Sve što niste znali o menstrualnim čašicama

0
61
Sve što niste znali o menstrualnim čašicama

Menstrualne čašice su napravljene još ’30-ih godina 20. veka, ali nikada nisu prihvaćene kao tamponi i ulošci. Budući da su čašice višekratne i mogu trajati godinama, proizvođači nisu trošili novac na oglašavanje. Međutim, kako sve više žena zna za njih i koristi ih, većina se nikada ne vrati na upotrebu tampona i uložaka. Pročitajte odgovore na sva pitanja koja ste želeli da postavite o menstrualnim čašicama, a niste imali kome.

Sajt Menstrualne čašice Srbija je jedino ovlašćeno i sertifikovano mesto u Srbiji gde možete kupiti svoju Yukki menstrualnu čašicu.

menstrualnim čašicama
casice su danas bezbednije i udobnije

Zašto koristiti menstrualnu čašicu umesto tampona i uložaka?

Postoji nekoliko razloga za prelazak na čašicu. Jedan od očiglednih je taj što je upotreba čašice bolja za životnu sredinu. Pojedinačna menstrualna čašica koristi dugi niz godina i time drastično smanjuje otpad koji ne može biti recikliran. Takođe, dugoročno će vam uštedeti novac. Iako menstrualne čašice imaju veću cenu (jedna košta od 2500 do 3000 dinara), kupite je jednom i ona traje godinama.

Većina žene smatra da su dani ciklusa sa menstrualnim čašicama prijatniji i udobniji. Tamponi se ne smeju nositi duže od osam sati ili tokom noći zbog rizika od sindroma toksičnog šoka, dok ulošci često procure. Ako se pravilno nosi, menstrualna čašica ne curi.

Kako je umetnuti i da li boli?

Ako se pravilno namesti, menstrualna čašica se uopšte ne oseća. Zapravo, većina žena zaboravi da je ima, zahvaljujući fleksibilnom silikonu koji poprima telesnu toplotu.

Ipak, na početku je definitivno potrebno da naučite kako da je koristite, čak i ako ste godinama koristili tampone. Potrebna je praksa i određeni nivo poznavanja anatomije vagine. Na primer, da li znate gde se nalazi grlić materice? Ako ne, to je nešto što ćete otkriti kako biste bili sigurni da pravilno postavljate svoju čašicu.

Što se tiče umetanja, vaša menstrualna čašica sadrži detaljno uputstvo, ali osnove su jednostavne: počev od opranih ruku, preklapanja čašice na pola (ili na način koji vam odgovara) i nežno ubacivanje horizontalno prema donjem delu. Ako imate problema prilikom umetanja, zapamtite da je najvažnije da opustite mišiće donjeg dela tela. Nakon umetanja, morate se uveriti da se čašica otvorila u potpunosti, bilo okretanjem osnove ili nežnim prevlačenjem prstom oko čašice. Tada ste mirni narednih 3-12 sati, u zavisnosti od dana i samog intenziteta ciklusa.

Ako vas ideja umetanja plaši, to je u redu. Potrebno je naučiti rukovati menstrualnim čašicama. Dajte sebi vremena da se bolje upoznate sa svojim telom. Istražite iskustva drugih žena na internetu. Započnite sa malom čašicom i pokušajte da je koristite samo jedan dan svog ciklusa da biste videli kako se stvari odvijaju. Takođe možete da koristite i lubrikant na bazi vode (nikako alkoholni).

menstrualnim čašicama
umetanje casice nije bolno

Kako je ukloniti? Da li može da se zaglavi?

Vaginalni kanal je u proseku dugačak od 6-10cm. To nije beskonačan, tamni tunel u kom stvari mogu trajno da se izgube ili nestanu. Potrebno je da prvo spustite čašicu svojim mišićima (napinjanjem) sve dok ne uhvatite produženi nastavak prstima. Kada ga uhvatite, prstima stisnite dno čašice kako biste otpustili vakum. Kad osetite da je vakum otpušten, lagano izvucite čašicu. Obavezno otpustite vakum, kako biste što lakše izvadili čašicu.

Koliko dugo može da se nosi čašica? Šta se dešava noću?

Zavisi. Prvenstveno od intenziteta i samog dana ciklusa. Čašicu možete da nosite neprestano i do12 sati. Preporuka ginekologa je da se nakon toga uradi pražnjenje. To zapravo znači da morate  isprazniti i oprati svoju čašicu minimum dva puta dnevno. Takođe je možete zadržati preko noći, a možete je koristiti i tokom vežbanja i plivanja.

Koliko je sigurno da ne cure?

Obično, menstrualne čašice cure samo ako nisu pravilno postavljene. Ukoliko se čašica nije dobro otvorila (ako nije uhvatila vakum) ili ako je probušena (što se moze desiti prlikom skraćivanja produženog nastavka) može doći do curenja. I u periodu navikavanja može biti curenja (nepravilno postavljanje) pa bi bilo poželjno da nosite tanak uložak.

Međutim, kada je ispravno stavljena, curenje zbog prelivanja je veoma retko. Za većinu žena, zapremina velike menstrualne čašice zapravo odgovara količini krvi koju žena oslobodi tokom čitavog jednog ciklusa! Ako imate jak ciklus i zabrinuti ste zbog toga, jednostavno češće praznite čašicu tokom prvih dana. Vrlo brzo ćete shvatiti koliko često trebate da praznite čašicu.

Izvor: Menstrualne čašice Srbija