Da li je moguće uraditi popravku pozadinskog osvetljenja za TV?

0
615
Da li je moguće uraditi popravku pozadinskog osvetljenja za TV?

Uređaji u našim domovima konstantno rade, te se kad-tad i pokvare. Nekada je popravka uzaludna, a ponekad će omogućiti da nas uređaj služi i mnogo narednih godina. Takva je situacija sa pozadinskim osvetljenjem za TV, zbog čega je važno napraviti, pre svega, dobru procenu.

Čemu ono služi i kako dolazi do kvara?

Savremeni modeli televizora poseduju LED trake na kojima se nalaze LED diode – što i čini pozadinsko osvetljenje za TV, a čija je funkcija da pomažu u emitovanju svetlosti koja se u vidu slike manifestuje na ekranu. Bez potrebe da se ulazi u tehničke specifičnosti, jasno je da te diode non-stop gore dok je uređaj uključen.

Stoga se često dešava da sagore, a u kojoj meri će doći do kvara zavisi od stepena oštećenosti tih dioda. Taj se kvar manifestuje pre svega pogoršanjem same slike – može se desiti da slika delimično ili potpuno potamni, da se jave pojedinačne mrlje ili da skroz pocrni, da se pomešaju boje ili izgube na intenzitetu.

Svakako, šta god da bude, čim uočimo problem, važno je da odmah reagujemo jer on s vremenom može biti sve veći, ali ćemo, što je još i najvažnije, lošijom slikom narušiti vid jer ćemo se više naprezati.

Kako rešiti ovaj problem?

Pozadinsko osvetljenje za TV često zadaje muke modernim televizorima jer diode pregorevaju. Međutim, od uređaja ne treba odustati budući da je ovaj problem rešiv. Ako na internetu ukucamo popravka ili zamena pozadinskog osvetljenja za TV, izaći će nam veliki broj članaka, tutorijala, smernica ili saveta, objašnjenja šta je posredi i kako se ta popravka može uraditi. Te tako čak i ako nismo veliki stručnjaci za elektroniku, možemo se upustiti u ovu avanturu pažljivo sledeći uputstva.

Međutim, iako ovo nije preterano komplikovana popravka televizora, veoma je pipava, posebno zbog osetljivih panela TV-a koji se trajno mogu oštetiti neadekvatnim rukovanjem. Stoga, iako sve može proći sjajno, prednost da sami majstorišemo ogleda se faktički samo u uštedi, budući da treba samo da kupimo potrebne segmente, na primer diodu koja je pregorela.

No, ako ne pođe po dobru, onda će nas popravka pozadinskog osvetljenja za TV koštati papreno. Naime, uvek je bolje otići u ovlašćeni servis ili pak pozvati stručnjaka za popravku televizora koji ima i znanja i iskustva. Takođe, stručnjaci kažu da je, čak i kad samo jedna dioda pregori, uvek bolje zameniti sve trake jer će se ubrzo desiti da i ostale krenu s pregorevanjem i onda sve nanovo.

Koliko košta popravka pozadinskog osvetljenja na TV-u

Kada je u pitanju popravka pozadinskog osvetljena na TV, cena zavisi od toga koliko je vaš TV star, da li je u pitanju delimičan ili potpun kvar, kao i od drugih faktora. Međutim, cenu ćete saznati kada se o svim detaljima konsultujete sa TV servisom. Kontaktirajte onaj provereno dobar i kroz konsultacije dobićete odgovor koliko bi vas tačno koštala popravka pozadinskog osvetljenja za vaš TV.

Recimo, ukoliko na vašem televizoru treba zameniti jednu od 3 diode, to bi vas moglo koštati oko 5.ooo dinara. Međutim, možete se desiti da prođete i jeftinije od ovoga, ali to sve zavisi od servisa do servisa.

S druge strane, ukoliko ste vešti sa tehnologijom, možete probati sami da zamenite pozadinsko osvetljenje, dovoljno je samo da kupite diode na eBay-u, Amazonu ili nekom drugom sajtu, a što bi vam ispalo povoljnije. U suprotnom, ako niste nikad ,,baratali” oko televizora, bolje je da se konsultujete sa majstorom.

Nek nas TV još služi

Dakle, problem sa pozadinskim osvetljenjem za televizor čest je problem modernih televizora, koji funkcionišu na bazi rada LED traka. Kvar se manifestuje pre svega pogoršanjem slike koja se emituje, od pojedinačnih mrlja do totalnog prekida. Međutim, ovaj problem je rešiv i ako slušamo savete i preporuke, uređaj može još dugo da nas služi. Uz pomoć brojnih saveta i preporuka, možemo i sami promeniti pregorelu diodu, međutim, to se ipak ne preporučuje. Stoga treba da sledimo savete stručnjaka kako bismo uživali u svom televizoru barem još neko vreme.