Search for content, post, videos

Šta koža lica pokušava da nam kaže o našem zdravlju?

Koža lica i stanje u kom se nalazi nam mnogo govori o našem fizičkom zdravlju. Promene koje nastaju na njoj nisu baš uvek lepe, ali su izuzetno korisne jer mogu da upozore i na neki veći problem. Naša redakcija je za vas izdvojila nekoliko najtipičnijih promena na koži lica i problem na koji te promene ukazuju. Sigurni smo da ste tokom života imali barem jednu.

Tamni krugovi i kesice ispod očiju

Veoma česta promena koja ima dvojaki uzrok. Jedan je nasledni (debljina kože i ten), a drugi je stečeni. Najčešće su tamni krugovi znak da ne spavate dovoljno i kvalitetno, kao i da unosite previše kafe, alkohola, šećera i soli. Kesice ispod očiju su znak problema sa hormonima kao i postojanje alergije.

Crvenilo nosa

koža

crvenilo nosa

Ukoliko ste primetili da vam je koža na vrhu nosa crvena čak i kada niste izloženi hladnom vazduhu vrlo je verovatno da imate probleme sa krvnim sudovima kao i sa pritiskom. Obzirom da se na vrhu nosa nalazi puno sitnih krvnih sudova, promene koje se dese u kardiovaskularnom sistemu se prvo primete baš na njemu.

Koža lica koja ima žutu nijansu

Promene ovog tipa su znak da u telu ima previše toksina, jer čistači ne rade pravilno. Žut ten je čest kod beba, naročito onih rođenih pre 38. nedelje, jer im filteri u telu nisu dovoljno razvijeni. Kod odraslih, ukoliko nije u pitanju žutica, ovakav ten može ukazati na poremećaj rada pankreasa, bubrega i jetre.

Ispucale usne

koža

ispucale usne

Pored toga što su estetski problem, ispucale usne mogu biti i veoma bolne. Iako se dešava da koža usana ispuca zimi, kao normalan odgovor na hladnoću, ukoliko ste ovo primetili i van zimskog perioda obratite pažnju na količinu masti koje unosite u organizam. Velika je verovatnoća da vam nedostaje baš ovaj prirodni podmazivač ćelija.

Pojačana maljavost kože lica

U određenom broju slučajeva je stvar nasleđa. Ali, ukoliko nemate te genetske predispozicije, ovakve promene na licu ukazuju na probleme sa hormonima, kao i na pojavu sindroma policističnih jajnika, kod žena.

Suva koža oko nosa i usana

koža

suva koza oko nosa i usana

Ukoliko vam se povremeno koža oko nosa i usana ljušti, vašem telu najverovatnje nadostaju vitamin A, C, E ili B. A nedostatak baš ovih vitamina u telu je glavni pokazatelj da je imunitet u padu.

Pigmenacija lica

Fleke na obrazima i korenu nosa u vidu promene boje kože (najčešće u tamnu) su znak melazme, najčešćeg tipa pigmentacije lica. Sklonije su žene, naročito u trudnoći, kao i osobe tamnije puti. Pojačava se tokom izlaganja suncu, koje veoma negativno utiče na nju.

Opadanje trepavica

Ukoliko ne koristite kozmetička sredstva (šminku) koja može uzrokovati opadanje trepavica, ovo je upozorenje da prekontrolišete vašu tiroidnu žlezdu (tiroidu).