Da li marihuana može biti afrodizijak? Nauka ima odgovor

0
108
Da li marihuana može biti afrodizijak? Nauka ima odgovor

Marihuana kao afrodizijak? Već dugo se govori o kanabisu kao leku, ali najnovije istraživanje objavljeno 27.-og oktobra u časopisu Journal of sexual medicine pokazuje da je redovna upotreba marihuane povezana sa više seksa. Istraživački tim sa Stenford univerziteta je ispitivao dobrovoljce iz SAD-a, a rezultati su ih ostavili bez komentara.

marihuana kao afrodizijak
marihuana kao afrodizijak

Studija je obuhvatila oko 50 000 dobrovoljaca oba pola, starosti između 25 i 45 godina. Uprkos ranijim uverenjima da marihuana negativno utiče na muški libido, ova studija tima sa Stenforda dokazuje sasvim suprotno.
Majkl Ajzenberg, asistent profesora urologije i jedan od ko-autora studije je izjavio da upotreba marihuane često ne ugrožava seksualnu motivaciju. Sasvim suprotno uvraženom mišljenu, ona povećava učestalost seksa. Endrju Mon, glavni autor ove studije je i specijalizant na urologiji. Prema njegovoj izjavi, studija je pokazala da i muškarci i žene, različitih starosnih dobi, pokazuju identične rezultate.

Ono što je najviše iznenadilo tim istraživača jeste da rasa, starosna dob, nivo obrazovanja kao ni ekonomsko-društveni položaj nisu uticali na rezultate.

Čak ni veroispovest, bračni status niti roditeljstvo nisu napravili razliku. Svi ispitanici koji su konzumirali marihuanu su prijavili češće seksualne odnose.

Ajzenberg je izjavio da su marihuana i njena upotreba u Americi veoma rasprostranjeni. Takođe je napomenuo da nije bilo velikih studija o povezanosti konzumacije i učestalosti odnosa. Nacionalni institut za zloupotrebu droga statistički pokazuje da skoro 20 miliona odraslih Amerikanaca koristi marihuanu.

Marihuana je legalizovana u 29 američkih država, isključivo kao lek.

Iako je do sad bilo sprovedeno nekoliko studija koje su ukazivale na erektivnu disfunkciju i smanjenje broja pokretnih spermatozoida, nijedna nije obuhvatila ovoliko veliki broj ispitanika. Takođe, ovo je prva studija koja povezuje učestalost seksualnih odnosa i konzumiranja marihuane.

Za ovu studiju tim sa Stenforda je konsultovao i podatke Nacionalnog statističkog instituta za rast populacije i finansirani su od strane Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Institut za rast populacije poseduje različite podatke o vezama unutar porodice, seksualnim navikama kao i broju dece u porodici.

Ispitanici su zamoljeni da odgovore na pitanja koliko puta su imali odnose u prethodne četiri nedelje, ali i koliko su puta konzumirali marihuanu tokom prethodnih godinu dana. Važno je pomenuti da ova studija traje od 2002.-e godine i da su novi ispitanici dovođeni svakih mesec dana.

Manje od 3% ispitanika nije odgovorilo na ključna pitanja te njihovi parcijalni odgovori nisu uključeni u istraživanje. Na kraju studije, u obzir su uzeti odgovori 28 176 žena, prosečne starosti 29,9 godina i 22 943 muškaraca, prosečne starosti 29,5 godina. Rezultati su pokazali da je 14,5% žena i i 24,5% muškaraca redovno konzumiralo marihuanu u prethodnoj godini.

I, rezultati su zaista fascinantni.

Žene koje nisu koristile marihuanu u prethodnoj godini su imale u proseku odnose 6 puta za četiri nedelje. Žene koje su je koristile imale su seks u proseku 7,1 mesečno. Među muškom ispitanicima, oni koji nisu konzumirali marihuanu su imali tokom jednog meseca seks 5,6 puta. Sa druge strane, oni koji konzumiraju marihuanu su prijavili odnose 6,9 puta mesečno, u proseku.

Zvaničan rezultat studije jeste da se primećuje porast od 20% učestalosti odnosa među konzumentima kanabisa, za razliku od onih koji ga ne upotrebljavaju.

Vođa tima je naveo da bi razlog ovome mogao biti uticaj koji marihuana ima na mozak kao i na njeno opuštajuće dejstvo. Takođe je naveo da ovo istraživanje ne promoviše konzumiranje marihuane, već samo ispituje njen uticaj na određene sfere života