Kako da se dete ne plaši zubara?

0
90
Kako da se dete ne plaši zubara?

Svaka zubna ordinacija ima mogućnost pregledanja i lečenja dečijih zuba, ali da bi se otklonio strah od zubara potrebno je da se pronađe najbolji dečiji stomatolog i stomatološka ordinacija koja ima osoblje obučeno za rad sa najmlađima.

Deca iz različitih razloga dobiju strah od zubarske stolice, a najčešće je to jer osećaju negativan stav roditelja, njihovu brigu i strah. Kada se na to doda i neprijatno iskustvo pregleda, dobija se trajan strah i izbegavanje zubara čak i kada deca porastu, kada sami treba da brinu o svom zdravom osmehu, a to ne čine. To dovodi do zanemarivanja oralne higijene i većeg broja zuba koji zahtevaju lečenje.

Treba vam najbolji dečiji stomatolog u Beogradu?

Najbolji dečiji stomatolog u Beogradu ili nekom drugom gradu treba da ima iskustvo u radu sa mališanima i pravilan pristup, strpljenje i veštinu u radu.

Deca ne žele uvek da pokažu zubiće, vrlo često ne otvore usta dovoljno, a svako insistiranje protiv njihove volje stvara još veći otpor. Zbog toga su dobri dečiji stomatolozi poput najboljih psihologa koji na miran način objašnjavaju i čekaju detetov pristanak za intervenciju.

Najbolji dečiji stomatolog mora da ima i vrhunsku opremu koja je prilagođena i za mališane, a to znači udobnu stolicu, sadržaj za animiranje i opremu koja je prilagođena za intervencije na mlečnim i stalnim zubima kod male dece.

Vrlo je važno da od početka zube kontroliše najbolji dečiji stomatolog u Beogradu jer se tako stvaraju lepe asocijacije i pravilno razmišljanje o stomatologu kao prijatelju koji čisti zubiće od nečistoća.

Kakve pripreme treba da obavi zubna ordinacija pre prve posete?

Vi, kao roditelj, bi trebalo da pre prve posete pripremite dete za dolazak, ali i da zubna ordinacija zna da je reč o detetu koje je prvi put kod stomatologa.

Oni će verovatno osloboditi termin u kojem će biti samo vaše dete, sa dovoljno vremena da mu se posvete, pokažu instrumente, provozaju na stolici i pokažu kako funkcioniše bušilica. To je sasvim dovoljno za prvu posetu, a naročito je važno da se ovo radi pre nego što bilo koji zub zaboli.

U zavisnosti od prvog pregleda stomatolog će dati preporuku kada treba uraditi sledeći pregled, ali i vama objasniti da li sprovodite dobru higijenu zuba ili bi trebalo da obratite posebnu pažnju na neke tačke tokom pranja.

Stomatolog je jedini stručan da da mišljenje o vrsti četkice za zube i pasti koju dete treba da koristi tako da je zubna ordinacija pravo mesto i za prevenciju problema, a ne samo lečenje obolelih zuba.

Kada se svaki put odlazi na redovne kontrole i koristi se najbolji način za lečenje promena, dete će imati prijatno iskustvo i poseta stomatologu će proći bez suza i plača.

Detetu usađujete dobru naviku i činite uslugu jer će i u budućnosti bez problema brinuti o svojim zubima i kontrolisati ih na vreme. Za sve ovo vam je potreban najbolji stomatolog i stručno osoblje da bi dete odlazilo srećno, a vi kao roditelji imali manje briga i stresa kada je potrebno da dete ide kod zubara.