Koliko trudnice smeju da budu aktivne?

0
96
Koliko trudnice smeju da budu aktivne?

Uvek sam vodila računa o svom izgledu i u teretanu sam išla relativno redovno. Obzirom da sam obavljala kancelarijski posao, gojila sam se u predelu stomaka, zbog dugog sedenja. Kada sam ostala trudna, zabrinula sam se da ću se ugojiti do te mere da nikada više neću moći da smršam.

Prvo sam se ponašala kao da sam bolesna, jer sam se tako i osećala, pa sam stalno sedela ili ležala. Onda mi je mama rekla da treba da budem malo aktivnija, da će mi se telo ulenjiti. Živela sam u zabludi da trudnice ne smeju da vežbaju jer mogu da naškode bebi.

Počela sam da tražim po internetu kakve vežbe smem da radim, kako da se hranim… Poznato je kakav je preporučen trening posle porođaja i plan ishrane koji treba pratiti, ali sam se iznenadila da je aktivnost, zapravo, preporučljiva tokom trudnoće.

Koliko često treba da budemo aktivne?

Prvo sam saznala da tokom prvog trimestra treba da vežbam koliko god mogu, odnosno dok ne osetim umor. Ono što je najvažnije, tokom čitave trudnoće je potrebna neka aktivnost svakog dana.

Šetnja do prodavnice se računa u aktivnost, a benefiti koje sam dobila su ogromni. Čim sam počela da se krećem, umesto da sedim po ceo dan, moje raspoloženje se mnogo popravilo. Čak je prestalo i da mi bude muka.

S obzirom na to da sam pre trudnoće išla u teretanu, saznala sam da treba da vežbam pola sata dnevno, pet puta nedeljno. Odmah se konsultovala sa lekarom, koje vežbe obavezno treba da izbegavam kako ne bih naudila bebi.

Ukoliko niste bile aktivne pre trudnoće, počnite sa vežbama od po 15 minuta, tri puta nedeljno.

Koje vežbe su najbolje za trudnice?

trudnice
koje vezbe su najbolje za trudnice?

Mnogo sam istraživala i čitala o tome koje su vežbe najbolje, najzdravije i najsigurnije za trudnice. Saznala sam da je to joga, pa sam je brže bolje i primenila. Pre počinjanja joga vežbi, ja sam našla posebne vežbe za trudnice, što i vama preporučujem.

Ipak, joga je fenomanalna jer mi je dala snagu i savršen balans, koji je u trudnoći jedan od presudnih faktora. Zahvaljujući jogi mišići su mi postali čvršći, krvni pritisak se stabilizovao i naučila sam pravilno da dišem, što mi je mnogo pomoglo tokom porođaja.

Jogu sam nastavila da radim i posle porođaja i to je jedna od najboljih odluka u mom životu. Kasnije sam saznala da joga mnogo pomaže i u menopauzi jer sprečava osteroporozu. Hrono ishrana uz jogu u trudnoći meni je bila fantstična kombinacija, pa ako ste ljubitelj ovih stvari obavzeno probajte.

Šta treba izbegavati?

Ipak, postoje mnoge stvari u jogi i pilatesu koje treba izbegavati. U pilatesu sam izbegavala sve vežbe koje podrazumevaju ležanje na leđima kao i bilo kakvo izvrtanje srednjeg dela tela, oko stomaka. Važno je samo da ne preopteretite deo oko stomaka.

Pilates, sa druge strane, veoma pomaže u trudnoći, jer me je rešio bolova u donjem delu leđa. Pilates sam koristila uglavnom za vežbe snage.

Što se tiče joga vežbi, i tu treba izbegavati određene aktivnosti. Ja sam izbegavala:

  • svaki vid istezanja leđa;
  • poze u kojima se okreće abdomen;
  • stoj na rukama i
  • ležanje na leđima.

Da li smemo da trčimo?

Ja sam godinama išla u teretanu, ali nikada nisam volela da trčim na traci. Dosta sam istraživala da li je to vežba kojom treba da se bavim. Odgovor koji sam dobila je da ukoliko niste trčali pre trudnoće, to ne treba da radite ni sada. Trčanje neće izazvati nikakve probleme u prvom trimestru, ali morala bih od njega da odustanem kasnije.

Šetnja je odlična zamena za trčanje. Sve kratke relacije do 10 minuta sam išla peške. Ukoliko želite da budete malo aktivniji, možete raditi kružne pokrete rukama. Ja to nisam radila, jer su me ljudi na ulici gledali previše čudno, ali vama savetujem da ne treba da vas bude blam.

Smemo li da dižemo tegove?

Verovale ili ne, smemo. Kada sam ovo pročitala mislila sam da me neko zeza. Zapravo, ukoliko radimo na vežbama snage sa tegovima, porođaj će biti lakši i nećemo se umarati dok nosimo bebu.

Ono što treba izbegavati je dizanje tegova iznad stomaka i bilo kakvo dizanje tegova dok ležimo na leđima. Moj trener je već radio sa trudnicama, tako da je dobro upozant sa vežbama koje trudnice smeju da rade. Ipak, od teretane sam brzo odustala, jer sam se oduševila jogom, koju ću definitivno raditi ceo život.

Ukoliko baš želite u teretanu, onda vam savetujem da nađete trenera koji zna da radi sa trudnicama. Porođaj sam, može se reći, lako podnela, ne mogu da garantujem da je to bilo zbog redovonog vežbanja, ali intuitivno mislim da jeste.