Napravite sami ukusne i ZDRAVE proteinske barove za samo 10 minuta

0
88
Napravite sami ukusne i ZDRAVE proteinske barove za samo 10 minuta
proteinske barove
napravite proteinske barove

Vežbanje je deo održavanja higijene tela, a pri tom je opšte poznato koliko pozitivan uticaj ima i na raspoloženje. Ono što je važno znati i primenjivati je pravilna ishrana koja utiče na rezultat vežbanja u veoma visokom procentu, fitnes stručnjaci tvrde i do 80%. Kako je vreme pod konstantnom akceleracijom, prosto je nemoguće pridržavati se rasporeda obroka do tančina. Zato je fitnes svet “prešao” na proteinske barove.

Ipak naše telo ne zna za naše obaveze već ima svoje potrebe, pogotovo pri fizičkim naporima. Važno je da pre i posle treninga unesete izbalansiran obrok, koji će vam dati, tj. nadoknaditi energiju i održati nivo šećera u krvi u okviru normalnih granica.

Takav obrok može da bude kompleksan i da uključuje meso, jaja, ili neki mlečni proizvod. Pored proteina, važno je da u obroku ima i dovoljno ugljenih hidrata i masti koje će nahraniti vaše ćelije. Ukoliko nemate vremena za pripremanje komplikovanih obroka pripremite ukusne proteinske barove koje će biti fenomenalna zamena.

Napomena: koristite šolju za belu kafu kako bi vam bilo što jednostavnije da izmerite sastojke

Sastojci:

  • 3 šolje ovsenih ili pirinčanih pahuljica;
  • 1/2 šolje meda;
  • 1/2 šolje sirovog putera od kikirikija ili badema;
  • 1/2 šolje proteina u prahu;
  • 1/2 šolje seckanih sirovih orašastih plodova;
  • 1/2 šolje sirovih bundevinih semenki i sirovog suncokreta (ukupna količina);
  • 1/2 šolje čokoladnih mrvica (chips) po mogućnosti crna čokolada ili rogač;
  • 1/2 šolje bademovog ili sojinog mleka;
  • Možete da dodate i ravnu kafenu kašiku cimeta ako volite njegovu aromu.

Prvo pomešajte suve sastojke,  a zatim dodajte vlažne. Sve lepo umesite, tekstura bi trebalo da je kao mekana bonžita. Ako vam se raspadaju sastojci dodajte malo putera i mleka. Semenke i koštunjavo voće mora da bude sirovo i neslano. Kada ste umesili masu, u pleh stavite papir za pečenje razvijte masu rukama i oklagijom do 1 cm debljine. Ostavite tepsiju da se hladi u frižideru 3-4 sata. Kada se masa stvrdnula, isecite je na komade veličine kupovnih barova ili kako vam odgovara, i spakujte ih u stakleni “kontejner” odnosno kutiju. Poklopite i čuvajte u frižideru i do 10 dana. Srećno!