4 opasna svojstva šećera o kojima se uopšte ne govori

0
51
4 opasna svojstva šećera o kojima se uopšte ne govori

Oni koji ne znaju da konzumiranje šećera ima loš uticaj na zube i telesnu težinu, verovatno žive na pustom ostrvu. Ipak, svojstva šećera su mnogo opasnija po celokupno zdravlje, a o onim najgorim uticajima se uopšte ne govori.

Šećer ubrzava starenje kože

svojstva
secer sprecava lucenje kolagena i elastina

Kada šećer uđe u krvotok ostvaruje hemijske veze sa proteinima kao što su kolagen i elastin. Reakcija koja se dešava uništava stvaranje i lučenje kolagena i elastina, koji su odgovorni za mladalački izgled kože. Šećer čini kožu osetljivom na sunce, što je primarni faktor starenja.

Šećer podstiče upalne procese

svojstva
secer ubrzava upalne procese

Sposobnost šećera da podstiče upalne procese znači pojavu bubuljica na koži. Upalni procesi na koži slabe njen imunitet i isušuju je. Suva koža lica brže stari, bez obzira na eksternu negu. Čak i kod najobičnije prehlade ili upale grla nije preporučljivo piti zaslađeni čaj, jer šećer podstiče razvoj bakterija.

Šećer izaziva kardiovaskularna oboljenja

svojstva secera su losa za krvne sudove
svojstva secera su losa za krvne sudove

Tokom dvadesetog veka, naučnici su mislili da su masti odgovorne za kardivaskularne bolesti. Šećer su smatrali manje opasnim od masti i uticali na ljude da konzumiraju manje masnu hranu, zbog pojave holesterola. Dvadeset prvi vek je doneo drastične promene. Svojstva šećera da podižu nivo holesterola su otkrivena tek pre desetak godina. Tačnije, šećer oštećuje unutrašnjost arterija i na taj način omogućava lakše lepljenje masti za njih.

Šećer vas doslovno izluđuje

svojstva
secer izludjuje

Studije su dokazale da šećer može da izazove depresiju. To se dešava jer šećer smanjuje nivo BDNF hormona, koji se inhibira kod ljudi sa šizofrenijom i depresijom. Još su zaključili da šećer zaglupljuje, jer njegovo lučenje usporava veze u mozgu. Takođe, nagli pad šećera u organizmu može da izazove napade anksioznosti.