Koji su najveći problemi Srbije, sudeći po naslovima u novinama?

0
44
Koji su najveći problemi Srbije

Ako zanemarimo Dnevnike i vesti sa televizije, za one koji se informišu putem internet mreže, gotovo da Srbiju ne more nikakvi problemi. Pojedini štampani mediji (ako se mogu nazvati tako) prate trend internet izveštavanja, a neki od njih su i preteča današnjeg načina informisanja.

problemi
problemi srbije

Sudeći prema naslovima, nemoguće je oteti se utisku da Srbiju najviše muči izvesni trio odnos jednog rijalitija. Taj trio čini bračni par koji nije bračni par i jedna ljubavnica koja jeste neformalni bračni partner muškarca koji je u braku koji nije ustvari brak, a jeste. Markes bi pozavideo zapletima i međuljudskim odnosima u srpskim rijalitijima, te je za raščlanjivanje ovakvih situacija neophodna bar nešto viša, gotovo natprosečna inteligencija. Oni koji, pak, prate samo kao prosečni gledaoci, zauzimaju stranu jedne od žena iz ljubavnog trougla. Takođe, Srbiju jako pogađa ko koliko često pere kosu, ima rupu na čarapi, menja veš i koliko se puta dnevno ili nedeljno tušira. Komentari pratilaca rijaliti programa su više nego nadrealni, neverovatni i na kraju vrlo bolni. Jasno je da ne možemo svi da budemo Nikola Tesla, ali tako rasprostranjen idiotizam, koji je više nego afirmisan, zaista postaje zabrinjavajuć.

Ono što je afirmisalo marginalce u inetelektualno-ponašajno-moralnom smislu upravo i jesu mediji. Ti isti, koji samo naslove manipulišu i mobilišu one najranjivije. Čovek koji nema kritičko mišljenje je ranjiv. On je rovit i njemu je lako oblikovati svest. Takvih je najviše među svim narodima, pa kad se mobilišu uz pomoć najnižih moralnih sadržaja koje plasiraju mediji, dobijamo državu u kojoj mainstream postaje upravo to: “FUUUJ! Optužena da se uneredila u gaće! L*** odmah negirala – Nije mi se desilo to , ne!”. U prevodu, dobijamo one koji vrše nuždu, a sa druge strane grupu koja sve to prati.

I dok se raspravljava o fekalijama rijaliti “zvezda”, iza kulisa se dešavaju ozbiljne stvari. Ostajemo polako bez slobode govora, a deluje kao da se pretenduje i na ukidanje prava na samo razmišljanje.

Ako vam, pak, nije interesantna priča o famoznom triu, uvek možete da saznate kako se prekaljene pevaljke, koje su se, nakon najezde mlađahnih hibrida starleta-pevačica, samoproklamovale u dive i srpske majke, razvode, udaju i rešavaju probleme svoje nadutosti. Niko i nikako, nažalost, da reši problem rastuće gluposti i primitivizma.

Dalje, Srbiju jako pogađa šta u svoje slobodno vreme rade poznate voditeljke. Ne baš u slobodno vreme, više je u pitanju onaj momenat kada ostanu bez donjeg veša.  Jedna od njih javno priznaje da je imala snošaj na poslu. Druga, poznata, hibrid starleta – voditeljka, koja je avanzovala u Ministartvo spoljnih poslova, daje dubokoumne analize muško-ženskih odnosa kroz lični primer. I naravno, njena rijaliti trudnoća. Srbija čeka izveštaj nakon ultrazvuka.

Kad smo već kod trudnica, zaista se desilo nešto krajnje neočekivano. Jedna trudna žena, nepoznatog zanimanja, ulazi u rijaliti, a naslov kaže da već zna koga će da zavede. Došlo je vreme kada tuče, svađe i seks pred kamerama više ne uzbuđuje publiku. Tako da trudnica koja traga za mužjakom zaista zvuči kao sveži kreativni skandal. Gledaoci bi mogli da reaguju. Ljudi zaista najviše vole da se zgražavaju.

To je najniža pobuda homo ludensa (čovek je biće koje se igra), no taj vid zabave očigledno objedinjuje najveći broj ljudi. Valjda utešeni dnom koje se plasira, sopstveni životi im i nisu toliko užasni. Veći problem od toga je kako ti sadržaji postaju trend. S toga je puno mladih koji misle kako je biti primitivan sjajno. Takođe, neretko se može čuti da devojčice od svojih roditelja za  punoletstvo dobijaju silikonske grudi. Nije problematičan sam hiruški zahvat i promena, koliko ono sve što je prethodilo i što nakon toga dolazi.

Ovo su bili naslovi samo jednog dana u Srbiji. Dan po dan, uz takve objave, šta možemo od društva u budućnosti da očekujemo?