Kokos kolač – najfinija rapsodija ukusa za vaša nepca

0
392
Kokos kolač - najfinija rapsodija ukusa za vaša nepca
kokos kolac koji parira bounty cokoladici
kokos kolac koji parira bounty cokoladici

Ukoliko spadate u grupu onih koji vole kokos, ovaj kolač ćete obožavati. Što zbog ukusa, što zbog lakoće njegove pripreme. Vaši ukućani i gosti će ga lako zameniti sa Bounty čokoladicom, a vi ćete biti ponosni na sebe. Jer će kuhinja ostati čista, a rernu nećete paliti. Za ovaj kokos kolač vam je potrebna jedna šerpica, jedna činija i dve varjače. Ako nam ne verujete, pročitajte recept i uverite se.

Kokos kolač

– 400 ml kokosovog mleka (u konzervi ili u staklenoj teglici);

– dve do tri kašike šećera;

– 200 gr kokosovog brašna;

– 20 gr maslaca;

– 200 gr čokolade sa 70% kakaa.

Kokosovo mleko držite u frižideru 2 do 3 sata, da se u potpunosti ohladi. Ovo je važan korak, jer ukoliko koristite kokosovo mleko sobne temperature sve masnoće ostaju zalepljene za zidove konzerve ili teglice. Kada ga otvorite, videćete jedan tvrdi komad i malo tečnosti u kojoj pliva. Ovo ne treba da vas uplaši, to je znak da je mleko pravo i da će vaš kokos kolač biti veoma ukusan.

kokos kolac mozete uvaljati u cokoladu
kokos kolac mozete uvaljati u cokoladu

Tečnost iz konzerve prospite, a gusti deo u jednoj šerpi pomešajte sa maslacem i šećerom. Stavite na vatru i zagrevajte do vrenja, uz povremeno mešanje. Kada se šećer istopi, dodajte kokosovo brašno i mešajte dok se masa ne izjednači. Kokos kolač sipajte u staklenu ili keramičku činiju koju koristite za pripremu đuveča. Dobro ga pritisnite (da nema vazduha), isecite na kockice ili štanglice željene veličine i stavite u zamrzivač na 2 sata. Takođe možete napraviti valjuške, koje ćete uvaljati u čokoladu. Kada se dobro ohladi, istopite čokoladu na pari i prelijte kokos valjuške, koje ste prethodno izvadili na pek-papir. Tako će svaki kokos kolač biti prekriven čokoladom. Prijatno.