Japanska metoda protiv lenjosti: Princip 1 minut

0
119
Japanska metoda protiv lenjosti: Princip 1 minut
japanska metoda
japanska metoda

Japanska metoda koja obećava velike promene a traje svega… 1 minut!

“Od ponedjeljka počinjem novi život, vežbaću, zdravo se hraniti, raditi trbušnjake, počeću da čitam onu knjigu, meditiraću…” – svako od nas povremeno postavlja neke ciljeve i ne dostigne ih… pa ih prenosi u sledeći mjesec… za nekoliko meseci… za sledeću godinu, itd.

Ponekad, s’ velikom voljom počinjemo da radimo ono što smo zamislili. Ali, vežbajući recimo u teretani, 3 dana nedeljno po nekoliko sati, ubrzo zanemarujemo vežbe na duže vreme. Prosto izgubimo ritam odlazaka u teretanu. Zašto se ovo događa? Zato što je naporno, zato što možda dosadi, a navika i pravi “ukus” još nisu razvijeni…

Postoji genijalna japanska metoda Kajdzen, u koju je uvršten takozvani princip 1 (jednog) minuta. Evo kako funkcioniše:

Suština ove metode sastoji se u tome da se čovek bavi konkretnom stvari tačno 1 minut, ali iz dana u dan, u isto vreme!

1 minut vremena – to je zaista malo, samim time, lako izvodljivo za svakog čoveka. Lenjost ne stoji na vašem putu. Te iste radnje koji niste želeli da obavljate po pola sata, izmišljajući izgovore i opravdanja, s lakoćom ćete uraditi za 1 minut.

Možda želite da preskačete vijaču, radite trbušnjake, meditirate, uradite vežbe za oči, vežbate jogu, pročitate knjigu na stranom jeziku, bilo šta. Kada je vreme ograničeno jednim minutom, stvari ne izgledaju teško izvodljivima, a svakako, donose radost i zadovoljstvo. Praveći male korake, postajete “savršeni” i postižete izvrsne rezultate.

Pobeđujete nesigurnost, oslobađate se osjećaja krivice i bespomoćnosti, osećate uspeh i slobodu. Inspirisani osećajem uspeha, postepeno povećavate jednominutne vežbe na petominutne i tako dalje. Zatim ćete neprimetno stići do polusatnih vježbi. Napredak je očigledan!
“Kajdzen” je nastao u Japanu, a ljudima zapadne kulture ova metoda može da se čini neefikasnom jer je na Zapadu utemeljeno vjerovanje da se bez mnogo truda ne mogu postići dobri rezultati. Ipak, veliki programi, oduzimajući mnogo snage i energije, mogu slomiti čovjeka i na kraju biti bez rezultata.

Kajdzen princip odgovara svima i može biti primenljiv u mnogim životnim sferama.

Ostalo je samo da, prema vašim potrebama, počnete primenu metode Kajdzen.

Sad.

Sve što vam treba je – 1 minut!

Izvor:atma.hr