Search for content, post, videos

Luk kao lek – apoteka iz vaše kuhinje !

luk, med i limun
luk kao lek

luk kao lek

Luk pripada porodici ljiljana i potiče iz Azije. Od davnina su njegova lekovita svojstva bila poznata Egipćanima, Grcima i Rimljanima. Danas to potvrđuje i medicina. Postoji ljuti (beli), poluljuti (crni) i slatki (crveni). Zanimljivo je da u slatkom (crvenom) luku ima manje šećera nego u ljutom.

Crni i crveni luk

crni i crveni luk

crni i crveni

Ova niskokalorična namirnica u 100 gr sadrži 1,4 gr vlakana i samo 44 kalorije. Njegovo lekovito dejstvo je mnogostruko:

-sprečava infekcije;

-dezinfikuje nos, usta i grlo;

-jača crevnu floru;

-pomaže kod tegoba sa bubrezima i mokraćnim kanalima;

-smanjuje krvni pritisak;

-reguliše nivo masnoća u krvi;

-podstiče libido;

Obzirom na svoj hemijski sastav, jasno je zašto je ovako lekovit. Sadrži vitamine iz grupe B, C vitamin i gvožđe. Izuzetno je uspešan kao antibiotik. Najbolje je konzumirati ga svežeg. U kombinaciji sa peršunovim listom neutrališe se neprijatan zadah. Kada ga konzumirate sa medom vrstan je u eliminaciji kašlja.

Sirup protiv kašlja: 

Glavicu crnog luka preseći na pola i zajedno sa ljuskom ubaciti u 400 ml vode. Dodati 8 kašika braon, smeđeg ili žutog šećera. Kad prokuva, masa treba da se redukuje na pola. U topao sirup sipati 5 kašika kamilice. Ostaviti da stoji 12 sati. Dodati 3 kašike korena belog sleza. Posle pola sata procediti. Piti kao sirup, tri puta na dan.

Beli luk ili češnjak

beli luk ili češnjak garlic

beli luk ili češnjak

Uzgaja se već 5.000 godina. Prepun mangana, selena i vitamina iz grupe B. Na 100 gr sadrži 138 kalorija. Gotovo da nema masti. Obzirom na svoj jači miris ljudi izbegavaju da ga koriste svežeg. Ukoliko ga konzumirate sa peršunovim listom i limunom neutralisaćete zadah. U kombinaciji sa ruzmarinom oslobađa od reumatskih bolova. Pomaže u:

-jačanju imuniteta;

-snižavanju krvnog pritiska i holesterola;

-lečenju crevnih bolesti;

-izvrstan antibiotik;

-uspešan u eliminaciji gljivica i ostalih kožnih obolenja;

-pomaže kod reumatskih obolenja;

-ubrzava metabolizam;

-jedini prirodni preparat koji ubija ćelije kancera (naročito creva i pluća);

Stari tibetanski monasi su ostavili recept protiv starenja sa belim lukom, limunom i medom.

Sirup za ubrzanje metabolizma:

10 glavica belog luka očistiti, izgnječiti i staviti u 1 kg meda. Dodati ceđeni sok od 10 limunova. Posle 8-10 dana sirup je spreman za konzumiranje. Jedna kašičica pre svakog obroka. Sirup obavezno držati u frižideru.