Search for content, post, videos

Astromedicina – kad zvezde leče dušu i telo

astromedicina
Astromedicina je vrlo kompleksan deo astrologije i može pružiti bitne informacije o našem zdravlju. Astromedicina nam pruža uvid u predispozicije i sklonosti ka određenim bolestima. Najvažnije je analizirati prvu, šestu, osmu i dvanaestu kuću naše natalne karte kako bi se određene stvari utvrdile i potvrdile.
astromedicina

astromedicina

Prva kuća je polje koje se odnosi na naše telo, kako se ono oseća i šta mu prija, a šta mu škodi, odnosno kakva je vitalnost našeg organizma. To se dalje kombinuje sa našom vladajućom planetom i pozicijom našeg Sunca.
Šesta kuća horoskopa ukazuje nam na predispozicije za bolesti koje nas tek čekaju i kojima smo skloni. To su one bolesti koje smo nasledili od roditelja. Vladar šestog polja, kao i planete u njemu, nam pokazuje šta je sve osetljivo od organa, te na koji način treba da obratimo pažnju na slabe tačke. Pošto je ovo kuća koja govori o našim ustaljenim navikama, možemo videti i kako određene životne navike utiču na naše zdravlje.
Osma kuća po analogiji pripada znaku Škorpije, a kada je dobro postavljena osoba može imati veliku moć regeneracije. Planete u osmoj kući nam ukazuju na koje sve načine dolazi do te regeneracije.
Dvanaesta kuća predstavlja našu psihu. Vladar ovog polja i planete koje se nalaze u njemu ukazuju nam na probleme koji mogu biti vezani za unutrašnji deo naše ličnosti. Pokazuje nam šta je ono što nas blokira te na koji način to čini, ali i kako se nosimo sa stresom. Uz to se kombinuje i uticaj Meseca, koji je zadužen za naše emocije i sve ono što nosimo unutar nas samih.
Jako je bitna i pozicija Sunca u natalnoj karti, odnosno u kom znaku se ono nalazi. Takođe je važno kakve aspekte pravi, odnosno sa kojim planetama je sve u kontaktu.
Ako je Sunce u Ovnu tada je osetljiva glava, mozak, krvotok i srce. Takođe su osetljivi sinusi i “trio” uho, grlo, nos. Dolazi do nekontrolisanog rasipanja energije i sklonosti ka svakodnevnom stresu. Zato je za njih jako važno i zdravo da se bave sportom.
Ako je Sunce u znaku Bika astromedicina nam govori da je osetljivo grlo, glasne žice i štitna žlezda. Takođe postoje problemi sa ishranom i sklonost gojaznosti.
Ako je Sunce u znaku Blizanaca tada je osetljivost vezana za disajne organe, pa im je potrebno da često borave na svežem vazduhu.
Ako je Sunce u znaku Raka emocije su izuzetno naglašene. One su i okidač za sve bolesti, poput osetljivog stomaka, creva i želudca. Ovim osobama prija da se opuštaju kroz neki vid kreativnog izražavanja, zbog naglašene sklonosti ka maštanju.
Ako je Sunce u Lavu osobe su sklone dramatizovanju i sve ih dotiče, jer su jako subjektivni. Kod njih najviše stradaju srce, kičma, vene i oči.
Ako je Sunce u znaku Device osetljiv je digestivni trakt, pa osoba može imati probleme sa ishranom jer svaka nervoza ide preko stomaka. Devicama je jako bitno da su zaposlene nečim, jer tako ubijaju svoju unutrašnju nervozu koju, inače, sami stvaraju.
Ako je Sunce u znaku Vage osetljivi su bubrezi, koža, leđa i kičma. Kod ovih osoba je jako bitno kako im je Venera postavljena u natalu.
Ako je Sunce u znaku Škorpije osetljivi su jajnici i bešika, a to nosi i problem sa čestim zatvorom i sklonost visokim temperaturama. Iako njihove bolesti deluju dramatično, ove osobe se vrlo brzo regenerišu.
Ako je Sunce u Strelcu onda su osetljivi kukovi, bedra i vratni deo kičme, pa ove osobe moraju stalno da se kreću i to im je u krvi. Na taj način se, ustvari, oporavljaju kad god imaju probleme sa zdravljem.
Ako je Sunce u znaku Jarca onda je osetljiva kičma, zglobovi, kosti, zubi i koža. Ove osobe često imaju depresivne misli koje prouzrokuju određene zdravstvene probleme.
Ako je Sunce u znaku Vodolije osetljiv je krvotok, donji deo nogu i vene na nogama.
Ako je Sunce u znaku Riba slabe tačke su vezane za stopala. Ove osobe su takođe sklone infektivnim bolestima i padu imuniteta. Takođe mogu biti sklone i bolestima nepoznatog porekla, pa bi svaku sumnju trebalo da provere nekoliko puta.

Iako ne postoje egzaktni dokazi, pretpostavlja se da je astromedicina udarila temelje modernoj medicini jer su većinu njenih saznanja koristili prvi lekari, još u Vavilonu. Stoga su njena saznanja i dostignuća i danas vrlo cenjena i uvažena.

Autor: astrolog Nevenka Janković