Search for content, post, videos

Nar – princ mediterana na zimskoj trpezi

nar
nar

nar

Nar je jedinstvena i misteriozna voćka, jedna od najstarijih poznatih čovečanstvu. Još od Starog Egipta, Jevreji su povukli ljubav prema naru, koji je za njih nešto posebno. Za njih je mogranj mnogo više od hrane, ima izuzetan religijski značaj i vidno mesto u kulturi. Od verovanja da sadrži tačno 613 zrna, sledi 613 zapovesti u Tori, najvažnijoj knjizi judaizma.

Nar, u religijskom tumačenju, označava poštenje i neposramljenost (crvenilo obraza), predstavlja blagostanje, izbor iz obećane zemlje. Plod nara označava i zemlju izobilja.

Zanimljiva, raznovrsna tumačenja i većina simbolike nara dolaze od aspekata koji upućuju na njegov oblik, boju, unutrašnju strukturu i sok. Hiljadama godina, on je sočno i slatko voće, duboko crvene boje, sa obiljem koštunjavih bobica (danas, često nakiselih). Smatran je svetim u mnogim religijama sveta. Jevrejima predstavlja pravednost, a hrišćanima život i nadu za večni život. Za Rimljane je označavao brak, a kod Grka je nar danas simbol obilja, plodnosti, sreće i napretka.

Mnoge studije potvrđuju da se radi o jednom od najlekovitijih voća na svetu. Stvari koje nalazimo samo u naru, zvane punicalagini, pogoduju zdravlju srca i kardiovaskularnog sistema. Sadrži fitohemikalije koje podstiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase.

Uz korist koje ima za srce, sastojci nara inhibiraju rast raka dojke, prostate, debelog creva, leukemiju, te sprečavaju promene koje podstiču rast tumora. Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra sveže ceđenog soka nara.

Dokazano je da čaša soka od nara dnevno ima snažnije antioksidativno delovanje od čaše crnog vina ili zelenog čaja, dok ekstrakt nara deluje i do deset puta jače.

Nar, od kog koristimo semenke, sok i ulje deluje blagotvorno i na erekciju te povećava kvalitet spermatozoida. Obzirom na povećano stvaranje estrogena preporučuje se ženama koje žele da zatrudne, a pokazao se veoma uspešnim u otklanjanju cista sa jajnika.