Cowboy boots – obuća za svaki cipelarnik

0
78
Cowboy boots - obuća za svaki cipelarnik
cowboy boots
cowboy boots

Cowboy boots poznatije kao kaubojke, deo su mode od sredine prošlog veka. U njihovom kreiranju su se oprobali mnogi svetski dizajneri kao što su Alexander McQueen, Dolce&Gabbana, Donna Karan, Stella McCartney.

Rani dizajn kaubojki je u Ameriku donet iz Španije još u XVI veku. Do industrijskog doba čizme su pravljene ručno. Pojavom masovne proizvodnje počeli su i dizajnerski izrazi. Prvi među njima je bio Wellington design, popularan u Americi sve do 1860.-te godine. Pokretanje američkog stila kreće iz Teksasa i Kanzasa.

Postoje dva osnovna stila kaubojskih čizama: klasični i roper. Ovom prvom pripadaju duboke čizme, sa nešto višom i iskošenijom petom, bez pertlanja. Druge su do gležnjeva ili pola listova, sa nižom petom i pertlanjem. Ne treba zaboraviti njihovu praktičnu svrhu u vremenu kad su nastale. Naime, viša peta je imala za zadatak da drži jahačevu nogu zaglavljenu u uzengijama, a zaobljeni vrh je olakšavao ubacivanje noge. Tek su modne piste donele varijacije pa se pojavio i špic.

Materijali od kog se prave su koža i to najčešće kravlja i bizonova, dok je đon drveni. Ulaskom cowboy boots-a u modu i materijali su se promenili. Danas ih možete naći od krokodilske, nojeve, slonove i kože jegulje.

Dekoracija varira u širokom dijapazonu pa, u zavisnosti od sezone, možete videti čizme sa cvetnim dezenom, ukrašene dragim kamenjem ili jednostavnim vezom. Boje su takođe u spektru duginih.

Preporuka majstora koji prave kaubojke je da budu od tvrđe kože i da svi prsti mogu slobodno da se pomeraju u njima, što ponekad nije moguće u modelima sa špicastim vrhom. Udobnost je od  izuzetne važnosti.

Ovakav par čizama vredi imati. Lako se kombinuju uz ostatak garderobe. Sa farmerkama i belom košuljom ćete izgledati klasično dobro, a uz lepršavu haljinu se postiže doza elegancije. Poseban komad koji govori sam za sebe te vam detalji uz kaubojke nisu potrebni. Kom god stilu da pripadate, kaubojke zaslužuju mesto u vašem cipelarniku! Nikad ne izlaze iz mode!