnoj bolnici. Tokom drugog dela OVA procedure se u laboratorijskim uslovima dobijeno tkivo biotehnološki aktivira, blokiranjem grupe gena koji negativno utiču na razvoj ćelija jajnika, i stimulacijom gena koji podstiču njihov razvoj i aktivnost.

Poslednja faza OVA procedure podrazumeva vraćanje sopstvenog tkiva u jajnike. Ova faza se vrši bez operacije, pod kontrolom trodimenzionalnog kolor dopler ultrazvuka. Posle ove intervencije sledi otpust pacijentkinje. Aktivirano tkivo deluje na jajnik, koji ponovo počinje svoju funkciju stvaranja hormona i jajnih ćelija.”

Ovo otktriće dovešće do neverovatnog broja promena. Osim pomaka u medicinskom smislu, društveni normativi bi takođe mogli biti poprilično uzdrmani. Šta će značiti u budućnosti to što će ženin reproduktivni ciklus trajati baš koliko i kod muškarca? Da li ovo znači da je gotova saga donora jajnih ćelija ?