Ono kada hiljadu puta u toku dana budete dozivani “mama!”

0
90
Ono kada hiljadu puta u toku dana budete dozivani
mama odlepila od pitanja
mami treba time out

Mama je sigurno najčešće izgovorena reč u toku dana na planetarnom nivou.

“Mama” je univerzalna reč, opisuje ženu koja nam je pružila nesebičnu ljubav u najugroženijem periodu našeg života. Gotovo svaki jezik ima prepoznatljiv oblik te reči. Istina je da se formalna reč “majka” razlikuje u mnogim jezicima, međutim ona intimna – “mama”, je na svakom jeziku ista.

Reč mama nastala je kao onomatopeja – oživljavanje zvuka iz  kontakta bebinih usta i majčinih dojki.

Toliko je divno biti dozivan tim imenom, i uopšte biti roditelj je zaista najveća privilegija. Kada dete izgovori prvi put mama, dolazi do eksplozije radosti i sreće! A onda napuni 3 godine. Radoznalost enormno i progresivno raste, a mama je hodajuća enciklopdeija. Potrebe deteta su sve veće pa majka obavlja još nekoliko hiljada servisnih funkcija u toku dana. Dvoje, troje ili više dece, samo pomnožiti broj zahteva i potpitanja, koliko je uopšte moguće taj “pritisak” izdržati. Bivate dozivani preko bezbroj puta a usput život teče, i sve mora biti gotovo…doručak…ručak…večera…užine u međuvremenu, veš, sudovi, podovi…odlasci u toalet… eventualno pelene i naravno šetnje…

Sva sreća da su deca tako neodoljivo slatka, pa i kad su preterala čak i u preterivanju, jedan njihov osmeh zna da razoruža svaku mamu.

Neke od realnih situacija..

1.”Zove te dete, kako ga ne čuješ?”

Ovo je “hit” situacija u životu svake mame, kada se pojavi tata u 6 popodne, i primećuje da vas dete doziva a vi ne reagujete. Da bar tata ima onaj slatki dečiji osmeh i rupice na licu kada se nasmeje! Ima li komplikovanije situacije u bračnom odnosu od ove?! Za temperamentnije mame ovo bi mogao biti jedan od težih izazova. Dokazano je da ova opaska izaziva najveći revolt kod mama, jer ne samo da je propustio vaših 55 hiljada odgovora i servisa do 18 h, nego i svih ostalih 150 glagola koje ste izveli u praksi tog dana. Drage tate, slobodno odgovarajte na dečija pitanja iako su ona inicijalno bila postavljena mami!

2.Ukradete minut od dece da se čujete sa prijateljicom

Dakle, bolji opis bi bio: “pokušali ste da ukradete…”, jer vam to sigurno nije uspelo. Deca su naročito zainteresovana za mame, kada one na bilo koji način poklanjaju pažnju nekom drugom. Na svaku vašu razmenjenu rečenicu dobijate po jedno “mama”. Razgovor se uglavnom završava sa “zovem te za 7 godina, kada mi deca krenu u srednju školu”. Pošto se sve više komunikacije obavlja preko Skype-a, u kadar vam uleću obavezno deca i to s’ obe strane. Na audio-vizuelnom show programu moglo bi da vam pozavidi i pozorištance “Puž”.

3.Za one koje tek postaju mame

Postoje oni dani, i zaista ih je puno, kada sa uživanjem odgovarate na sva neverovatna pitanja svojih klinaca, kada shvatite kako rastu i koliko su pametni. To su najlepši momenti potpune budnosti i nereda u kući kada vam je važno samo da učestvujete u sadašnjem trenutku i punom svešću ubeležite najslađe situacije dečijeg odrastanja u svoja sećanja koja će vas pratiti čitavog života.