Search for content, post, videos

Da li probiotici mogu da ubiju ćelije raka?

probiotici pomazu u lecenju raka debelog creva

Više od 70% našeg imunog sistema se stvara u crevima, zahvaljujući dobrim bakterijama koje se nalaze u njima. Dobar balans ovih bakterija najviše zavisi od naše ishrane, ali i genetika ima izvesnog uticaja. Rak debelog creva je treći po učestalosti, kada je ova opaka bolest u pitanju. Iako postoje studije koje dokazuju da je rak bolest koju je stvorio čovek medicina do današnjeg dana nije pronašla efikasno rešenje u borbi protiv njega. Međutim, najnovija istraživanja Univerziteta iz Singapura pokazuju da je moguće efikasno se boriti protiv raka debelog creva. A glavni borac su probiotici.

Glavni element koji je naučnicima poslužio u borbi jeste bakterija escherichia coli, koja se prirodno nalazi u našim crevima i pomaže u održavanju imunog sistema. Ova bakterija je inžinjeringom ubrizgana u probiotike koji se vezuju za površinu obolelih ćelija. Tamo počinju da luče enzime koji se nalaze i u svežem povrću (brokoli), a dokazano uništavaju ćelije raka.

probiotici pomazu u lecenju raka debelog creva

probiotici pomazu u lecenju raka debelog creva

Cilj istraživanje je bio ciljano uništavanje samo obolelih ćelija, u čemu su se probiotici pokazali kao izuzetno efektni. U laboratorijskim uslovima, više od 95% ćelija raka debelog creva je uništeno probioticima. Pri tome, ćelije okolnih tkiva nisu pretrpele nikakvo oštećenje.

Probiotici nisu pokazali nikakav uticaj na obolele ćelije kada je rak želudca ili tankog creva u pitanju.Istraživači su sada sasvim sigurni da se rak u našem telu menja zajedno sa nama.

Ovo je veoma važan podatak jer on dokazuje da je nemoguće rak debelog creva i pluća lečiti na isti način. Sistemsko pravljenje citostatika nije rešenje na duge staze već je neophodno posvetiti se svakom oboljenju posebno.

Singapurski tim navodi da lečenje probioticima ima dvostruku prednost: prevenciju i čišćenje zaostalih ćelija raka iz debelog creva. U prilog tome koliko ovakav vid lečenja može biti uspešan, pročitajte i koji to narod nikad ne oboljeva od raka, kao i zašto je to tako.