Polno prenosive bolesti i smešne činjenice o prenošenju

0
70
Polno prenosive bolesti i smešne činjenice o prenošenju
polno prenosive bolesti
polno prenosive bolesti

Polno prenosive bolesti su sve samo ne smešne i zabavne. Mada je poneka priča iz okruženja umela da nam nabaci osmeh na lice, prednosti sigurnog seksa bismo svi trebali da znamo. Ipak, u životinjskom svetu ne postoji zaštita kao u ljudskom (prevashodno se misli na kondom), a i životinje su, verovali ili ne, podložne polno prenosivim bolestima.

Preko 90% populacije koala ima klamidiju. Uglavnom su je dobili još dok su sisali, jer je čitava vrsta izuzetno osetljiva na ovu bakteriju.

Ipak, pored standardnih načina na koje možete zapatiti polno prenosive bolesti, mi vam nudimo još neke na koje sigurno niste obratili pažnju i koje vam se u najmanju ruku mogu učiniti smešnima.

Rukovanje

Rukovanjem se šire bakterije na najbrži i najefektivniji način. Iako je masturbacija okarakterisana kao bezbedan seks, nedavna studija je opovrgla taj stav. 11,6% mladih žena koje nikada nisu imale odnose je zaraženo barem jednim sojem HPV-a. HPV je virus papiloma koji je načešća polno prenosiva bolest u Americi. Uglavnom se prenosi putem direktnog telesnog kontakta, ali je virus toliko otporan da može da preživi i do 72 sata van tela.

Donji veš

Zvuči totalno bizarno, ali je moguće. Herpes je izuzetno opasan i otporan virus koji u nekim slučajevima može da preživi i sušilicu za veš. Ipak, većina ovakvih slučajeva (herpes bez seksualnog kontakta) je prijavljen kada su dame oblačile kupljen veš ili kupaće kostime, a da ih prethodno nisu oprale.

Depilacija

Naročito intimne regije. Ukoliko se radi toplim voskom, mala je verovatnoća da zaradite polno prenosive bolesti (ali nije nemoguće). Naime, u salonima često imaju običaj da iskorišćeni vosak pretapaju i koriste ga za sledećeg klijenta. Jedno istraživanje u Engleskoj je pokazalo da svaka sedamnaesta dama dobije polno prenosivu bolest posle posete kozmetičkom salonu. Brijač je takođe potencijalni prenosilac polnih bolesti, posebno ako ga delite sa nekim.

Javni toaleti

Ovo je već u granicama razumnog. I svi toaleti koje na dnevnom nivou koristi veliki broj ljudi. Naime, bakterije i virusi su vrlo otporni i mogu da prežive van tela domaćina izvesno vreme. Oprez u javnim toaletima.

Solarijum

Pored toga što solarijum može da prouzrokuje rak, u ovoj kutiji niste bezbedni ni od polno prenosivih bolesti. Temperatura u solarijumu nije dovoljno visoka da ubije viruse i bakterije pa se preporučuje da ne skidate gaćice. Vlažni peškiri su takođe potencijalni prenosioci polnih bolesti. Trihomonijaza je najpoznatija, ali je veća verovatnoća da ćete je dobiti ukoliko koristite hotelske peškire.

Siguran seks je najbolji seks. On nas ne ograničava u eksperimantisanju, samo je važno povesti računa kada su polno prenosive bolesti u pitanju. Mi vam prenosimo izjavu čuvarke nacionalnog parka o tome kako jedna vrsta veverica praktikuje siguran seks.

“Primerak Kejp veverice je uhvaćen kako se oralno zadovoljava, pri tom pomažući se šapama ne bi li dostigao vrhunac.”

Daleko od toga da bismo trebali samo da praktikujemo masturbaciju kao prevenciju od polno prenosivih bolesti, ali obratiti pažnju na ovakve stvari uopšte nije loše.