Ghee butter – namirnica sa istoka koja čini čuda

0
115
Ghee butter - namirnica sa istoka koja čini čuda
ghee butter
ghee butter

Ghee butter ili prečišćeni puter vodi poreklo iz Indije u kojoj se koristi duže od 5.000 godina. Tradicionalno se pravi od kravljeg mleka. Dugotrajnim kuvanjem sirovi, neslani maslac se oslobađa vode, mlečnih proteina i šećera. Na površinu izlaze nečistoće koje se uklanjaju. Dobija se mast prijatnog mirisa, zlatnožute boje. Ima idealno izbalansiran odnos esencijalnih masnih kiselina. Većina masti koje imamo priliku da koristimo je denaturalizovana u procesu industrijske proizvodnje. Masne kiseline u gi puteru se nalaze u svom prirodnom, nehidrogenizovanom obliku. Ima blago slatkast i orašast ukus i nema nikakvih dodataka u sebi. Njegova upotreba je višestruka.

Ghee butter & zdravlje

Ghee butter je bogat zasićenim mastima. Dugo se verovalo da one nisu zdrave za čoveka. Međutim trogodišnje istraživanje sprovedeno na Vašingtonskom univerzitetu je dokazalo da žene koje konzumiraju zasićene masti imaju manje naslaga na arterijama i zdraviji odnos dobrog i lošeg holesterola.

Ovaj puter je dobar izvor vitamina što direktno utiče na zdravlje sluzokože i kože. A zdrava sluzokoža je prva linija odbrane imunog sistema. Takođe, njegovim konzumiranjem pomažete organima za varenje stimulišući lučenje želudačne kiseline. Umereno i redovno korišćenje gi-a pomaže u lečenju kod čira, gorušice, nadutosti i drugih digestivnih problema.

Ukoliko se namaže na unutrašnjost nosa pomaže prilikom zapušenosti, pomešan sa medom smiruje upalne procese, pomešan sa biljkama (ruzmarin, majčina dušica, lavanda) biva blagotvoran prilikom masaže osetljive kože.

Obzirom da veoma dobro podnosi visoke temperature ovaj maslac se preporučuje za termičku obradu. Štaviše, nutritivni kvaliteti ostaju isti kad se ugreje pa se i preporučuje za pečenje i kuvanje.

Ghee butter & lepota

Pored zdravstvenih benefita, gi puter ima svoju ulogu kada su nega i lepota u pitanju. Odličan je za negu lica, naročito u zimskim mesecima kada je koža izložena mrazu i hladnom vazduhu. Takođe, pomaže kod suve i ispucale kose vraćajući joj sjaj. Može se koristiti umesto losiona ili mleka za telo. U svakom slučaju, njegove blagodeti su mnogobrojne.

Gi puter možete i sami napraviti, evo i kako:

Staviti puter u šerpicu i pustiti da provri. Smanjiti temperaturu, a maslac će formirati penu koja će nestati. Trebalo bi da postane zlatne boje. Ceo proces na ringli bi trebalo da traje 7-8 minuta, a na dnu bi trebalo da ostaju tamno braon mrvice/čvrste materije. Nežno sipati u neku posudu koja “trpi” veliku temperaturu, kroz cediljku ili kroz gazu. Hermetički zatvoriti kako budući “gi” ne bi došao u dodir sa vlagom. Ne stavlja se u frižider, već se drži u posudi tako hermetički zatvoren, do mesec dana.